Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του μέχρι χτες παρουσιαστή του «The Daily Show» Τζον Στιούαρτ, με τίτλο  “Rosewater” είναι μια κοινωνική  ντραμεντί ντοκυμενταρίστικης αισθητικής που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον και μόνο για τη θεματολογία της.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο «Then they came for me: A family’s story of love, captivity and survival» του Ιρανο-καναδού δημοσιογράφου του Newsweek Μαζιάρ Μπαχαρί, που αφηγείται την άδικη σύλληψη και βασανισμό  του  με την κατηγορία της κατασκοπίας κατά τη διάρκεια των  εκλογών στο Ιράν το 2009. Η σύλληψη του Μπαχαρί μάλιστα έγινε με βασικό αποδεικτικό μια συνέντευξη που είχε δώσει παραμονές των εκλογών στo «The Daily Show», όπου ο παρουσιαστής τον αποκαλούσε για πλάκα ‘κατάσκοπο’. 

Η ταινία ξεκινά με ένα υπέροχο λυρικό πλάνο με ροδοπέταλα (με μια εξίσου υπέροχη σημειολογικά ειρωνεία σε σχέση με τον τίτλο) και συνεχίζει με μαύρο –κατάμαυρο- χιούμορ σε ένα παράλογο καθεστώς που o Παζολίνι, οι Sopranos, o Leonard Cohen και ο Τεντεν θεωρούνται πορνό και ποινικοποιούνται.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο πάντα εξαιρετικός Γκαελ Γκαρσία Μπερνάλ αφήνει την έγκυο γυναίκα του για να ταξιδέψει στην Τεχεράνη  προκειμένου να καλύψει τις εκλογές, για να καταλήξει εν τέλει στο… εξπρές του μεσονυχτίου για 118 ημέρες με βασανιστή του έναν τύπο με κωδικό «Rosewater».

Πιθανότατα οι τύψεις του σκηνοθέτη για το γεγονός ότι η εκπομπή του ήταν βασικά αιτία για τη σύλληψη του Μπαχαρί δεν του έδωσε τη δημιουργική ελευθερία που απαιτείτο για να κορυφωθεί μια ταινία με τόσο δυνατή θεματολογία και πρωταγωνιστή.

Σίγουρα, η ταινία αποτελεί μια ωδή στη δημοκρατία του τύπου που τόσο εκλείπει στις μέρες μας, αλλά και στην ελευθερία της σκέψης και τη δημοκρατία γενικότερα. Σίγουρα είναι μια αξιοπρεπέστατη μαύρη κωμωδία  που αποτίει φόρο τιμής στα απανταχού θύματα των απολυταρχικών καθεστώτων, των μηχανισμών προπαγάνδας  και της βίας. Και τέλος, σίγουρα το πιο σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι εξισορροπεί το χιούμορ με το κοινωνικό βάθος της.

Εν τέλει όμως, δεν καταφέρνει δυστυχώς να σε καθηλώσει, να σου κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο και να σε προβληματίσει μετά το τέλος της, αποδεικνύοντας ότι από τη συνταγή του Στιούαρτ… κάτι λείπει για να απογειώσει το εγχείρημά του.

Υπόθεση:

2009. O Jason Stewart, πρώην ρεπόρτερ του Daily Show, κάνει μια σατιρική συνέντευξη με τον Maziar Bahari την παραμονή των εκλογών στο Ιράν. Ο οικοδεσπότης της εκπομπής αστειευόμενος, αποκαλεί τον καλεσμένο του κατάσκοπο. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων που ξέσπασαν στους δρόμους εξαιτίας της νοθείας των αποτελεσμάτων και τις οποίες ο Bahari μαγνητοσκόπησε, οι ιρανικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της κατασκοπείας. Βασική απόδειξη της ενοχής του θεωρήθηκε η συνέντευξη στο Daily Show. Για τις επόμενες 118 μέρες, ο Bahari βασανίστηκε και ανακρίθηκε από έναν αστυνομικό με το κωδικό όνομα Rosewater. 

To Άρωμα Ελευθερίας (Rosewater) διηγείται μια αληθινή ιστορία που βασίστηκε στο best seller (Then They Came for Me: A Family’s Story of Love, Captivity, and Survival) του δημοσιογράφου του BBC Maziar Bahari. Είναι το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του οικοδεσπότη του The Daily Show, Jon Stewart, ο οποίος είχε μικρή αλλά καθοριστική ανάμειξη στα γεγονότα που οδήγησαν τον δημοσιογράφο στην άδικη φυλάκιση του. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 6 Aug 2015, 09:52
Ενημέρωση: 13 Aug 2015, 16:22
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Rosewater (Άρωμα ελευθερίας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Αυγούστου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos