Σύνοψη: Ο Thomas είναι ένας Γερμανός ζαχαροπλάστης, που δουλεύει στο Βερολίνο. Εκεί θα γνωρίσει τον Oren, ένα ισραηλινό που έρχεται συχνά στο Βερολίνο για δουλειές. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας μεγάλος έρωτας, τον οποίον όμως δεν μπορούν να ζήσουν απόλυτα, καθώς ο Oren πρέπει να επιστρέφει κάθε φορά στην Ιερουσαλήμ, γιατί έχει γυναίκα και παιδί. Όταν ο Oren σκοτωθεί σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο Thomas θα πάει να γνωρίσει την οικογένεια του αγαπημένου του.

Άποψη: Το Ισραηλογερμανικό δράμα «The Cakemaker» του Ofir Raul Graizer, σκηνοθέτη και σεναριογράφο της ταινίας, που εκτός των άλλων είναι και βίντεο αρτ καλλιτέχνης, προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Karlovy Vary, όπου κέρδισε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Η ταινία όμως δεν έχει το θάρρος να πει αυτά που θέλει, και γι’ αυτό εγκλωβίζεται στην γλυκύτητα των εδεσμάτων που παρασκευάζονται κατά την διάρκεια της ταινίας. Το «The Cakemaker» ή «Κρυφή Συνταγή» στα ελληνικά, κατά βάση είναι περισσότερο ένα food porn θέαμα και λιγότερο μία δραματική ταινία, ενός ανθρώπου που κρύβει την σεξουαλικότητά του, και ενός άλλου που αδυνατεί να θρηνήσει ελεύθερα τον χαμό του συντρόφου του.

Δεδομένων δύο πρόσφατων παραδειγμάτων με παρόμοιο θέμα, το «Tom at the Farm» (2013), μία από τις καλύτερες ταινίες του Xavier Dolan, και το «Μία Φανταστική Γυναίκα» (2017) του Sebastian Lelio, που κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στα περασμένα Όσκαρ, που ως θέμα τους περιγράφουν τον χαμό του συντρόφου τους, και την άμεση ή έμμεση απαγόρευση να πενθήσουν τον αγαπημένο τους, και να του αποδώσουν τα πρέποντα, συγκρίνοντας τες δεν μπορεί παρά να μοιάζει με μία άτολμη και γλυκανάλατη προσέγγιση. Και αυτό διότι είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε πιο πολύ να απευθύνεται σε ένα straight, συντηρητικό και ρατσιστικό κοινό, που δεν θέλει να θίξει τις ετερόφυλες, ηθικιστικές εμμονές του, και λιγότερο είναι ανοιχτή προς όλους.

Έτσι, αντί να εστιάσει στην απόκρυψη του γεγονότος, και στην ανάγκη αποκάλυψής του, είτε με όρους μελοδράματος όπως κάνει ο Lelio, ή πόσο μάλλον ο Almodovar, είτε με όρους χιτσκοκικού θρίλερ, όπως έκανε ο Dolan, επιλέγει να γίνει περισσότερο μία άλλη εκδοχή του «Γλυκού Φασολιού» της Naomi Kawase, δηλαδή μία ταινία που περιστρέφεται σε μία ξεχωριστή συνταγή, που όταν ο μέχρι τότε απρόθυμος ιδιοκτήτης, πείθεται να την εντάξει στο μενού του μαγαζιού, γνωρίζει την επιτυχία, και στο τέλος την φυγή. Η γιαγιά από το «Γλυκό Φασόλι» και ο γερμανός του «The Cakemaker», χωρίς να το ξέρουν ακολουθούν παρόμοιους δρόμους, στους οποίους βρίσκουν πολλά εμπόδια, η μία λόγω της αρρώστιας, ο άλλος λόγω της μη αποδοχής της ομοφυλοφιλίας. Οι ηθοποιοί βέβαια δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, προεξαρχόντων του Tim Kalkhof, που υποδύεται τον ζαχαροπλάστη, και την Sarah Adler (η μάνα του στρατιώτη στο «Foxtrot») που υποδύεται την σύζυγο του Oren. Είναι από αυτές τις ταινίες που βλέπονται ευχάριστα σε ένα θερινό, αλλά που πίσω από την επιφάνεια και την ελαφράδα, δεν κρύβεται καμία προσπάθεια να θιγεί το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουνίου 2018, 14:13
Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2018, 12:49
Τίτλος:
The cakemaker (Κρυφή συνταγή)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Ιουνίου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos