Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

three billboards outside ebbing - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέιζ (βραβευμένη με Όσκαρ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στην είσοδο της κωμόπολης όπου κατοικεί, με ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον Ουίλιαμ Γουίλομπι (υποψήφιος για Όσκαρ, Γούντι Χάρελσον), τον σεβάσμιο αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή. Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, Αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος «μαμάκιας» με ροπή προς τη βία, ανακατεύεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και του νόμου στο Έμπινγκ επιδεινώνεται.

Άποψη: Ένα πραγματικά σπουδαίο φιλμ από τον δημιουργό των "In Bruges" & "Seven Psychopaths" που καταπιάνεται με σοβαρά ζητήματα, την οικογενειακή βία, τον ρατσισμό, την αυτοδικία, την κατάχρηση της αστυνομικής εξουσίας και δεν κωλώνει πουθενά για να μιλήσει ουσιαστικά και μεστά για όλα.

Στήνει τρεις τουλάχιστον βασικούς ολοκληρωμένους χαρακτήρες και αρκετούς ακόμη καλοδουλεμένους δεύτερους και προχωράει την ιστορία του, όχι επικεντρωμένος στην θριλερική της διάσταση (να βρουμε τον δολοφόνο), αλλά στα προσωπικά δράματα των ηρώων της, χωρίς να προτείνει ευκολίες και να διαπραγματεύεται μεσοβέζικες λύσεις: όλοι τους αντιμετωπίζουν κατάματα τον προσωπικό τους γολγοθά και δεν διστάζουν να αναμετρηθούν στα ίσα μαζί του κινούμενοι σε έναν καμβά συναισθημάτων που πηγάζει από ένα σενάριο που δεν χαρίζεται σε κανέναν με ατάκες -μαχαιριές, με μεστότητα, μα θλίψη και χιούμορ, ισότιμα.

Ουσιαστικά ένα τραχύ νεο-γουέστερν με την κεντρικη ηρωϊδα τυφλωμένη από τον θρήνο για τον αποτρόπαιο χαμό του παιδιού της, να προσπαθεί να ακολουθεί την ηθική της πυξίδα και να μην χαθεί στον ανεμοστρόβιλο της αυτοδικαστικής εκδίκησης και μία Φράνσες ΜακΝτόρμαντ να αποτυπώνει μεθοδικά και λιτά, μα σπουδαία,  τις επιστρώσεις του πολυεπίπεδου χαρακτήρα που ενσαρκώνει.

Δίπλα της και ο Σαμ Ρόκγουελ σχεδόν συγκλονιστικός στον ρόλο του οξύθυμου ρατσιστή αστυνομικού που αποφασίζει (ίσως κάπως απότομα και βιαστικά στην μοναδική σεναριακή ευκολία του έργου) να αλλάξει εντελώς την κοσμοθεωρία του και να προσπαθήσει να ξεχρεώσει "τα γραμμάτια" του κομπλεξισμού και των φασιστικών του πρακτικών.

Συνολικά ο ΜακΝτόνα (ένας Ιρλανδός που μιλά τόσο εύστοχα για τα καυτά ζητήματα της αμερικανικής επαρχίας...) αποδεικνύεται δεινός κινηματογραφιστής, με πλήρη έλεγχο του υλικού του και την παραμκρή σχέση με την πολιτική ορθότητα. Ένα ιδιοφυές σινεμά συναισθηματικών εκρήξεων με εκρηκτικές σιωπές. Ένα αρχιδάτο σινεμά.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Ιαν. 2018, 10:24
Ενημέρωση: 25 Ιαν. 2018, 14:00
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Ιανουαρίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos