ΣΕΙΡΕΣ

Wild Wild Country: η ξεχασμένη γωνιά της Αμερικανικής ιστορίας

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2018, 15:51
Συντάκτης:

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix αναφέρεται σε ένα από τα λιγότερο γνωστά κομμάτια της μοντέρνας Αμερικανικής ιστορίας. Το Wild Wild Country καταγράφει ένα μικρό μέρος της ιστορίας της αίρεσης Rajneeshism, της οποίας ο πνευματικός ηγέτης ήταν ο Bhagwan Shree Rajneesh αργότερα γνωστός ως Osho. Ο Bhagwan έγινε γνωστός στην Ινδία κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70 γιατί εξέφραζε τη γνώμη του κατά του σοσιαλισμού, του Γκάντι και της ορθόδοξης θρησκείας. Παρ’όλα αυτά, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα από το 1981 εώς το 1985, όταν οι ακόλουθοι του Bhagwan αλλά και ο ίδιος μεταφέρθηκαν στο Όρεγκον της Αμερικής για να χτίσουν την κοινότητα τους, που αργότερα έγινε η πόλη Rajneeshpuram. Η ιστορία είναι σουρεάλ, και εμείς ακόμα τρίβουμε τα μάτια μας μετά τον εξάωρο μαραθώνιο στο Netflix, αλλά εν κατακλείδι έχουμε να δηλώσουμε βαθύτατα μαγεμένοι και έκπληκτοι.

Πιο συγκεκριμένα, το Wild Wild Country αρχίζει όταν μυριάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο προσήλθαν στο Πούνε της Ινδίας για να συμμετέχουν στο ίδρυμα του Bhagwan. Μπορεί το πρώτο επεισόδιο να μην είναι τόσο ριζοσπαστικό, καθώς ακόμα οι σκηνοθέτες Chapman και Maclain Way προετοιμάζουν το έδαφος για την συνέχεια, αλλά τα κλίπ που χρησιμοποιούν από εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με τις παροντικές συνεντεύξεις ακόλουθων που βρέθηκαν εκεί, το καθιστούν ένα ιδανικό πρώτο επεισόδιο μια απίστευτης ιστορίας. Λόγω πιέσεων από την κυβέρνηση, ήταν αναγκαστική η μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε μία άλλη περιοχή. Η γραμματέας του Bhagwan, που αργότερα έγινε η υπεύθυνη για ό,τι αφορούσε το ίδρυμα και την κοινότητα, η Ma Anand Sheela, βρήκε μια έκταση περίπου 259.000 στρεμμάτων στο κεντρικό Όρεγκον της Αμερικής και έτσι η αίρεση μεταφέρθηκε εκεί το 1981. Μέσα σε τρία χρόνια οι Sannyasins (έτσι ονομάζονται οι ακόλουθοί του Bhagwan) κατάφεραν και έχτισαν σε αυτή την άγρια γή μια νέα αυτόνομη πεφωτισμένη κοινότητα, που έδινε προτεραιότητα στον διαλογισμό, την ελευθερία έκφρασης, και την ελευθερία της ύπαρξης. Οι 40 κάτοικοι της Antelope (η οποία μετά μετανομάστηκε σε Rajneeshpuram) δήλωναν σε συνεντεύξεις αλλά και σε συναντήσεις τούς, σοκαρισμένοι γιατί όχι μόνο αντιμετώπιζαν με καχυποψία τους νέους τούς γείτονες, αλλά κυρίως γιατί αυτοί οι νέοι γείτονες έκαναν πολλή φασαρία στα όργιά τους.

Και πράγματι, κάπου ανάμεσα στα κλίπ του 1981, ο θεατής θα δεί μπουλντόζες να σκάβουν και ανθρώπους να χτίζουν ή να καλλιεργούν, αλλά θα δεί κιόλας ομάδες ανθρώπων να κυκλοφορούν γυμνοί και να κάνουν σεξ μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ όμως συγκεντρώνεται στις τεταμμένες σχέσεις μεταξύ των κατοίκων της Antelope και της κοινότητας του Bhagwan. Ιδίως όταν η Sheela, η πιο πιστή στον Bhagwan, καταλαμβάνει την Antelope, αγοράζει όπλα για να εκπαιδεύσει τους πασιφιστές κατοίκους της κοινότητάς της, προκαλεί με την συμπεριφόρά της στην τηλεόραση, φέρνει άστεγους από όλες τις μεριές της Αμερικής για να επηρεάσει τις εκλογές, και δηλητηριάζει άμοιρο κόσμο, τότε ξέρεις πως η κατάσταση είναι ήδη πολύ πολωμένη. Και όλα αυτά στα πρώτα τρία επεισόδια. Αναφορικά με τα τρία τελευταία, δεν θα αποκαλύψουμε πολλά, αλλά μόνο πως το FBI και η υπηρεσία μετανάστευσης αρχίζουν τις έρευνες και πως κάποια στιγμή υπάρχει ένα κυνηγητό με αεροπλάνα.

Αναφορικά με τη σκηνοθεσία, οι αδερφοί Way κάνουν εξαιρετική δουλειά καθώς παρουσιάζουν και τις δύο πλευρές της ιστορίας, χωρίς όμως να προσπαθούν να παροτρύνουν τον θεατή να διαλέξει. Ίσως αυτό να είναι και ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, καθώς, ως θεατές, καλούμαστε να σκεφτούμε και τις δύο πλευρές, και να εκτιμήσουμε ηθικά τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων, αλλά, τελικά, ίσως και να βρούμε την ανθρωπιά και στη μία και στην άλλη μεριά. Το καταπληκτικό μοντάζ μπλέκει υλικό από τα χρόνια των ανθρώπων στην κοινότητα, δελτία τύπου μαζί με συνεντεύξεις και ειδήσεις από τότε, μαζί με παροντικές συνεντεύξεις από ανθρώπους κλειδιά είτε της Antelope, είτε της Rajneeshpuram, είτε του FBI (μεταξύ αυτών και η Sheela). Κάποια σημεία φαίνονται πιο αληθοφανή από άλλα, αλλά ακόμα και όταν ακούσεις για τους κάστορες (περίμενε και θα δεις), μπορεί να γελάσεις αλλά μετά από λίγα λεπτά θα αναρωτηθείς.

Γιατί γενικότερα αυτή η σειρά, που είναι ένα κομμάτι αληθινής ζωής, σε κάνει να αναρωτιέσαι για τα όρια της ανθρώπινης ηθικής, για την κυβερνητική και δικαστική εξουσία που καταχράζεται, αλλά και για την διαφορά μεταξύ αίρεσης και θρησκείας. Το Wild Wild Country δεν δίνει καμία απάντηση και ίσως αυτό να ευθύνεται για την ανασυχητική ασάφεια που εισπράτουμε σε ορισμένα σημεία. Είναι μια σειρά που αξίζει να δείς, καθώς πρόκεται για ένα ενδιαφέρον νοητικό πείραμα που απαιτεί από τον θεατή να κατανείμει το φταίξιμο και έτσι, ίσως, να καταφέρει να τον φέρει πιο κοντά με τον αληθινό εαυτό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos