Η οικουγένεια

Η οικουγένεια - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Βάλεντιν είναι ένας επιτυχημένος σχεδιαστής επίπλων που μαζί με την σύντροφό του Κόνστανς ζουν μία πολυτελέστατη ζωή υποκρινόμενοι ότι ο Βάλεντιν είναι ορφανός αφού η ταπεινή του καταγωγή τον κάνει να ντρέπεται. Όταν όμως η οικογένειά του εμφανίζεται από το πουθενά και τα πάντα κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν ο Βάλεντιν θα χάσει την μνήμη του λόγω ατυχήματος και θα συνέλθει χωρίς να θυμάται το παραμικρό από την καινούργια του ζωή.

Άποψη: Ο πολυτάλαντος Ντάνι Μπουν σκηνοθετεί και γράφει για ακόμα μία φορά μία ταινία με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τα κουσούρια του, που αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μάλλον ποτέ δεν είναι αρκετά. Εδώ και μερικά χρόνια έχει καλλιεργήσει μία κινηματογραφική περσόνα που κατέχει την κωμωδία και χειρίζεται το χιούμορ, είτε αυτό είναι λεκτικό είτε κινησιολογικό, με άνεση και τεχνική ευφραίνοντας κυρίως το γαλλικό κοινό που τον ανεβάζει κάθε φορά στην κορυφή του box office. Στο παρελθόν τον έχουμε δει ως μανιακό αρρωστοφοβικό (Superchondriac) και απόμακρο τσιγκούνη (Radin!) σε δύο ταινίες που μας έκαναν να γελάσουμε όμως στο La Ch’tite Famille βλέπουμε τον υπερόπτη και λαϊκό Ντάνι Μπουν.

Η οικογένεια που ηθελημένα αγνοεί ο Βάλεντιν, και κάλλιστα θα αγνοούσαμε και εμείς, είναι κάπως τραμπούκοι, με βαριά προφορά και χωρίς ίχνος καλών τρόπων. Συνεπώς, προσφέρουν ωραίες σκηνές γέλιου με το μειονέκτημα ότι η “χωριάτικη” προφορά χάνεται στην μετάφραση από την γαλλική γλώσσα αφαιρώντας ένα στοιχείο που σίγουρα θα έκανε περισσότερο αίσθηση στους γαλλομαθείς.

Η γλώσσα όμως είναι ένα μέρος από τα ζητήματα που θέλει να σχολιάσει ο Μπουν χρησιμοποιώντας διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι “το αίμα νερό δεν γίνεται”, όμως τι συμβαίνει όταν ντρέπεσαι για την οικογένειά σου και την ανατροφή σου; Ο Βάλεντιν έχει ξεχάσει προσωρινώς τις ηθικές του υποχρεώσεις και έχει παρασυρθεί από τους ξιπασμένους Γάλλους της πρωτεύουσας. Η ταινία θέτει ανάλαφρα ερωτήματα περί των αξιών της ζωής και του σεβασμού στις ρίζες του ανθρώπου και τα απαντάει με χαλαρό και χιουμοριστικό τρόπο σαν μία ακόμα ψυχαγωγική ταινία όπως όλες οι άλλες.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Aug 2018, 02:29
Ενημέρωση: 9 Aug 2018, 00:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η οικουγένεια (La ch'tite famille)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos