Ο διαιτητής

l'arbitro - κριτική ταινίας

Ασπρόμαυρη ποδοσφαιρική σάτιρα εμπνευσμένη από –ουκ ολίγα- αληθινά σκάνδαλα στον χώρο του ιταλικού ποδοσφαίρου (κάντε ελεύθερα τους συνειρμούς και με το δικό μας πρωτάθλημα, δεν θα είστε εκτός θέματος...).

Με βασικό άξονα την αντιπαλότητα μεταξύ δύο τοπικών ομάδων χαμηλής κατηγορίας, ο βιντεοκλιπάς σκηνοθέτης Πάολο Τζούκα στήνει ένα καυστικό σχόλιο με πικάντικο χιούμορ για τις συνωμοσίες και τις παρανομίες που κυριαρχούν στον χώρο (και ειδικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο ενασχόλησης με το άθλημα), καδράροντας καταπληκτικά διάφορς λούμπεν ποδοσφαιρόφατσες με δυνατό σύμμαχο μια εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Δεν πρόκειται φυσικά για βαρύ δράμα, αντιθέτως το φιλμ εξελίσσεται με την ορφή της γνήσιας παραδοσιακής λαϊκής κωμωδίας, αλλά με συνεχείς παρεμβάσεις προς το δράμα, το σουρεάλ, ακόμα και το μιούζικαλ και ορισμένες ιδιαιτερα διασκεδαστικές σκηνές.

Είναι κάπως βαρυφορτωμένη και υπερβολική η ταινία, δεν υπάρχει κορύφωση, δεν υπάρχει καν αντικειμενικός σκοπός ώστε να στοχευθεί συγκεκριμένο κλείσιμο, δεν παύει όμως να σαγηνεύει με την τσαχπινιά της και το μπρίο της. Βλέπεται πολύ ευχάριστα.

Σύνοψη: Ένα μικρό χωριό της Σαρδηνίας παθιασμένο με το ποδόσφαιρο, η προαιώνια έχθρα ανάμεσα σε δύο αντίπαλες ομάδες, ένας έρωτας μετ’ εμποδίων, μια θανάσιμη αγροτική βεντέτα, η πτώση ενός αστέρα της διαιτησίας από τα ψηλά στα (πολύ) χαμηλά: αυτά είναι τα βασικά συστατικά της ακαταμάχητα εκκεντρικής (και ενίοτε μαύρης) κωμωδίας του πρωτοεμφανιζόμενου Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Τζούκα.

Η Atletico Pabarile είναι η χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα στο χειρότερο παράρτημα της Ιταλίας: την τρίτη κατηγορία της Σαρδηνίας. Οι παίκτες της είναι ατάλαντοι, υπέρβαροι, ηλικιωμένοι ή ανήλικοι, και ο προπονητής τους τυφλός! Ελάχιστοι παρακολουθούν τους αγώνες τους, με τις κατσίκες συχνά να υπερτερούν των θεατών στις κερκίδες. Όμως η τύχη της ομάδας μοιάζει να αλλάζει ριζικά με τον ερχομό ενός νεαρού ντόπιου παίκτη ο οποίος επιστρέφει έπειτα από μια σύντομη περιπέτεια στα γήπεδα  της Αργεντινής.

Καθώς η ομάδα αρχίζει να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλο, ακόμα και οι πρωταθλητές της κατηγορίας και μεγαλύτεροί εχθροί τους, οι αλαζονικοί Montecrastu, αρχίζουν να ανησυχούν. Η μοίρα, όμως, θέλει την τελική έκβαση της διαμάχης τους να ορίζεται από την παράλληλη πορεία του φιλόδοξου Κρουτσιάνι, ενός αστέρα της διαιτησίας που κατέληξε ανάμεσα στους τελευταίους των τελευταίων όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς έβαλε άδοξο τέλος στη διεθνή του καριέρα.

 

Πρώτη δημοσίευση: 18 Δεκ. 2015, 03:05
Ενημέρωση: 27 Δεκ. 2015, 04:54
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Ο διαιτητής (L'arbitro)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos