Σύνοψη: Η νέα συνεργασία των Νταγκ Λίμαν και Τομ Κρουζ (μετά τη συνεργασία τους στην ταινία The Edge of Tomorrow) πραγματεύεται μια «άλλη» εκδοχή του αμερικανικού ονείρου. Η ταινία, μια εξωφρενική περιπέτεια παρανομίας και διαπλοκής, αφηγείται την αληθινή, όσο και απίστευτη, περιπετειώδη ζωή του Μπάρι Σιλ, ενός πιλότου που, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ‘80, δούλευε ταυτόχρονα για τη CIA (ως πληροφοριοδότης) και τον Πάμπλο Εσκομπάρ (μεταφέροντας, λαθραία, ναρκωτικά), κερδίζοντας, ο ίδιος, απίστευτα χρήματα.

Άποψη: Είναι δυσεύρετο το ταλέντο του Νταγκ Λάιμαν να προσφέρει ατόφιο ψυχαγωγικό σινεμά μέσα από καλοζυγισμένες περιπέτειες (θυμηθείτε Bourne Identity, Edge Of Tomorrow, Mr. and Mrs Smith, Fair Game), αλλά και αδιαπραγμάτευτη η λάμψη του Τομ Κρουζ στο μεγάλο πανί. 

Μαζί συνθέτουν ένα δίπολο που είναι πολύ δύσκολο να λαθέψει, έστω και αν το (βασισμένο εν μέρει σε αληθινή ιστορία) θέμα της ταινίας, δεν είναι ακριβώς ψυχαγωγικό όταν έχεις να κάνεις με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών. 

Και όμως, ο Λάιμαν καταφέρνει να παραδώσει μια πανέξυπνη καυστική σάτιρα για τις παρασκηνιακές τακτικές των ΗΠΑ ώστε να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους στην Κεντρική Αμερική, χωρίς να αφήνει ούτε στιγμή το πόδι από το γκάζι, αναμιγνύοντας θαυμάσια την τραγικωμωδία με το παράλογο της πραγματικότητας που αγγίζει κάποιες στιγμές και τον σουρρεαλισμό, επενδύοντας 100% στον πρωταγωνιστή του, γύρω από τον οποίο έχει ξεκάθαρα στηθεί και δομηθεί το φιλμ. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες μοιάζουν με καρικατούρες, γεγονός που δεν ωφελεί στην πολυπρισματική ανάλυση και εξήγησης των όσων συμβαίνουν, αλλά ποιος νοιάζεται;

Οι πολιτικές "μπηχτές" είναι εκεί για όποιον θέλει να τις αφουγκραστεί, η σκορσεζική οπτική του American Dream υπάρχει In your face και ένας από τους τελευταίους μεγάλους σταρ των καιρών μας (να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα τα πιλοτάρει ο ίδιος ο Τομ Κρουζ!), δεν σου επιτρέπει να πάρεις την ματιά σου από πάνω του.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:52
Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2017, 04:32
Συντάκτης: 
Τίτλος:
American Made (American Made)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
115
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos