Σύνοψη: Ο Will Sawyer ήταν πράκτορας του FBI, που μετά από μία αποτυχημένη αποστολή, έχασε το ένα πόδι, και τερματίστηκε η καριέρα του. Με αυτό το ατύχημα όμως γνώρισε την γυναίκα που παντρεύτηκε, την Sarah, με την οποίαν έκανε δύο παιδιά, και πλέον ζουν στο Χονγκ Κονγκ, σε ένα σπίτι στον υψηλότερο-και ασφαλέστερο- ουρανοξύστη στον κόσμο. Όταν τρομοκράτες εισβάλλουν στον ουρανοξύστη και προσπαθήσουν να τον κάψουν με στόχο να κλέψουν κάτι πολύτιμο από τον πάμπλουτο ιδιοκτήτη, τότε ο Will θα κάνει τα πάντα για να σώσει την οικογένειά του.

Άποψη: Η νέα ταινία δράσης με τον Dwayne Johnson προσπαθεί να είναι λίγο «Die Hard» (και όχι «Too hard to die»), λίγο «Επικίνδυνες Αποστολές», ακόμα και «King Kong», αν συγκρίνει κανείς την σκηνή που σκαρφαλώνει στον ουρανοξύστη, καθώς τον πλησιάζουν ελικόπτερα της αστυνομίας, με την αντίστοιχη σκηνή στο τέλος του «King Kong», αλλά σίγουρα προσφέρει καθαρό fun και δράση. Αυτό πιθανόν από μόνο του δεν αρκεί και πράγματι η ταινία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, ούτε σκηνοθετικά (από τον Rawson Marshall Thurber, που έχει κάνει κυρίως κωμωδίες όπως το «Dodgeball: A true underdog story», το «We ’re the Millers» ή το «Central Intelligence», πάλι με τον “The Rock”) ούτε σεναριακά (από τον ίδιο).

Η αρκετά τηλεοπτική ανά ώρες σκηνοθεσία, με μία συνεχή επιδίωξη εντυπωσιασμού, με πλάνα από την κορυφή του ουρανοξύστη προς τα κάτω, δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, ενώ και η μίμηση γνωστών σκηνών από άλλες ταινίες δράσης, όπως η σκηνή που ο Dwayne Johnson κολλάει πάνω στα παράθυρα με κολλητική ταινία στα χέρια του σκαρφαλώνοντας στο κτήριο, θυμίζοντας την αντίστοιχη με τον Tom Cruise από το «Mission Impossible 5», γίνεται περισσότερο σαν κακέκτυπο. Κυρίως γιατί ο Tom Cruise έχει πολύ μεγαλύτερη ευλυγισία και γρηγοράδα, με τον “The Rock” να είναι πιο άκαμπτος στις κινήσεις του, ενώ πέραν αυτού, ό,τι και να προσάψει κανείς στον Tom δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι είναι καλός ηθοποιός, και ξέρει να δίνει βάθος στους ήρωες του, ακόμα και αν δεν το απαιτεί το σενάριο. Ο «The Rock» από την άλλη τα καταφέρνει πολύ καλά στο κομμάτι της δράσης, αλλά αποτυγχάνει να δώσει περισσότερο συγκινησιακό βάθος, με την ξύλινη ερμηνεία του.

Αυτό που οφείλουμε από την άλλη να παραδεχτούμε είναι ότι ο ήρωας του δεν είναι ο συνήθης υπερήρωας που όσο και αν τον χτυπάνε δεν παθαίνει τίποτα. Αντίθετα, είναι τρωτός, πολλές φορές πονάει, υποφέρει, προσπαθεί άλλοτε επιτυχώς άλλοτε όχι, να τα καταφέρει, οπότε είναι πιο ρεαλιστικός. Επίσης, αυτό που σίγουρα πετυχαίνει η ταινία είναι το στοιχείο της έντασης και της αγωνίας, που παρά το ότι σχεδόν όλη η ταινία εξελίσσεται στον ουρανοξύστη, ποτέ δεν κουράζει, αλλά διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον. Ίσως χρειαζόταν ένα καλύτερο σενάριο, διότι η ιστορία του μπάζει από παντού. Για ποιο λόγο οι τρομοκράτες καίνε έναν ολόκληρο ουρανοξύστη, με σκοπό να βγει έξω ο ιδιοκτήτης και να του κλέψουν αυτό που θέλουν, αντί να βρουν έναν λιγότερο περίπλοκο τρόπο, που δεν θα προκαλέσει την προσοχή όλης της υφηλίου? Είναι ένα από τα ανεξήγητα της κατά τα άλλα απλής ταινίας, με το κλισέ του καλού και αδικημένου Αμερικάνου και κακού ξένου που τον κυνηγάει να είναι και εδώ παρόν. Πάντως, αποτελεί μία γνήσια καλοκαιρινή απόλαυση σε ένα θερινό, γιατί παρά τις όποιες αστοχίες, δεν παύει να είναι μία γεμάτη δράση ταινία, που θα βοηθήσει να περάσει ευχάριστα ένα καλοκαιρινό βραδάκι. Μέχρι εκεί όμως…

Πρώτη δημοσίευση: 12 Ιουλίου 2018, 14:11
Ενημέρωση: 19 Ιουλίου 2018, 02:34
Τίτλος:
Skyscraper (Ουρανοξύστης)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
12 Ιουλίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos