SFF-rated 14: "Tron" - REVIEW

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2014, 13:43

Νοσταλγικό cult οπτικό ντελίριο

Δεν κάνεις εύκολα κριτική για μια ταινία που δημιουργήθηκε πριν από 3 δεκαετίες, όταν εσύ ήσουν αγέννητος και το κοινό στο οποίο απευθυνόταν δεν ήξερε τι έλεγαν τα κομπιούτερ και οι αριθμοί..

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα καλτ οπτικό υπερθέαμα όπως το ʽTronʼ, που ήταν τόσο μπροστά για την εποχή του κυρίως από την άποψη των ειδικών εφέ και της ηλεκτρονικής γραφιστικής, ώστε παρά το σχετικά απλοϊκό σενάριο και την έλλειψη μιας δυνατής δραματουργικής βάσης από τον Λίσμπεργκερ, να δημιουργήσει ένα τεράστιο ρεύμα τόσο στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, όσο και σε αυτόν των video games , για να αποκτήσει εν τέλει μέχρι και sequel το...2010!

Σεναριακά, ο Flynn (ο ʽdudeʼ Τζεφ Μπριτζες πριν καν γίνει ντουντ) είναι ένας πανέξυπνος νέος δημιουργός βιντεο παιχνιδιών που, όμως, βρίσκεται θύμα του ʽκακούʼ Dillinger (Ντέιβιντ Γουόρνερ) που ουσιαστικά του ʽκλέβειʼ τη δόξα, καπηλεύεται τα δημιουργήματά του πρώτου ως δικές του ιδέες και καταλήγει στην κορωνίδα της εταιρίας ENCOM...

Την ίδια στιγμή ένας υπολογιστής θέλει να επιβάλλει το δικό του ολοκληρωτικό καθεστώς στα προγράμματα και στους ανθρώπους και η μόνη λύση για όλα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού Flynn. Ο τελευταίος θα παλέψει με τα θηρία του ηλεκτρονικού και μη κόσμου και το MCP (Master Control Program) θα εισχωρήσει στα άδυτα της εικονικής πραγματικότητας και μάλιστα ψηφιοποιούμενος ο ίδιο για να βγει εν τέλει νικητής και να αναγνωριστεί πλέον ως ο πραγματικός δημιουργός του ʽ Space Paranoidʼ.

Ο ʽακατέργαστοςʼ ακόμα Μπρίτζες αλλά και οι μικρές υπερβολές στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών αποτελούν τα απομεινάρια μιας εποχής πιο ευαίσθητης και πιο αυθεντικής. Ρομαντισμός και νοσταλγία για μια εποχή που παρήλθε, για το συναίσθημα της ανασφάλειας και ταυτόχρονα του δέους απέναντι στον ηλεκτρονικό γίγαντα και στις απεριόριστες (?) δυνατότητες της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Προβάλλεται απόψε Δευτέρα 24/3 στις 5.30 μ.μ. στον Μικρόκοσμο, στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού, συνοδεία Αψέντι!

7/10

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2014, 13:43
Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2014, 13:47

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos