Αφιέρωμα: Όλα για την Μέριλιν

Δημοσίευση: 4 Οκτ. 2022, 14:42
Συντάκτης:

Η Μέριλιν είναι μια από τις μεγαλύτερες σταρ που υπήρξαν στον παλιό, κλασικό αμερικάνικο κινηματογράφο των 50s και 60s. Η κινηματογραφική της πορεία ξεκίνησε το 1947, αλλά διάσημη έγινε χάρη στην συμμετοχή της στην κλασική ταινία, Όλα για την Εύα (All About Eve) το 1950 σε σκηνοθεσία του Joseph L. Mankiewicz με την Bette Davis στον κεντρικό ρόλο. Όλα για την Εύα αλλά και όλα για την Μέριλιν, με το άστρο της να ανατέλλει σε λαμπερούς ουρανούς. Την ίδια χρονιά έπαιξε και σε ταινία του John Huston, το The Asphalt Jungle. Ακολούθησαν μερικές κωμωδίες και ανάλαφρες ταινίες για να έρθει το 1952 το νουάρ Clash by Night του σπουδαίου Fritz Lang με τους Barbara Stanwyck και Paul Douglas. Τότε όμως ήταν η περίοδος που η Μέριλιν είχε γίνει ήδη sex symbol, πρότυπο ομορφιάς, φέρνοντας το ξανθό στο προσκήνιο ενώ είχε αρχίσει γυμνές φωτογραφήσεις, όπως σε ένα ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να την κυνηγάνε παντού οι παπαράτσι ενώ οι σκηνοθέτες να μην την παίρνουν στα σοβαρά. Έτσι, θα συνεχίσει με κωμωδίες, κομεντί και ρομάντζα, όπως το We're Not Married (1952) με την Ginger Rogers και την Zsa Zsa Gabor, το Monkey Business (1952) του Howard Hawks με τον Cary Grant και την Ginger Rogers, το Gentlemen Prefer Blondes (1953) του Hawks με την επίσης σέξι ηθοποιό της εποχής, Jane Russell, το How to Marry a Millionaire (1953) με την Lauren Bacall. Το 1954 θα της δοθεί η ευκαιρία να παίξει σε γουέστερν του Otto Preminger με τον Robert Mitchum, αλλάζοντας λίγο το υποκριτικό προφίλ της. Αυτό όμως δεν θα αλλάζει την καριέρα της, μιας και όλοι την έχουν ταυτίσει με συγκεκριμένους ρόλους, της ωραίας και ποθητής γυναίκας σε λουσάτες και κωμικές ταινίες και έτσι θα συνεχίσει με τα Επτά Χρόνια Φαγούρας (1955) του Billy Wilder και το θρυλικό ανέμισμα του φουστανιού, μια από τις πιο κλασικές αναφορές της ποπ κουλτούρας, το The Prince and the Showgirl του Laurence Olivier με τον ίδιο και την Monroe σε μια ρομαντική κωμωδία και φυσικά μια από τις σπουδαιότερες κωμωδίες όλων των εποχών, το αξεπέραστο Some Like it Hot του Billy Wilder με τους Jack Lemmon και Tony Curtis, και ας μην είχε καλή σχέση ο Curtis με την Monroe που όταν ρωτήθηκε αργότερα σε συνέντευξή του πώς ήταν να φιλάει την Monroe, απάντησε "σαν να φιλάς τον Χίτλερ". Η καριέρα της θα ολοκληρωθεί με τα Let's Make Love (1960) του George Cukor και The Misfits (1961) του John Huston με τον Clark Gable και τον Montgomery Clift. Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο τότε σύντροφός της, Άρθουρ Μίλερ, ενώ όταν η ταινία βγήκε στα σινεμά, είχαν πλέον χωρίσει. Ο ίδιος είχε πει "Πρόκειται για την αδυναμία των ανθρώπων να συνάψουν μεταξύ τους σχέσεις σταθερές και ασφαλείς. Πρόκειται για την τραγωδία του χωρισμού".

Εκτός από ένα ίνδαλμα ομορφιάς και σεξαπίλ, είναι και μια προσωπικότητα που συνδέθηκε με ένα τραγικό τέλος σε νεαρή ηλικία. Ερωτικά συνδέθηκε με τον διάσημο και σπουδαίο συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 1956 έως το 1961, ενώ φημολογούταν ερωτική σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι. Η Νόρμα Τζιν Μόρτερσον, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, βρέθηκε νεκρή στις 5 Αυγούστου 1962 από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών που αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Τον Ιανουάριο του 1961 είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου από τον Μίλερ και λίγο αργότερα εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Η μητέρα της είχε επίσης ψυχολογικά προβλήματα που την οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική, αφήνοντας την κόρη της σε ορφανοτροφείο, μιας και ο πατέρας της την είχε εγκαταλείψει. Το 1962 απολύθηκε από την 20th Century Fox, από αυτή που θα ήταν κανονικά η τελευταία της ταινία αλλά δεν έγινε ποτέ, το Κάτι Πρέπει να Δώσεις (Something's Got to Give) του Cukor, διότι αργοπορούσε στα γυρίσματα αλλά και γιατί είχε πολλές ιδιοτροπίες. Τι να πουν και αυτοί που συνεργάστηκαν με τον Μάρλον Μπράντο, τέρας ασυνέπειας και παραξενιών. Η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι συνθήκες θανάτου λοιπόν παραξένεψαν ποτέ ενώ έμειναν ανεξήγητες. Πολλοί θεωρούν ότι έπαιξε ρόλο η σχέση της με τον πρόεδρο Κένεντι και ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία αλλά δολοφονία στην οποία ενεπλάκη η CIA. Ο Μίλερ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Έφυγε από την ζωή στα 36 της χρόνια.

Aυτές είναι οι ηθοποιοί που την υποδύθηκαν: 

Misty Rowe-Goodbye Norma Jean (1976)

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο/αυτοκτονία/δολοφονία της, γίνεται η πρώτη ταινία με θέμα την ίδια,σε σκηνοθεσία Larry Buchanam και την Misty Rowe (γεν.1952) να υποδύεται την Μέριλιν. Η ηθοποιός είχε μικρή τηλεοπτική και κινηματογραφική καριέρα αλλά είχε φωτογραφηθεί για το Playboy, όπως και το είδωλό της. Η ταινία αποχαιρετά την Norma Jean, όπως είναι το πραγματικό όνομα της ηθοποιού, καθώς παρουσιάζει την μετάβαση από την νεαρή Norma σε Μέριλιν.

Catherine Hicks-Marilyn: The Untold Story (1980)

Μια τηλεταινία σε σκηνοθεσία των Jack Arnold, John Flynn και Lawrence Schiller με την Catherine Hicks (γεν. 1951) να υποδύεται την ξανθιά σταρ των 50s. Μια κατά βάση τηλεοπτική ηθοποιός που έδωσε το δικό της στίγμα και μάλιστα η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται από τις καλύτερες που έχουν γίνει για την Μέριλιν. Η ταινία ξεκινά από την παιδική της ηλικία, φτάνοντας στην σχέση της με τον Miller (Jason Miller) και τον θάνατό της. Η ηθοποιός προτάθηκε για Emmy ερμηνείας, όπως επίσης για διεύθυνση φωτογραφίας, καλλιτεχνική διεύθυνση και μέικαπ.

Constance Forslund-This Year's Blonde (1980)

Η ξανθιά της χρονιάς συναντά την διαχρονική ξανθιά σε μια τηλεταινία του John Erman με την Constance Forslund (γεν. 1950) που επίσης η καριέρα της επικεντρώθηκε στην τηλεόραση. Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα Moviola του Garson Kanin και προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση ως μέρος ενός τριήμερου νυχτερινού special με τίτλο Moviola: A Hollywood Saga.

Theresa Russell-Insignificance (1985)

Ο σπουδαίος βρετανός σκηνοθέτης Nicolas Roeg αποφάσισε να ασχοληθεί με την Μέριλιν με τον δικό του τρόπο σε μια ρεβιζιονιστική ταινία αλλαγμένης ιστορίας (alternate history, όπως αποκαλείται διεθνώς). Τέσσερις χαρακτήρες χωρίς ονόματα: η Ηθοποιός, ο Αθλητής, ο Καθηγητής και ο Γερουσιαστής που όμως όλοι ξέρουν ότι είναι η Μέριλιν Μονρό, ο Joe Di Maggio (σύζυγος της Μέριλιν), ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Joseph Raymond McCarthy αντίστοιχα που συναντιούνται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Την Μέριλιν υποδύθηκε η Theresa Russell (γεν. 1957). Τον γερουσιαστή υποδύθηκε ο Tony Curtis με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην πραγματικότητα η Μέριλιν. Η ηθοποιός έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον Roeg αλλά και με άλλους σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Ken Russell, Elia Kazan, Dario Argento και Steven Soderbergh.

Paula Lane-Goodnight, Sweet Marilyn (1989)

Από το Goodbye στην Norma Jean περνάμε στο Goodnight στην γλυκιά Μέριλιν, που είναι στην ουσία σίκουελ του προηγούμενου από τον ίδιο σκηνοθέτη με την Misty Rowe να υποδύεται ξανά την Norma Jean και την Paula Lane την Μέριλιν. Η εξέλιξη της ιστορίας παρουσιάζεται από τον εκτελεστή της Μέριλιν, που με flashbacks οδηγούμαστε στο πώς κατέληξε εκεί.

Susan Griffiths-Marilyn and Me (1991)

Μια ακόμα αμερικάνικη τηλεταινία, για λογαριασμό του ABC, εστιάζει σε μια φήμη την οποία μετατρέπει σε ιστορία. Ο Robert Slatzer ήταν ένας αμερικανός συγγραφέας που ισχυριζόταν ότι είχε παντρευτεί την Μέριλιν στο Μεξικό στις 4 Οκτωβρίου 1952, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από πουθενά. Ο ίδιος την γνώρισε στην αρχή της καριέρας της και υποτίθεται είχε δεσμό μαζί της. Την ηθοποιό ερμήνευσε η Susan Griffiths, η οποία έχει ταυτιστεί με τον ρόλο μιας και τον έχει υποδυθεί σε γκεστ εμφανίσεις στα εξής: Curb your enthusiasm, Timecop, Cybill, Dark Skies, Pulp Fiction, Quantum Leap και Growing Pains.

Melody Anderson-Marilyn and Bobby: Her Final Affair (1993)

Μια ακόμα τηλεταινία, από τον Bradford May, που επίσης παίρνει ως δεδομένο μια ακόμα φημολογούμενη σχέση της, αν και αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να συνέβη πραγματικά, με τον αδερφό του Τζον Κένεντι, Ρόμπερτ (Μπομπ) Κένεντι. Την Μέριλιν υποδύθηκε η Melody Anderson (γεν. 1955) σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις της ως ηθοποιός. Οι ιστορίες γύρω από τις θυελλώδεις σχέσεις της και τις τραυματικές εμπειρίες πάντοτε πουλούσαν.

Mira Sorvino/Ashley Judd-Norma Jean and Marilyn (1996)

Το HBO έκανε και εκείνο την δική του τηλεταινία για την ζωή της Μέριλιν, βασισμένη εν μέρει στο βιβλίο του 1989, Norma Jean: My Secret Life with Marilyn Monroe του Ted Jordan. Η Ashley Judd (γεν.1968) ερμήνευσε την Norma Jean και η Mira Sorvino (γεν.1967), φρέσκια μετά το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για το Mighty Aphrodite του Woody Allen, την Μέριλιν Μονρό, για την οποία προτάθηκαν για Emmy και Χρυσή Σφαίρα. Η ταινία βασίζεται στην λογική ότι πραγματική είναι η Norma και ψεύτικη, της φαντασίας μας, η Μέριλιν.

Barbara Niven-The Rat Pack (1998)

Το HBO επιστρέφει το 1998 στην αμερικανίδα σταρ με μια ταινία που δεν αφορά ακριβώς εκείνη, αλλά εμφανίζεται και εκείνη. Στην ταινία του Rob Cohen πρωταγωνιστούν οι Ray Liotta ως Frank Sinatra, Joe Mantegna ως Dean Martin, Don Cheadle ως Sammy Davis Jr. και η Barbara Niven (γεν. 1953) ως Μέριλιν. Η ταινία, όπως λέει και ο τίτλος, αφορά την καλλιτεχνική ομάδα Rat Pack στα τέλη 40s και 50s, με διασκεδαστές που εμφανίζονταν στο Λας Βέγκας, όπως οι προαναφερθείσες προσωπικότητες. Μαζί εμφανίστηκαν και σε μερικές ταινίες. Ο Cheadle κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του και η ταινία απέσπασε τρία Emmy.

Poppy Montgomery-Blonde (2001)

Το άστρο της Μέριλιν εξακολουθούσε να λάμπει και να απασχολεί την νέα χιλιετία και έτσι το 2001 κυκλοφορεί μια ακόμα τηλεταινία με τίτλο Ξανθιά, που βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο της Joyce Carol Oates. Έχει τον ίδιο τίτλο και την ίδια πηγή με την νέα ταινία Blonde του Netflix. Τρεις Joyce συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί, η συγγραφέας, η σεναριογράφος Joyce Eliason και η σκηνοθέτρια Joyce Chopra. Η ταινία που χωρίστηκε σε δύο επεισόδια αφηγείται την ζωή της ηθοποιού με πολλά μυθοπλαστικά στοιχεία. Η Poppy Montgomery (γεν. 1972) αναλαμβάνει τον ρόλο της ξανθιάς.

Samantha Morton-Mister Lonely (2007)

Ένας ακόμα ιδιαίτερος σκηνοθέτης επιλέγει μια μοναδική, δική του ιστορία στο Mister Lonely. Ο Harmony Korine βάζει μια παρέα performers να κάνουν σόου υποδυόμενοι διάσημες προσωπικότητες. Ο Diego Luna υποδύεται έναν νεαρό άντρα που κάνει τον Μάικλ Τζάκσον, η Samantha Morton μια γυναίκα που κάνει την Μέριλιν, ο Denis Lavant τον Τσάρλι Τσάπλιν, ο James Fox τον Πάπα, η Melita Morgan την Μαντόνα. Η ταινία απέτυχε εισπρακτικά.

Charlotte Sullivan-The Kennedys (2011)

Το The Kennedys ήταν μια τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων που προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2011 στο Reelz Channel στις ΗΠΑ. Η σειρά, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, αφορά την διάσημη και ισχυρή αλλά και τραγική οικογένεια των Κένεντι. Ο Greg Kinnear ανέλαβε τον ρόλο του Τζον, ο Barry Pepper τον Robert, η Katie Holmes την Τζάκι, ο Chris Diamantopoulos τον Φρανκ Σινάτρα και η Charlotte Sulivan την Μέριλιν. Είναι λογικό να εμφανιστεί και η αμερικανίδα σταρ σε μια σειρά για τους Κένεντι, λόγω του δεσμού της με τον Τζον και τον Μπόμπι.

Michelle Williams-My Week with Marilyn (2011)

Όπως προαναφέραμε, η Μέριλιν κάποια στιγμή συνεργάστηκε με τον Laurence Olivier και το My Week with Marilyn δραματοποιεί μια εβδομάδα από το διάστημα γυρισμάτων της ταινίας The Prince and the Showgirl (1957). Η Michelle Williams ενσαρκώνει την Μέριλιν και ο Kenneth Branagh τον Ολιβιέ. Επίσης, παίζουν ο Eddie Redmayne, η Emma Watson, η Judi Dench και η Julia Ormond. Η ταινία βασίστηκε στα βιβλία The Prince, the Showgirl and Me και My Week with Marilyn του Colin Clark. Και οι δύο πρωταγωνιστές προτάθηκαν για Όσκαρ ερμηνείας.

Uma Thurman/Katharine McPhee/Megan Hilty-Smash (2012)

Το Smash είναι μια σειρά μιούζικαλ που κράτησε δύο σεζόν που κράτησε από το 2012 έως το 2013. Ο Spielberg ήταν μάλιστα εκτελεστικός παραγωγός της σειράς. Αφορά μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργούν νέα μιούζικαλ στο Broadway. Η Katharine McPhee υποδύεται μια γυναίκα που κάνει την Μέριλιν για μια παράσταση στην Βοστώνη. Η Megan Hilty επίσης αναλαμβάνει να κάνει μια Μέριλιν για μια παράσταση στο Broadway. Ως Μέριλιν εμφανίζεται και η Uma Thurman.

Kelli Garner-The Secret Life of Marilyn Monroe (2015)

Η κρυφή ζωή της Μέριλιν ήρθε στο φως στην μίνι σειρά του Lifetime, δύο επεισοδίων που προβλήθηκαν τον Μάιο του 2015. Η Kelli Garner υποδύεται την ξανθιά ηθοποιό καθώς μεγαλώνει, από τα παιδικά της χρόνια και την σχέση με την μητέρα της στην ενήλικη ζωή της και στην σχέση της με την διασημότητα. Η Susan Sarandon ερμήνευσε την μητέρα της. Βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του J. Randy Taraborrelli.

Ana de Armas-Blonde (2022)

Ο Andrew Dominik μεταφέρει το ομώνυμο βιβλίο της Oates, θεωρώντας ότι θα δημιουργήσει μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Τελικά έκανε μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς. Ένα πορνό πόνου που σαν κουβάρι μεταφέρει από πόνο σε πόνο, από θλιβερή ιστορία σε θλιβερή ιστορία, εκμεταλλευόμενος την σταρ, την οποία αντιμετωπίζει ακραία μισογυνιστικά και βαθιά συντηρητικά. Η άποψή του για την έκτρωση σε ευθεία σχέση με τις ρεπουμπλικανικές ιδέες καθώς αν θεωρείται ότι όταν είδατε ένα μωράκι να μιλάει στον Τζον Τραβόλτα, ήταν ό,τι πιο cringe είδατε, όχι. Ένα έμβρυο στην κοιλιά της Μέριλιν μιλάει...Η Ana de Armas υποδύεται όσο μπορεί καλύτερα την Μέριλιν με τον Adrien Brody να κάνει τον Άρθουρ Μίλερ. Αν κάτι έχει καλό, είναι η μουσική των Nick Cave και Warren Ellis και η αισθητική της, αν και σε πολλά σημεία είναι μπερδεμένη.

Περισσότερα σινεφιλικά αφιερώματα μπορείτε να αναζητήσετε σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον blog.

Δημοσίευση: 4 Οκτ. 2022, 14:42
Συντάκτης: