Επίσημη ιστορία (1985)

επισημη ιστορια - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου πεντάχρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή» της Ιστορίας – μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος, η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας, τη δεκαετία του ’70. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας – ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Άποψη: To πρώτο ξενόγλωσσο Όσκαρ για την Αργεντινή, εμφανίζει έναν πολύ εύστοχο παραλληλισμό του προσωπικού δράματος με την συλλογική πολιτικοκοινωνική δυστυχία μιας χώρας, βασισμένο σε μια στέρεα σεναριακή δουλειά, ενώ υποστηρίζεται από σημαντικές ερμηνείες, με την βραβευμένη στις Κάννες, Nόρμα Αλεάντρο, να ξεχωρίζει.

Κάπως παρωχημένη αφηγηματικά και με το πέρασμα του χρόνου να έχει αφήσει τα σημάδια του στ θέμα της κινηματογράφησης, ωστόσο είναι άξια θαυμασμού η απόφαση του Πουένζο να μη κωλώσει πουθενά περιγράφοντας τον Γολγοθά τον οποίο βιώνει η ηρωϊδα του και να προσπαθεί όσο μπορεί να ξεγυμνώσει το μέχρι πρότινος απατηλό στις υποσχέσεις του, απολυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Δεκ. 2016, 21:50
Ενημέρωση: 8 Δεκ. 2016, 17:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Επίσημη ιστορία (1985) (La historia oficial)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos