Ο χειμώνας

Ο Νίκος είναι ένας ρομαντικός νεαρός συγγραφέας, που ζει στο Λονδίνο. Καθώς τα οικονομικά του πάνε από το κακό στο χειρότερο και με τους πιστωτές στο κατώφλι, του βρίσκει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο πατρικό του σπίτι στη Σιάτιστα Κοζάνης. Περιτριγυρισμένος από φαντάσματα του παρελθόντος, ο Νίκος πρέπει να ξεδιαλύνει το μυστήριο γύρω από το θάνατο του πατέρα του και να επανακτήσει επαφή με την πραγματικότητα.

Σχιζοφρενής κατά συνθήκη

Έντγκαρ Άλλαν Πόε και Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ στα Σιάτιστα; Μάλλον όχι. Μια ιστορία που δεν ξεκαθαρίζει αν είναι τραγική ή κωμική, δεν μπορεί εν τέλει να ισορροπήσει σωστά μεταξύ του μεταφυσικού θρίλερ, αλλά και του σχολίου αναμνήσεων για την παρακμή της ελληνικής επαρχίας. Με έναν χαρακτήρα, τρελό του χωριού, ετοιμολογικά σχιζοφρενή, που ενδέχεται τα περισσότερα από όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν στο μυαλό του. Και εδώ δισυπόστατο. Και αλλού: Με εξαιρετική φωτογραφία, αλλά μάλλον αποτυχημένα "χειροποίητα" εφέ. Με την μουσική των Active Member να ταιριάζει σε λυρικό δράμα και να θυμίζει πιο πολύ Αγγελάκα.

Στην προσπάθειά του ο σκηνοθέτης να μην πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά, προσθέτει άφθονες κωμικές πινελιές, αλλά επαναλαμβάνω: δεν καταφέρνει να βρει την χρυσή τομή, να ισορροπήσει μεταξύ του αστείου και του τρυφερού, του σκοτεινού και του ρεαλιστικού. Αποσπασματικό σε αρκετές στιγμές και μάλλον άνισο με ορισμένες εμπνευσμένες σκηνές, αλλά και απλοϊκούς χαρακτήρες. Μια ημιτελής προσπάθεια που ενδεχομένως να αδικήθηκε και από το μικρό της, μπάτζετ.

Aπόστολος Κίτσος (4/10)


 

Ονειροπαρμένος ήρωας με vintage μπέρτα

Ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας αξιοποιεί την εμπειρία του στο Animation (9, Guardians of the Galaxy, 300: Rise of an Empire) δημιουργώντας ένα υβριδικό φιλμ, φτιαγμένο τόσο από χαρτί όσο και από φύλλα δέντρων, παραμυθένιο, σκοτεινό, πάνω στο συνεχές των εποχών της ψυχής, ακόμα κι αν αυτή μοιάζει να έχει σκεπαστεί από χιόνι. 

Η βουτιά στο λαγούμι του παρελθόντος γίνεται με έναν σουρρεάλ και άψογα φωτογραφημένο τρόπο, ενώ η σκηνοθεσία αποπνέει παιδικότητα και ακροβατεί στο δίπολο της λευκής αγνότητας του χιονιού και του μαύρου σκοταδιού.

Ένα οικογενειακό πλεκτό, ξεφτισμένο και ταλαιπωρημένο, αλλά πάντα με την ικανότητα να ζεσταίνει και να καλύπτει και τα πιο φριχτά μυστικά, τυλίγεται γύρω από το λαιμό του ήρωα για να μεταμορφωθεί σε μία vintage μπέρτα. Είναι ονειροπαρμένος και δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με μία κυνική και πληγωμένα τρυφερή μητέρα, αλλά και με έναν αντίστοιχα κυνικό κόσμο. Όποτε γράφει βυθίζεται σε ένα ρομαντικό σύμπαν, με τις γοτθικές αναφορές προσεκτικά τοποθετημένες, και όλα γύρω του μετατρέπονται σε παρελθόν. Η επικοινωνία με τη μητέρα του περιορίζεται σε άγονες νησίδες και σε όλη τη διάρκεια του φιλμ γίνεται ένας ευγενικός σχολιασμός για την “τρέλα” του να προσπαθείς να δημιουργήσεις λέξεις σε έναν κόσμο επικεντρωμένο στην ύλη αλλά και στην κατάρρευση των οικογενειακών δεσμών.

Ο πατέρας του κληρονομεί κομμάτια παιδικότητας, και αν από το μαγικό καπέλο του δε βγαίνει τελικά κανένας λαγός, τουλάχιστον αυτό καλύπτει το κεφάλι και των δυο. Ο γιος ψάχνει την επαφή μαζί του και συνειδητοποιεί πως, καμιά φορά, για να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν, αρκεί να αφεθείς στο ξύλο που έχει εκείνο περπατήσει.

Το χειροποίητο animation μεσουρανεί στην αισθητική του φιλμ και μαζί με τον υπερτονισμό των συναισθημάτων νοσταλγίας από τους Active Member το όνειρο και η πραγματικότητα γίνονται ένα στο ταραγμένο μυαλό του πρωταγωνιστή και κατ’επέκταση και στο δικό μας.  Ένα πρώτο φιλμ δημιουργού, που δίνει μία γεύση άνοιξης σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε “ελληνικό σινεμά”. Ο μοναδικός αφηγηματικός του τρόπος σε κάνει να χαμογελάς, αφού δεν  υποκύπτει σε πιέσεις φόρμας και στυλ, προκειμένου να εκφράζει την “αρρώστια” της ελληνικής πραγματικότητας. Απλά επιλέγει να την κάνει να φαίνεται σχεδόν παιδική. 

Εύη Αβδελίδου (7/10)

 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Δεκ. 2014, 12:42
Ενημέρωση: 17 Δεκ. 2014, 17:07
Τίτλος:
Ο χειμώνας (Ο χειμώνας)
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Release: 
11 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos