Maleficent

Η Maleficent προστατεύει την πατρίδα της από τον εχθρικό στρατό, αλλά γίνεται σκληρή και εκδικητική και καταριέται τη νεογέννητη κόρη του νέου βασιλιά. Στην πορεία όμως, η Maleficent θα συνειδητοποιήσει ότι το μικρό κορίτσι μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη στο βασίλειο και ίσως και την πραγματική ευτυχία της ίδιας της Maleficent.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Maleficent διηγείται την άγνωστη - και διαφωτιστική- ιστορία της πιο εμβληματικής Κακιάς στην ιστορία της Disney. Πρόκειται για τη Μάγισσα που καταράστηκε την Ωραία Κοιμωμένη στην αριστουργηματική ταινία του 1959 και στην οποία δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να μας αποκαλύψει πώς έφτασε μέχρι εκεί. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και την ενσάρκωση της, ομολογουμένως, κομψής Μάγισσας αναλαμβάνει η Angelina Jolie, ενώ στον ρόλο της Ωραίας Κοιμωμένης θα απολαύσουμε την αιθέρια Elle Fanning, καθώς και τη μικρή κόρη της Jolie, Vivienne (στις σκηνές που η πριγκίπισσα είναι μικρή). Η σκηνοθεσία του βραβευμένου με δύο Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση των Avatar και Alice in Wonderland, Robert Stromberg.

Η Angelina Jolie και η σχέση της με τη Maleficent

«Η Maleficent μου άρεσε από τότε που ήμουν μικρή» σχολιάζει η Angelina Jolie. «Ήταν η αγαπημένη μου ηρωίδα από τις ταινίες της Disney. Τη φοβόμουν και την αγαπούσα». Αυτά τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα ενέπνευσαν και τον παραγωγό Joe Roth. « Η ταινία αφορά έναν χαρακτήρα που ξέρουμε ως αποκλειστικά σκληρό. Η ιστορία μας δίνει απάντηση στο γιατί. Θα ήθελα το κοινό να νιώσει ότι μπαίνει σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο και να καταλάβει ότι όλοι χρειάζονται την εξιλέωση». Η επιλογή του σκηνοθέτη ήταν τολμηρή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Robert Stromberg θα σκηνοθετούσε ταινία. «O Rob Stromberg είχε μόλις τελειώσει το Οζ Μέγας και Παντοδύναμος. Και φυσικά γνώριζα τη δουλειά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή στο Avatar και την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» λέει ο παραγωγός της ταινίας, Joe Roth. «Όταν η Disney ήρθε να μιλήσουμε για αυτή την ταινία, είχα ήδη κάνει αρκετές μεγάλες και φαντασμαγορικές ταινίες και ήξερα ότι το κοινό αποφασίζει ότι θα πάει να δει μια ταινία πολύ πριν μάθει το θέμα της» σημειώνει ο Roth. «Νιώθουν τον παλμό της ταινίας μέσα από τις εικόνες που κυκλοφορούν πριν ακόμα ξεκινήσει η παραγωγή. Οπότε, σκέφτηκα ότι η Angelina είναι έμπειρη ηθοποιός και ότι ο Robert θα ήταν σπουδαίος σκηνοθέτης, φτάνει να έδινε ένα ξεχωριστό στυλ όπως έκανε για το Avatar, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και το Οζ Μέγας και Παντοδύναμος. Νομίζω ότι είναι ένα καλό πάντρεμα». Και συνεχίζει διευκρινίζοντας: «Ο Robert έχει τρία χαρακτηριστικά που ψάχνει κάποιος σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη που θα αναλάβει μια τόσο μεγάλη ταινία. Καταρχήν είναι πολύ καλός σε κάτι, στην περίπτωση μας μιλάμε για τα ειδικά εφέ. Επίσης, είναι πολύ καλός αφηγητής. Νοιάζεται για την ιστορία. Και τέλος, είχε πολύ θάρρος».

MOVE IT

Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Αντζελίνα Τζολί δείχνει ο συγκεκριμένος ρόλος και ο (βραβευμένος με Όσκαρ για τα ειδικά εφέ των "Alice in Wonderland" & "Avatar") πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στρόμπεργκ είναι αρκετά έξυπνος για να προσαρμόσει το φιλμ στην σούπερ σταρ του.

Δυστυχώς, όμως, παρά τα (καλοδουλεμένα και αρκετά αποτελεσματικά και εδώ) εφέ υψηλού επιπέδου, το "Maleficent" δεν κατορθώνει να ξεφύγει από τα αφόρητα κλισέ ενός λαμπερού παραμυθιού που δανείζεται από Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Οζ και Avatar, αλλά και που ποτέ δεν τα... επιστρέφει, αξιοποιώντας την πρωταγωνίστριά του που λάμπει και κυριαρχεί στο πλάνο.

Κλισεδιαρισμένο λοιπόν, άτολμο, βαρετό στην εξέλιξη, με διακοσμητικούς δεύτερους χαρακτήρες, με άνισο ρυθμό και χωρίς κοινό ουσιαστικά, το φιλμ του Στρόμπεργκ "θα μπορούσε μεν, αλλά πέρασε και μάλλον δεν ακούμπησε".

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 29 Μαΐου 2014, 12:22
Ενημέρωση: 5 Ιουνίου 2014, 03:36
Τίτλος:
Maleficent (Maleficent)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
29 Μαϊου 2014

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos