Σύνοψη: Η Rocky είναι αποφασισμένη να ξεφύγει με κάθε τρόπο από τη βίαιη μητέρα της και να σώσει τη μικρότερη αδελφή της από το αδιέξοδο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους. Μαζί με τους φίλους της Alex και Money έχει διαπράξει μια σειρά από μικροληστείες για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται και να αποδράσει από τη φρικτή κωμόπολη όπου ζει. Όταν η συμμορία των τριών μαθαίνει ότι ένας τυφλός ερημίτης ζει σε μια εγκαταλελειμμένη γειτονιά και ότι κρύβει μια μικρή περιουσία κάπου στο σπίτι του, αποφασίζουν να κάνουν την τελευταία τους ληστεία. Το σχέδιο δεν πάει καλά, το θύμα αποδεικνύεται πιο απειλητικό από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, αφού εκτός από χρήματα ο τυφλός άντρας κρύβει και πολλά άλλα.

Γνώμη: To παρακλάδι του horror genre που αφορά το home invasion, δείχνει να ανακάπτει την τελευταία τριετία και εμπορικά (Purge, You're next), ενώ πάντα είχε ξεχωριστή θέση δραματουργικά στις καρδιές των φαν του είδους. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει ορισμένα σπουδαία φιλμ που πρόσφερε στην υποκατηγορία αυτή και η προηγούμενη δεκαετία (Martyrs, Funny Games, High Tension). Ο Oυρουγουανός Φέντε Αλβάρεζ λοιπόν (ο οποίος είχε προκαλέσει αίσθηση στο YouTube πριν έξι χρόνια με το μικρού μήκους ταινιάκι του "Panic Attack!"), δείχνει να κατέχει άριστα τους κανόνες του είδους και με το "Don't breathe" πρόσθεσε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα που προαναφέραμε.

Ένα straight forward θρίλερ τρόμου, χωρίς δεύτερες και τρίτες επιστρώσεις, που χρησιμοποιεί εξαιρετικά τα κλισέ του είδους, προσθέτει ορισμένες καλοδεχούμενες εκπλήξεις, το μοντάζ του σπέρνει, η διεύθυνση ήχου είναι καταπληκτική και καταφέρνει να σε τρομάξει πολλές φορές και πολύ. Το σενάριο μπορεί να δείχνει απλό, όμως είναι δουλεμένο και όχι απλοϊκό, ο έμπειρος καρατερίστας πρωταγωνιστής υπηρετεί άψογα την γαμάτη κεντρική ιδέα (σε βαθμό που να λυπόμαστε τους διαρρήκτες και όχι τον ίδιο), ενώ και τα αναλώσιμα πιτσιρίκια στέκονται ικανοποιητικά με αξιοπρόσεκτες μούτες πανικού και φόβου, αν και περιορισμένων δυνατοτήτων ερμηνευτικά. 

Ο 38χρονος Αλβάρεζ εκμεταλλεύεται σχεδόν ιδανικά την αρχιτεκτονική του σπιτιού, δεν αποφεύγει ορισμένες ευκολίες και υπερβολές (ευτυχώς πολύ λίγες), αλλά από την άλλη δεν καταφεύγει και σε "μεταφυσικές" διευκολύνσεις. Διατηρεί πολύ επιτυχημένα τον ρυθμό κλιμακώνοντας σταδιακά την αγωνία: δεν σε αφήνει να ησυχάσεις σχεδόν δευτερόλεπτο. Ένα καθαρόαιμο θρίλερ, χωρίς προεκτάσεις. Δατς ολ. To θρίλερ της χρονιάς μέχρι στιγμής (ακολουθούν τα Conjuring 2 & Blair Witch).

 

Πρώτη δημοσίευση: 6 Οκτ. 2016, 16:00
Ενημέρωση: 13 Οκτ. 2016, 19:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Don't breathe (Μην ανασαίνεις)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
88
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos