ΣΕΙΡΕΣ

"A very secret service" s1-2: Παρωδία 007

Δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2018, 12:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1960, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο νεαρός André Merlaux επιλέγεται να ενταχθεί στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας. Στην αρχή θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να διαπιστώσουν ότι έχει τις ικανότητες να είναι μυστικός πράκτορας. Είναι μία ταραγμένη περίοδος όμως για την χώρα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Αλγερία, την θέληση των αφρικανικών αποικιών της να ανεξαρτητοποιηθούν, την αντίθεση των νέων προς το παλαιό γαλλικό καθεστώς –που θα οδηγήσει λίγα χρόνια μετά στον Μάη του 68- και την άνοδο του φεμινισμού. Ο Merlaux θα μπορέσει να ανταπεξέλθει των συνθηκών?

Άποψη: Η γαλλική σειρά «A very secret service» («Au service de la France») προβλήθηκε αρχικά στην γαλλική τηλεόραση το 2015, στο Arte, και το 2016 αγοράστηκε από το Netflix, όπου μέσω αυτού προβλήθηκε παγκοσμίως. Συνηθίζει άλλωστε να διαθέτει στο πρόγραμμά του και μη αγγλόφωνες παραγωγές, που ορισμένες από αυτές είναι πολύ καλές. Αυτό δεν ισχύει για το «A very secret service». Η σειρά είναι κωμωδία και στην ουσία προσπαθεί να παρωδήσει τις ταινίες που διαδραματίζονται στον Ψυχρό Πόλεμο, με τους μυστικούς πράκτορες και τις προσπάθειές τους να μην προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο, καθώς ο πόλεμος στέκει σαν δαμόκλειος σπάθη, ενώ με χιούμορ προσεγγίζει σοβαρά θέματα της γαλλικής ιστορίας, όπως η αποικιοκρατία, ο πόλεμος της Αλγερίας, ή η αναζήτηση των εναπομεινάντων ναζί.

Ωστόσο, εκεί που αστοχεί και εν τέλει γίνεται εξίσου ξεπερασμένο με τις ταινίες για τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι η ατολμία που δείχνει η σειρά του Jean-Francois Halin να ειρωνευτεί και να παρωδήσει τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Το χιούμορ δεν είναι καθόλου αιχμηρό, αντιθέτως πολλές φορές αρκείται περισσότερο σε gags και σε βλακώδη λάθη των ηρώων, που προκαλούν γέλιο, παρά σε μία αστεία επαναπροσέγγιση του παρελθόντος. Γι’ αυτό, περισσότερο φέρνει στον νου ως ύφος και στιλ το «Johnny English», ή για να μείνουμε επί γαλλικού εδάφους το «OSS 117: Cairo, Nest of Spies», όπου και τα δύο σατιρίζουν τις ταινίες με πράκτορες και κυρίως τον James Bond, παρά το «Dr. Strangelove», που με την αιχμηρή ματιά του σπουδαίου Stanley Kubrick σατιρίζεται η ίδια η φύση του πολέμου, ή ακόμα και του ανθρώπου, κάτι το οποίο αδυνατεί να κάνει η σειρά. Κλείνεται και εγκλωβίζεται στους ήρωες της, αντί να διατυπώσει ένα γενικότερο σχόλιο. Όπως λένε «σου δείχνω το φεγγάρι, και εσύ κοιτάς το δάχτυλο», αυτό κάνει σε μεγάλο βαθμό το «A very secret service». Επιπλέον, αφήνει αρκετά κενά, αφού δεν αναπτύσσει τους ήρωες όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μοιάζουν ημιτελείς, και να θυμίζουν επιθεώρηση, που βγαίνει ένας κάνει το νούμερό του και φεύγει.

Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πραγματικά αστείες στιγμές, όπως όταν ο André Merlaux πηγαίνει να δει το «Με κομμένη την ανάσα», και όταν το αναφέρει στον συνάδελφό του ότι είδε μια μοντέρνα ταινία που γυρίζεται στον δρόμο, εκείνος απαντά «μα γιατί να δεις στο σινεμά κάτι που θυμίζει την πραγματικότητα», όταν ακόμα η nouvelle vague δεν έχει αποκτήσει την δημοφιλία και την επίδραση που είχε αργότερα, ενώ όταν λέει ότι βρήκε μία μοντέρνα γυναίκα, του απαντά «αυτά είναι μόδες του καιρού, θα περάσουν, ποιος θέλει ανεξάρτητες γυναίκες?», και όλα αυτά λίγο πριν την εμφάνιση του 2ου κύματος φεμινισμού, και  με θεατές της #MeToo εποχής. Αν η σειρά μπορούσε να βασιστεί περισσότερο σε ένα πιο καλογραμμένο, έξυπνο και αιχμηρό σενάριο, θα είχε να δώσει πολλά περισσότερα.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιουλίου 2018, 12:38
Ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2018, 12:38
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos