Avengers: The age of Ultron

Avengers: The age of Ultron - κριτική ταινίας

Mε το πρώτο “Avengers” να έχει ανεβάσει τον πήχη της comic-2-film διασκέδασης σε δυσθεώρητα ύψη, το δεύτερο “Captain America” να αναδεικνύεται σε μια από τις καλύτερες προσθήκες στην κινηματογραφική πλατφόρμα της Marvel και το “Guardians of the Galaxy” να αποτελεί την αναπάντεχα ευχάριστη έκπληξη, ήταν λογικό οι προσδοκίες μας για το “Avengers: Age of Ultron” να είναι εξαιρετικά αυξημένες.

Ως φαίνεται, όλος αυτός ο ανταγωνισμός, σε συνδυασμό και με την επίσημη γραμμή της Marvel που θέλει όλες oι ταινίες της να λειτουργούν μέσα σε ένα ενιαίο αφηγηματικό σύμπαν, αποδείχτηκε ένα βαρύ κι ασήκωτο φορτίο για τον Τζος Γουίντον, ο οποίος εδώ μοιάζει να μην τα καταφέρνει τόσο καλά όσο την πρώτη φορά, παρουσιάζοντας μια ταινία η οποία όσο πωρωτική έδειχνε στα διάφορα trailers τόσο προβληματική αποδεικνύεται στην πραγματικότητα, με ποικίλα νοηματικά κενά, ημιτελείς ιδέες και με μια γενικότερη αίσθηση deja vu να πλανάται στον αέρα.

Η δράση είναι, βέβαια, για μια ακόμη φορά εκρηκτική, η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των ειδικών εφέ είναι -στις περισσότερες σκηνές- αποστομωτική, ενώ οι σκηνές που έχουν να κάνουν με την παρουσία της Scarlet Witch (Ελίζαμπεθ Όλσεν) και την αλληλεπίδρασή της με τα μέλη των Εκδικητών διαθέτουν και το περισσότερο “ζουμί”, καθώς φέρνουν τους ήρωές μας αντιμέτωπους με τους πιο μύχιους φόβους τους, χαρίζοντάς μας τις πλέον ενδιαφέρουσες όσο και συναρπαστικές στιγμές της ταινίας, με αποκορύφωμα την τιτανομαχία ανάμεσα στον Hulk και τον Iron Man βολεμένο μέσα στην Hulkbuster πανοπλία του.

Ο Ultron, η πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη που αποτελεί τον “αρχικακό” της ταινίας από την άλλη, αν και στην αρχή μοιάζει να κλέβει την παράσταση με την επιβλητική φιγούρα και τις “φονικές” ατάκες του τις οποίες εκφέρει με απολαυστικό... ρομποτικό σαρκασμό ο Τζέιμς Σπέιντερ, στην πορεία αποδεικνύεται πως το μεγαλεπίβολο σχέδιό του δεν είναι παρά “μια απ' τα ίδια”. Ο αφανισμός, δηλαδή, της ανθρωπότητας, κάτι που οδηγεί την πλοκή με μαθηματική ακρίβεια σε ένα γκραν φινάλε που είναι σχεδόν “φωτοκόπια” εκείνου του πρώτου “Avengers”, με τη βασική διαφορά, πάντως, πως εδώ δίνεται έμφαση στο ότι οι αγαπημένοι μας υπερήρωες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες ψυχές.

Μεγάλος άτυχος της υπόθεσης για πολλούς και διάφορους λόγους είναι ο Quicksilver, ο έτερος εκ των δίδυμων μεταλλαγμένων, ο οποίος, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον που τον υποδύεται, δεν καταφέρνει σε κανένα σημείο να μας κάνει να λησμονήσουμε τον απίθανο συνονόματό του από το “X-Men: Days of Future Past”.

Λίγο μετά τα μισά της ταινίας, εξάλλου, κάνουν την εμφάνισή τους και μερικοί ακόμη χαρακτήρες, παλιοί και νέοι, για να φτάσουμε έτσι στο σημείο όπου ο Γουίντον, πάνω στην προσπάθειά του να βρει σε όλους κάτι να κάνουν, υπερφορτώνει τόσο τη δράση ώστε οι μισές χιουμοριστικές ατάκες πέφτουν στο κενό, ενώ αρχίζει να επικρατεί ένας ατέλειωτος... “πανζουρλισμός” που σύντομα καταντά κουραστικός.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ορισμένες από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας, όπως για παράδειγμα εκείνη με τις απεγνωσμένες προσπάθειες των υπολοίπων Εκδικητών να σηκώσουν το σφυρί του Thor κατά τη διάρκεια ενός χαλαρού dinner party, ή το slow-motion πλάνο με σύσσωμους τους Εκδικητές να εφορμούν ενάντια σε κάποιους άμοιρους μισθοφόρους της Hydra, ήταν ήδη γνωστές μέσα από τα trailers, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το “Avengers: Age of Ultron” απέχει καμπόσο από το να χαρακτηριστεί η εγγυημένη κινηματογραφική απόλαυση που θα μας έκανε να την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κάποιον φίλο ή γνωστό μας.

Υπόθεση:
Όταν ο Tony Stark, μετά την καταστροφή της S.H.I.E.L.D., προσπαθεί να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αποσκοπεί στη διατήρηση της τάξης, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Για την ακρίβεια, πάνε εντελώς στραβά, καθώς δημιουργεί τον Utron, ένα εξελιγμένο ρομπότ που, όμως διακατέχεται από ιδέες μεγαλείου. Οι πανίσχυροι υπερασπιστές του πλανήτη Γη πρέπει να συνασπιστούν κατ’ επειγόντως, για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Καθώς ο μοχθηρός Ultron εγείρεται εναντίον της ανθρωπότητας, οι Εκδικητές είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκρούσουν τα φρικτά σχέδιά του. Περίεργες και ύπουλες συμμαχίες θα προκύψουν και θα 

 

Πρώτη δημοσίευση: 30 Απριλίου 2015, 14:45
Ενημέρωση: 7 Μαΐου 2015, 17:41
Τίτλος:
Avengers: The age of Ultron (Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
142
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Απριλίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos