Σύνοψη: Τρεις άνθρωποι διασταυρώνονται σε μια δύσκολη περίοδο του πολέμου: η Όλγα, μία Ρωσίδα μετανάστρια και μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, ο Ζυλ Γάλλος συνεργάτης των Ναζί και ο Χέλμουτ, υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS…

Η Όλγα συλλαμβάνεται από τους Ναζί επειδή έκρυψε παιδιά Εβραίων σε αιφνιδιαστική επιδρομή. Στη φυλακή γνωρίζει το Ζυλ, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση της. Εκείνος όμως την ερωτεύεται, δέχεται να ελαφρύνει την τιμωρία της με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Η Όλγα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει μια βίαιη ποινή, αλλά η ελπίδα της για ελευθερία εξασθενεί όσο τα πράγματα παίρνουν μία μη αναμενόμενη τροπή.

Η Όλγα μεταφέρεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί συναντά τον υψηλόβαθμο αξιωματικό των SS, Χέλμουτ, που κάποτε έτρεφε συναισθήματα για εκείνη. Μια διεστραμμένη και καταστροφική σχέση ξεκινά. Της προσφέρει διέξοδο που δε πίστευε πια δυνατή, αλλά η γνώμη που έχει σχηματίσει πια η Όλγα για τον «Παράδεισο» είναι οριστική.

Σημείωμα του Αντρέι Κοντσαλόφσκι:

«Η ιστορία είναι γεμάτη τραγωδίες, οι οποίες παραμένουν στο μυαλό μας ως αρχαία παραπτώματα που δε θα μπορούσαν με τίποτα να επαναληφθούν σήμερα. Μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές της ιστορίας μας ήταν η άνοδος των Ναζί και η γενοκτονία των Εβραίων κι όσων δεν ταίριαζαν στον «τέλειο Γερμανικό παράδεισο». Οι θηριωδίες αυτές αποκάλυψαν το βάθος των ικανοτήτων της ανθρωπότητας και παρόλο που ανήκουν στο παρελθόν, αυτός ο τρόπος σκέψης και το μίσος εμφανίζεται και σήμερα απειλώντας τις ζωές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο «Παράδεισος» αντικατοπτρίζει τον 20ο αιώνα γεμάτο ψευδαισθήσεις θαμμένες σε ερείπια, τους κινδύνους του μίσους και την ανάγκη να νικήσει το καλό.

«Αυτά που έχουν συμβεί είναι μια προειδοποίηση. Πρέπει να το θυμόμαστε συνεχώς. Ήταν πιθανό να συμβεί κάποτε και είναι πιθανό ακόμη. Μόνο με τη γνώση μπορεί να σταματήσει. Ο κίνδυνος εδώ είναι η απροθυμία για τη γνώση, η τάση να ξεχνάμε και η δυσπιστία ότι όλα αυτά έχουν όντως συμβεί». Οι λέξεις του φιλόσοφου Καρλ Τζάσπερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κεντρικό θέμα του «Παραδείσου», που μας παρακαλά να μην ξεχνάμε την ιστορία, όσο τρομακτική κι άβολη είναι, ούτως ώστε να μη την επαναλάβουμε».

Πρώτη δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2017, 12:22
Ενημέρωση: 5 Οκτ. 2017, 03:44
Τίτλος:
Paradise (Παράδεισος)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos