Perfetti Sconosciuti

Perfetti Sconosciuti - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Αυτά τα ερωτήματα θέτει ο Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Genovese με τη νέα του ταινία Perfect Strangers, κάνοντας ένα κοινωνικό πείραμα μέσα από ένα παιχνίδι. Επτά φίλοι κατά τη διάρκεια ενός δείπνου μαζεμένοι στο ίδιο σπίτι για να τα πούνε, καλούνται να αποδείξουν πόσο ειλικρινείς είναι στην παρέα τους, βάζοντας τα κινητά τους πάνω στο τραπέζι και μοιράζοντας όποια κλήση ή μήνυμα έρθει με τους υπόλοιπους συνδαιτημόνες. Κι εδώ ταιριάζει το κλασικό ‘Δεν ήξερες, δε ρώταγες;’. Γιατί ενώ όλοι προσποιούνται τους χαλαρούς και τους άνετους, η βραδιά εξελίσσεται ιδιαιτέρως κωμικοτραγικά, με ποικίλα μυστικά να έρχονται στην επιφάνεια. Όπως είναι φυσικό, οι αναπάντεχες και αμήχανες στιγμές δεν εκλείπουν, όπως βέβαια ούτε και οι μικρές ή και οι μεγάλες εντάσεις.

Άποψη: Πόσο καλά γνωρίζουμε άραγε έναν άλλον άνθρωπο; Έναν παιδικό μας φίλο; Τον/την σύντροφό μας; Τον έρωτα της ζωής μας; Και πόσο καλά θέλουμε άραγε να τους γνωρίσουμε;

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την ταινία του Genovese ως μία φοβερή εισπρακτική κι εμπορική επιτυχία στη χώρα της, αφού όταν βγήκε στην Ιταλία έκοψε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εισιτήρια και απέσπασε και δύο βραβεία Ντονατέλο, καλύτερης ταινίας αλλά και σεναρίου. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει τόσο, αφού η ταινία διαθέτει πολλά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει και δικαιολογούν την επιτυχία της. Το καλογραμμένο σενάριο με τις έξυπνες και καυστικές ατάκες, είναι ακριβώς ένα τέτοιο στοιχείο. Αθώα σχόλια, ανάμεσα σε ανακάτεμα σαλάτας ή άνοιγμα ενός μπουκαλιού κρασιού, αντικατοπτρίζουν τον σύγχρονο μικρο-αστισμό, που όλοι θέλουμε να κρύψουμε αλλά ταυτόχρονα αρνούμαστε και να αποχωριστούμε. Η έξυπνη, επίσης, σκηνοθεσία του Genovese, που εμπεριέχει ένα θεατρικό στήσιμο αλλά και μία κινηματογραφική ροή και ζωηράδα, ευνοεί ιδιαιτέρως την αρμονικότητα της πλοκής και δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστο.

Το Perfect Strangers είναι η ταινία από την οποία άντλησε την έμπνευσή του ο δικός μας Θοδωρής Αθερίδης, μεταφέροντάς τη τον Δεκέμβριο του 2016 πιστά στα ελληνικά υπό τον τίτλο Τέλειοι Ξένοι, μην αλλάζοντας σχεδόν τίποτα από την ιταλική εκδοχή. Αυτός βέβαια είναι ένας επαμφοτερίζων λόγος για να τη δει κανείς· και για να συγκρίνει, συνειδητά ή και ασυναίσθητα, αλλά και για να συνειδητοποιήσει πως η ιταλική κοινωνία δεν απέχει ιδιαιτέρως πολύ από την ελληνική. 

Ο βασικός όμως λόγος για να την δει κανείς, δεν είναι άλλος από το να αποφασίσει -εάν δεν το έχει ήδη κάνει- να επιλέξει κάποιου είδους κλείδωμα στο smartphone του και να κρύψει τις ειδοποιήσεις που ξεπετάγονται συχνά στην οθόνη... Ήδη την έπαθαν κάποιοι άλλοι, δεν χρειάζεται να την πάθουμε κι εμείς! 

Πρώτη δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2017, 09:35
Ενημέρωση: 3 Aug 2017, 06:04
Τίτλος:
Perfetti Sconosciuti (Perfetti Sconosciuti)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Ιουλίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos