Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πλούσιας καριέρας του Γούντι Άλεν μέσα στα χρόνια είναι η ενασχόλησή του με τη φιλοσοφία: την έχει σατιρίσει, αμφισβητήσει, επικαλεστεί και εξερευνήσει σε άρθρα και μελέτες, σε θεατρικά έργα και, φυσικά, σε ταινίες.

Στο «Irrational man» το διακωμωδεί και το αντιμετωπίζει σοβαρά σε ισόποσες δόσεις, πάντα με ένα υπόβαθρο «αβάστακτης ελαφρότητας του είναι» που (μάλλον δυστυχώς παρά ευτυχώς) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα στηρίζει όλα του τα φιλμ, πλέον.

Ο αγαπημενος δημιουργός διαφοροποιείται μόνο στο γεγονός πως προσθέτει μια δόση παραλόγου, μια ευπρόσδεκτη πινελιά τρέλας στην ανάλαφρη ψυχολογική ντραμεντί που έχει στήσει ξανά με τρομερή επιδεξιότητα, παραμένει δε κομψός, ραφινάτος, γλυκύτατος αμπελοφιλόσοφος, αλλά κάπως ξέπνοος εκεί που πρέπει να ανεβάσει τους ρυθμούς και (αν και γοητευτικά) παλιομοδίτης.

Δεν θα προχωρήσουμε σε spoilers όπως οι μισές και βάλε κριτικές που θα διαβάστε (δώστε προσοχή και επιφυλαχθείτε), απλά θα σημειώσουμε ότι η τραμπάλα που παίζει ο Γούντι μεταξύ του αθώου σινερομάντζου, της αναζήτησης της ουσίας στη ζωή και της αποφυγής της ενοχής, είναι διασκεδαστικά γλυκόπικρη, υποστηρίζεται ικανοποιητικά από τις ερμηνείες τις πρωταγωνιστικής τριάδας (ο Φοίνιξ ευτυχώς δεν μιμείται τον Άλεν όπως οι περισσότεροι προκάτοχοί του, η Πόουζι είναιαπολαυστική και η Στόουν είναι απλά η αξιαγάπητη Έμα Στόουν...), παραμένει τζαζ, αλλά ας το δεχτούμε: ο πήχης έχει πλέον χαμηλώσει.

Ποτέ όμως δεν θα πάψουμε να τον αγαπάμε και να ρουφάμε τις ταινίες του μέχρι το τέλος...

Υπόθεση:

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Έιμπ Λούκας (Χοακίν Φίνιξ) έχει πιάσει πάτο, ανήμπορος να βρει νόημα ή χαρά στη ζωή. Νιώθει ότι όλα όσα δοκίμασε να κάνει, από πολιτικό ακτιβισμό ως τα μαθήματά του, δεν κάνουν τελικά καμία διαφορά, και έχει βυθιστεί σε μια αδιέξοδη υπαρξιακή απελπισία. Η ψυχολογία του δεν αλλάζει ούτε μετά την άφιξή του σε ένα μικρό πανεπιστήμιο, όπου συναντά την Ρίτα Ρίτσαρντς (Πάρκερ Πόουζι), μια μοναχική καθηγήτρια που θέλει να ξεφύγει από τον δυστυχισμένο γάμο της, και την Τζιλ Πόλαρντ (Έμμα Στόουν), την καλύτερη φοιτήτριά του που εξελίσσεται σε στενή του φίλη. Παρόλο που η Τζιλ αγαπά τον φίλο της, βρίσκει την βασανισμένη, καλλιτεχνική προσωπικότητα του Έιμπ ακαταμάχητη και όσο τα σημάδια της ψυχικής του ανισορροπίας πληθαίνουν, τόσο εκείνη ελκύεται από αυτόν. Όλα αλλάζουν όταν ο Έιμπ και η Τζιλ ακούν κατά τύχη την συζήτηση ενός αγνώστου και ο Έιμπ παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση, που τον απελευθερώνει και του δίνει μια νέα, ορμητική διάθεση για ζωή. Η απόφασή του, όμως, θα αλλάξει τη ζωή του ίδιου, της Τζιλ και της Ρίτα για πάντα.

 

Πρώτη δημοσίευση: 27 Aug 2015, 22:58
Ενημέρωση: 3 Σεπτεμβρίου 2015, 13:44
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Irrational Man (Παράλογος άνθρωπος)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
27 Αυγούστου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos