Clouds of Sils Maria

clouds of sils maria - κριτική ταινίας

Περίληψη: Η Μαρία,  καταξιωμένη ηθοποιός, ταξιδεύει για να παραλάβει ένα βραβείο αντί για τον αγαπημένο συνεργάτη της, σκηνοθέτη και μέντορά της, όταν πληροφορείται το θάνατό του. Αυτή είναι μόνο η αφορμή για μία διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης με εχθρό το χρόνο, στην οποία τα βουνά του Sils Μaria και το αλλόκοτο θέαμα που προσφέρουν είναι το επιστέγασμά της.

Ο Ολιβιέ Ασαγιάς, σκηνοθέτης που συμφιλιώνει τη “γαλλική” δομή και αισθητική (αν αρεσκόμαστε να μιλάμε με τέτοιους όρους) με τη φιλοσοφία και το παράδοξο στα φιλμ του, εδώ απλώνει μπροστά στα μάτια μας, με φωτογραφική και σεναριακή δεξιοτεχνία, τη Γυναίκα που σε ένα σημείο της ζωής της καλείται να επιλέξει τη θέση της ανάμεσα στις υπόλοιπες μικρότερες και μεγαλύτερες ομόφυλές της.

Η Ζιλιέτ Μπινός με την κλασική αριστοκρατική της παρουσία απογειώνει το ρόλο της, Η έκπληξη, όμως, έρχεται από την Kρίστεν Στιούαρτ, ως ένα παράδειγμα της ευεργετικής επίδρασης που είναι δυνατό  να έχουν οι σκηνοθέτες πάνω της, όπως είχε διαφανεί ήδη από το Still Alice. Η ταινία αναφέρεται σε μία από τις παραστάσεις που φιλοξενεί η ζωή, που μόλις έχει τελειώσει, τολμώντας να τραβήξει αμέσως μετά την κουρτίνα της αυλαίας, για να δει τι υπάρχει από πίσω. Οι δύο γυναίκες δημιουργούν ένα διπλό καθρέφτη που μόνο πεπρωμένο του είναι να σπάσει. Το φιλμ με κεντητή ειρωνεία και κανένα ίχνος μικροπρέπειας σχολιάζει με συχνά ψυχαναλυτική γλώσσα τα συμπτώματα παρακμής της σύγχρονης τέχνης και κάνει scroll up σε μία εποχή όπου ο χρόνος έτρεχε λίγο πιο αργά ώστε κάποιοι τυχεροί προλάβαιναν να τον απολαύσουν.

Όπως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά τους έτσι και ο χρόνος τρώει το παιδί μέσα μας.  Η Μαρία όμως δεν τον αφήνει να πάρει το δικό της εσωτερικό παιδί και τον ταΐζει κάτι πάνω από εκείνη, ένα κομμάτι από το βράχο του Sils Maria.  Tαυτόχρονα, ξέρει,  ότι οι βράχοι μπορεί να έχουν ανθρώπινα ονόματα αλλά ποτέ δεν ανήκουν στους ανθρώπους.

 

Πρώτη δημοσίευση: 14 Μαΐου 2015, 16:04
Ενημέρωση: 21 Μαΐου 2015, 18:37
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Clouds of Sils Maria (Tα σύννεφα του Σιλς Μαρία)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 
Release: 
14 Μαϊου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos