ΥπόθεσηΈνα κωδικοποιημένο μήνυμα από το παρελθόν στέλνει τον James Bond σε μια μοναχική αποστολή στην Πόλη του Μεξικού και τελικά στη Ρώμη, όπου συναντά τη Lucia Sciarra (Monica Bellucci), την όμορφη και απαγορευμένη χήρα ενός περιβόητου εγκληματία. Ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση, γνωστή ως SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion).

Η 24η περιπέτεια του διασημότερου όσο και δημοφιλέστερου μυστικού πράκτορα της μεγάλης οθόνης, η οποία ακολουθεί το “Skyfall”, την εμπορικότερη και – για πολλούς – καλύτερη προσθήκη στην 53χρονη ιστορία του θρυλικού αυτού κινηματογραφικού franchise (προσωπικά θεωρώ το “From Russia with Love” ως το κορυφαίο φιλμ της σειράς), έρχεται να βάλει μια και καλή τα πράγματα στη θέση τους. Με μια πλοκή, η οποία επιτρέπει στον Τζέιμς Μποντ να κλείσει οριστικά(;) κάποιες εκκρεμείς υποθέσεις από το παρελθόν του, αλλά και στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την κάμερα (ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες, ο οποίος επιστρέφει στη θέση του για δεύτερη και τελευταία -εκτός σοβαρού απροόπτου- φορά, και το καρέ των σεναριογράφων) να αποτίσουν ποικιλοτρόπως φόρο τιμής στο ίδιο το franchise, το “Spectre” έρχεται να επιβεβαιώσει πως όσα κι αν αλλάξουν γύρω μας, οι ταινίες του 007 θα εξακολουθούν να αποτελούν εγγύηση για 2+ χορταστικές ώρες κοσμοπολίτικης ψυχαγωγίας, γεμάτες καταιγιστική δράση, παράτολμα stunts, μοιραίες γυναίκες, σαρδόνιους μεγαλομανείς κακούς, αγωνιώδεις καταδιώξεις και, φυσικά, με τις απολαυστικά... “φονικές” ατάκες που μόνο ο Μποντ θα μπορούσε να εκφέρει – ενίοτε με ένα ποτήρι dry martini “shaken, not stirred” στο χέρι.

Η ταινία ξεκινά με ένα απίθανο, εντυπωσιακής δεξιοτεχνίας και σχεδόν πεντάλεπτης διάρκειας μονοπλάνο (ήδη πλασαρισμένο πολύ ψηλά στις σεκάνς ανθολογίας της φιλμογραφίας του 007) που μας ταξιδεύει στην Πόλη του Μεξικού εν μέσω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της περίφημης “Μέρας των Νεκρών”. Η κατάληξη της εναρκτήριας σεκάνς, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μποντ θα απαρνηθεί (προσωρινά υποθέτουμε) τα θέλγητρα μια εξωτικής καλλονής για να καταδιώξει έναν επίδοξο τρομοκράτη, ισοπεδώνοντας στην πορεία ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και σπέρνοντας το χάος στην – πλημμυρισμένη από μια λαοθάλασσα – κεντρική πλατεία της πόλης, θα έχει ως αποτέλεσμα με την επιστροφή του στο Λονδίνο να δεχτεί την κατσάδα του Μ.

Ο τελευταίος τον πληροφορεί πως η κυβέρνηση προχωρά σε συγχώνευση της MI6 με την MI5, θέτοντας ως επικεφαλής του νέου Κέντρου Εθνικής Ασφαλείας έναν 40άρη υπερόπτη τεχνοκράτη ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να καταργήσει το πρόγραμμα “00”, θεωρώντας τις τακτικές του στον τομέα της αντικατασκοπίας παρωχημένες. Ο Μποντ, φυσικά, όχι μόνο δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά λειτουργώντας αυτοβούλως και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στα σχέδιά του της Μάνιπενι και του Q, οι οποίοι δέχονται να τον βοηθήσουν ρισκάροντας τις καριέρες τους, θα ταξιδέψει μέχρι τη Ρώμη, στην προσπάθειά του να αποκρυπτογραφήσει ένα μήνυμα που του άφησε η προκάτοχος του Μ λίγο πριν πεθάνει.

Οι έρευνές του (και η... αποπλάνηση μιας – όχι και τόσο – τεθλιμμένης χήρας με τη σαγηνευτική φιγούρα της αειθαλούς σεξοβόμβας Μόνικα Μπελούτσι) δε θα αργήσουν να τον οδηγήσουν στην ίχνη της μυστηριώδους όσο και πανίσχυρης διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης “S.P.E.C.T.R.E.”, με τον αινιγματικό επικεφαλής της οποίας (ο Κριστόφ Βαλτς σε μια ερμηνεία ενδεικτική της έφεσής του να δείχνει... αβίαστα πειστικός σε ρόλους ψυχάκια) τον συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Από τη στιγμή εκείνη μέχρι και το υπαινικτικό φινάλε (ο Ντάνιελ Κρεγκ έχει δηλώσει πως ενδέχεται να μην ξαναϋποδυθεί τον 007), η ταινία πατάει τέρμα γκάζι και αυτό που ακολουθεί είναι μια αδιάκοπη εναλλαγή από φαντασμαγορικά θεαματικές - σκηνοθετημένες με αρχοντικό στιλ από τον Μέντες και υποβλητικά φωτογραφημένες από τον Ελβετό Χόιτε Βαν Χόιτεμα - σκηνές δράσης, που εξελίσσονται σε τοποθεσίες όπως η αγαπημένη των beatniks Ταγγέρη, οι αποστομωτικής ομορφιάς Αυστριακές Άλπεις και η απέραντη έρημος Σαχάρα, με τελικό προορισμό το Λονδίνο όπου λαμβάνει χώρα το εκρηκτικό (στην κυριολεξία) φινάλε. Καθ' όλη τη διάρκειά τους παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τον αγαπημένο μας υπερκατάσκοπο να μπαίνει στο στόχαστρο ενός σκληροτράχηλου και εξαιρετικά επίμονου επαγγελματία δολοφόνου (ο Ντέιβ Μπαουτίστα του “Guardians of the Galaxy” σε ένα ρόλο που θυμίζει συνδυασμό Jaws και Oddjob), με τον οποίο θα διασταυρωθούν τρεις φορές, με την κάθε τους αναμέτρηση να αποδεικνύεται και πιο συναρπαστική από την προηγούμενη, να καταλήγει καθηλωμένος σε μια καρέκλα βασανιστηρίων στο άντρο του χειρότερου εχθρού του, να έρχεται αντιμέτωπος με πρόσωπα από το – κοντινό αλλά και μακρινό – παρελθόν του και μέσα σ' όλα αυτά να βρίσκει το χρόνο να φλερτάρει με ακόμη μια αισθησιακή παρουσία. Για τη Μάντελαϊν Σουάν ο λόγος, η οποία, ενσαρκωμένη με τσαγανό, αξιοσημείωτη αυτοπεποίθηση και ευπρόσδεκτο δυναμισμό από την Λέα Σεϊντού, αναδεικνύεται σε ένα από τα πρωτοκλασάτα Bond Girls, προβάλλοντας, μάλιστα, και ως πιθανή(;) διάδοχος της αξέχαστης Βέσπερ Λιντ στην καρδιά του Μποντ.

Παρόλες, ωστόσο, τις αναπάντεχες αποκαλύψεις που φέρνουν τον Μποντ στα όριά του, πυροδοτώντας τη βαθιά ανάγκη του για εξιλέωση, το “Spectre” αποδεικνύεται μια ταινία σαφώς πιο διασκεδαστική από το “Skyfall”, με τον – ιδιαίτερα φορμαρισμένο εδώ – Κρεγκ να μοιράζεται με τους συμπρωταγωνιστές του κάμποσες σκηνές οι οποίες ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα άφθονα νοσταλγικά “κλεισίματα ματιού” που μας επιφυλάσσει η δημιουργική ομάδα (υπάρχουν τουλάχιστον 10-15 ξεκάθαρες αναφορές σε παλαιότερες ταινίες της σειράς) είναι ικανά να γεμίσουν με ενθουσιασμό και τους πλέον σκληροπυρηνικούς Bond fans.

Και, ως επιστέγασμα της επιστροφής του franchise σε γνώριμα μονοπάτια, στο φινάλε – SPOILER ALERT! – ο Μποντ μας “αποχαιρετά” μαρσάροντας με μια πανέμορφη ασημένια Aston Martin DB5. Σίγουρα, κάπου εκεί γύρω ο Σον Κόνερι θα χαμογελά με νόημα...

ΥΓ. Με αφορμή την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, την Κυριακή 15/11, στο Verve Music Cafe έχει spy films party. Περισσότερα εδώ.

 

Πρώτη δημοσίευση: 12 Νοε. 2015, 04:36
Ενημέρωση: 19 Νοε. 2015, 18:37
Τίτλος:
Spectre (Spectre)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
150
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Νοεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos