Σούσι και φιλοσοφία από τον Μάστερ
Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη
Η ιστορία της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του 85χρονου μάστερ σούσι σεφ Xίρο Όνο, είναι το συναρπαστικό αντικείμενο στην ταινία του Αμερικανού Γκελμπ.
Ο Xίρο θεωρείται κορυφαίος σεφ σε όλον τον κόσμο και το μόλις 10θέσιο σούσι μπαρ στο οποίο εργάζεται μαζί με το μεγαλύτερο γιο του είναι ίσως το μόνο τόσο μικρό στον κόσμο στο οποίο έχουν απονεμηθεί 3 αστέρια μισελέν. Ολ’ αυτά είναι απόρροια μιας σχεδόν εμμονικής σχέσης με την εργασία, τον τρόπο των Shokunin, που ως βιοθεωρία προτάσσει τη συνεχή επαναληπτική εργασία και τη βελτίωση των ταλέντων προς το όφελος της κοινωνίας.
Δεν πρόκειται μόνο για το ιαπωνικό έδεσμα λοιπόν αλλά για τη σκέψη πίσω από τις ομολογουμένως θεσπέσιες μπουκιές που παρελαύνουν στην οθόνη, τόσο μακριά αλλά και κοντά στο στόμα, που γίνεται βασανιστικό σε στιγμές. Έτσι θα σας τρέχουν τα σάλια σ’ αυτό το "μαγειρικό" φιλμ που μελετάει τους πρωταγωνιστές του με αμεσότητα αποκαλύπτοντας στην πορεία και τις συγκρούσεις των σχέσεών τους καθώς αυτές επιβάλλονται από τους αυστηρούς κώδικες της ιαπωνικής κοινωνίας.
Η φωτογραφία χρησιμοποιεί εξαιρετικό close up στην ιεροτελεστική προετοιμασία της τροφής, τα γυρίσματα στις ψαραγορές του Τόκιο είναι συναρπαστικά και η μουσική επένδυση αποτελείται από κλασικά κυρίως κλασικά κομμάτια.
Σκάλες ανώτερο από όλες τις τηλεοπτικές κουζίνες που έχετε ποτέ δει...
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων