ΣΕΙΡΕΣ

"Waco" s01: Η πανωλεθρία πέρασε ξυστά

Δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2018, 17:16
Συντάκτης:

Μπορεί στην χώρα μας να μην είχε γίνει τόσος ντόρος για τα γεγονότα στο Γουέικο του Τέξας, στην Αμερική όμως το 1993 η σέχτα του Ντέιβιντ Κορές είχε μονοπωλήσει τα τηλεοπτικά δίκτυα λόγω της πολιορκίας από τις δυνάμεις του FBI, οδηγώντας τελικά σε ένα πολύνεκρο συμβάν που ακόμα και σήμερα θεωρείται μελανό σημείο των αρχών.

Σε παρόμοια λογική με άλλες σειρές που ασχολούνται με πραγματικά γεγονότα (American Crime Story, Unabomber) η ιστορία του Waco βρήκε τηλεοπτική στέγη στο Paramount Network, όπως επίσης και σενάριο από τους Drew Dowdle και John Erick Dowdle (είχαν συνεργαστεί και παλιότερα στο No Escape) και το μόνο που έλειπε θεωρητικά από την εξίσωση ήταν το ταλαντούχο καστ.

Η παραγωγή έπεσε διάνα με την στρατολόγηση του Μάικλ Σάνον, ως τον προσιτό διαπραγματευτή του FBI, αλλά και με την επιλογή του Τέιλορ Κιτς (θα τον θυμάστε από την 2η σεζόν του True Detective και τα Lone Survivor, John Carter), ο οποίος με διαρκή προετοιμασία κατάφερε να αποδώσει τον χαρακτήρα του λιποβαρή, χαρισματικού ιεροκήρυκα Ντέιβιντ Κορές στο έπακρο, δικαιολογώντας εν μέρει στο μυαλό μας την απόφαση τόσων ανθρώπων να τον ακολουθήσουν σε μια ζωή βγαλμένη από την Βίβλο. Mαζί τους στο καστ οι Αντρέα Ρίζμπορο (Βloodline, Birdman), Mελίσα Μπενόιστ (Super Girl), Πολ Σπαρκς (House Of Cards), Τζούλια Γκάρνερ (Ozark), Τζον Λεγκουιζάμο.

Σε μόλις έξι επεισόδια ξετυλίγεται το κουβάρι της επίθεσης που διήρκησε συνολικά 51 ημέρες, μέσα από τις οποίες σκιαγράφονται οι βασικοί χαρακτήρες και οι προθέσεις τους, δίνοντας δυστυχώς λίγα στοιχεία από την ζωή τους πριν την πολιορκία και από τις καταστάσεις που συνέβαλαν στο αποτρόπαιο τέλος. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα θρίλερ σε διπλό ταμπλό. Οι δύο πλευρές ανταποκρίνονται έκαστες στις κινήσεις της αντίπαλης, ενώ μάχονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά η ένταση δεν μοιράζεται ισόποσα στα επεισόδια για να τροφοδοτεί την αγωνία του θεατή.

Και όσο suckers και να είμαστε για Μάικλ Σάνον αυτό δεν το παραβλέπουμε. Όπως, βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ήρεμη και συγκεντρωμένη ερμηνεία του ως τον πράκτορα Γκάρυ Νέσνερ, υπέρμαχο της διαπραγμάτευσης, που προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει για μια στρατηγική που χρησιμοποιεί μεθόδους ψυχολογίας και όχι όπλα, αλλά εις μάτην. Το αποτέλεσμα έρχεται σαν ψυχρολουσία και ανατρέπει τα σχέδια των συντελεστών της σειράς για την παρουσίαση των γεγονότων δίχως μεροληψία προς καμία πλευρά, αφού στο φινάλε (όπως και στο σύνολο των επεισοδίων) υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των καλών και των κακών, μια τακτική που επιβάλλει στον θεατή να διαλέξει στρατόπεδο. Και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, η επίκληση στο συναίσθημα λειτουργεί πάντα υπέρ των αδυνάτων.

Ωστόσο, οι όποιες τυχόν ελλείψεις και αδυναμίες από πλευράς σεναρίου κάνουν συχνά την εμφάνιση τους, όχι μόνο στο Waco αλλά και σε άλλες μεγάλες παραγωγές. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ένα αδύναμο σενάριο μπορεί να υποβαθμίσει και να χαντακώσει το τελικό αποτέλεσμα, απογοητεύοντας τον θεατή. Η πανωλεθρία περνάει ξυστά από το Waco και αφήνει θετικές, αλλά όχι άριστες, εντυπώσεις. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αστυνομική αρχή και η θρησκεία δεν είναι ταιριαστό δίδυμο.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2018, 17:16
Ενημέρωση: 5 Μαρτίου 2018, 17:16
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos