Η ενοχή των αθώων

Η ενοχή των αθώων - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Πολωνία, 1945. Η Mathilde, μια νεαρή Γαλλίδα γιατρός του Ερυθρού Σταυρού, υπηρετεί τα θύματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.Τη μέρα που μια καλόγρια ζητά επιτακτικά τη βοήθεια της, βρίσκεται σε μία μονή, όπου εγκυμονούν πολλές μοναχές, θύματα της βαρβαρότητας του σοβιετικού στρατού. Εκεί, η Mathilde θα γίνει η εξομολόγος και παρηγοριά αυτών των γυναικών, που δυσκολεύονται να συμφιλιώσουν την πίστη με το γεγονός ότι κυοφορούν.

Άποψη: Βασισμένη σε εξιστορήσεις αληθινών γεγονότων, η ταινία της Φοντέιν είναι ένα ατμοσφαιρικά ψυχρό, σχεδόν κλινικά τρομακτικό φωτογραφημένο εσωτερικό ψυχόδραμα που ευτυχώς φροντίζει να μην δημαγωγεί, παρά να εστιάσει στο δράμα των συγκεκριμένων γυναικών, ως απόρροια των φρικαλεοτήτων του πολέμου αλλά και της αντανάκλασης του αυστηρά δομημένου καθολικισμού στον ψυχισμό τους και της αποφάσεις ζωής που καλούνται να πάρουν.

Στηρίζεται επίσης σε δύο πραγματικά δυνατές ερμηνείες, αυτή της Λου Ντε Λαζ στον ρόλο της γιατρού και την Άγκατα Κουλέζα στον ρόλο της "δεσποτικής" ηγουμένης, αντικατοπτρίζει τον πόνο με σιωπες και ενισχύει την διαίσθηση της ντροπής και των τύψεων με ένα μινιμαλιστικό ηλεκτρονικό σάουντρακ που ανατριχιάζει, όμως γκρεμίζει σχεδόν ότι έχτισε με πολύ κόπο στο τέλος. 

Ένα υπεραπλουστευμένο, καθαγιασμένο και εξυπηρετικό happy end.

Η 58χρονη Λουξεμβουργιανή σκηνοθέτιδα Ανν Φοντέιν, μιλά για το φιλμ:

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από ένα σχεδόν άγνωστο αληθινό περιστατικό που συνέβη στην Πολωνία του 1945.

Η ιστορία αυτών των μοναχών είναι απίστευτη. Σύμφωνα με τις σημειώσεις της Madeleine Pauliac, της γιατρού του Ερυθρού Σταυρού που ήταν η έμπνευση για την ταινία, 25 γυναίκες ήταν θύματα βιασμού στη μονή τους, μέχρι και 40 φορές κάποιες από αυτές, 20 σκοτώθηκαν και 5 κατέληξαν να εγκυμονούν. Αυτοί οι στρατιώτες δεν ένιωθαν ότι διαπράττουν κάτι το αποτρόπαιο. Τους είχε δοθεί η άδεια από τους ανώτερους τους ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειες τους. Αυτός ο τύπος βαρβαρότητας είναι δυστυχώς διαδεδομένος και σήμερα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να υπόκεινται σε αυτό το απάνθρωπο γεγονός σε εμπόλεμες καταστάσεις ανά τον κόσμο.

Έχετε σχέση με θρησκευτικά ζητήματα;

Προέρχομαι από καθολική οικογένεια, δύο από τις θείες μου ήταν μοναχές, οπότε έχω κάποια σχέση με το θέμα. Ένιωσα ότι είναι σημαντικό να μάθω για την καθημερινότητα των μοναχών, να καταλάβω τον ρυθμό τους. Πήγα σε δύο μοναστήρια του ίδιου τάγματος με αυτό της ταινίας. Στην αρχή σαν παρατηρητής, ενώ αργότερα ακολούθησα κανονικά τα βήματα μιας νέας καλόγριας.

Πείτε μας για αυτό.

Πέρα από την ζωή στο μοναστήρι, που μου έκανε φοβερή εντύπωση, η συνεύρεση τους, οι προσευχές και οι ύμνοι πολλές φορές την ημέρα, αναστέλλουν τον χρόνο σε αυτόν τον κόσμο. Έχεις το αίσθημα ότι επιπλέεις, ένα αίσθημα ευφορίας κι ας είσαι δεμένος με την απόλυτη πειθαρχία. Παρατήρησα πώς δημιουργούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Η ένταση και η μεταβλητή ψυχολογία του κάθε ατόμου. Αλλά αυτό που με άγγιξε περισσότερο και προσπάθησα να συμπεριλάβω στην ταινία, ήταν πόσο εύθραυστη είναι η πίστη. Νομίζουμε ότι η πίστη δυναμώνει αυτούς που την ακολουθούν. Λάθος. Όπως εξομολογείται η Maria στη Mathilde στην ταινία, συμβαίνει το αντίθετο. «24 ώρες αμφιβολίας για 1 λεπτό ελπίδας». Αυτό συνοψίζει τις εντυπώσεις μου αφού μίλησα με τις αδελφές.

Ήξεραν για την ταινία οι μοναχές;

Ευτυχώς, οι άνθρωποι που συνάντησα ήταν υπέρμαχοι, ακόμα κι αν η αλήθεια που αποκαλύπτεται για την Εκκλησία είναι περίπλοκη. Μια παράδοξη κατάσταση που έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι θύματα επίθεσης. Πώς να αντιμετωπίσουν τη μητρότητα όταν όλη τους η ζωή είναι αφιερωμένη στον Θεό; Πώς να κρατήσουν την πίστη τους ζωντανή όταν αντιμετωπίζουν τέτοια τρομερά περιστατικά; Τι να κάνουν με τα νεογνά; Ποιες είναι οι δυνατότητες τους;

Αναδύετε τις αποκλίσεις στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί η θρησκεία… Για παράδειγμα τη συμπεριφορά της ηγουμένης, που υπό το πρόσχημα της απόκρυψης, απαγορεύει στις καλόγριες να δεχθούν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη…

Η ταινία αναδύει ερωτήματα που στοιχειώνουν όλες τις κοινωνίες και δείχνει που μπορεί να οδηγήσει ο φονταμεταλισμός.

Κι όμως δεν κρίνετε την ηγουμένη.

Ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσω αυτή την ισορροπία. Μπορεί να καταδικάζουμε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε τα κίνητρα της. Ήθελα να εξηγηθεί από μόνη της όταν κάνει αυτή την αμφίσημη δήλωση: «Καταδικάστηκα για να σας σώσω». Όταν ζητά τη βοήθεια του Θεού και είναι στο κρεβάτι άρρωστη, χωρίς το πέπλο της, βλέπουμε ότι είναι βυθισμένη σε μια άβυσσο.

Η ταινία έχει μοναδικό ρυθμό. Θυμίζει διαλογισμό, αν και έχει γρήγορο παλμό.

Ήθελα να εκφράσω αυτό το ξεχωριστό, στοχαστικό πέρασμα του χρόνου σε ένα μοναστήρι, διατηρώντας τη δραματική ένταση. Μια εύθραυστη ισορροπία στη συγγραφή του σεναρίου και στο γύρισμα. 

Πρώτη δημοσίευση: 12 Μαΐου 2017, 19:01
Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2017, 15:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Η ενοχή των αθώων (Les innocentes)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Μαϊου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos