"Twin Peaks: The Return": Κορυφαίες και αλλόκοτες στιγμές

Δημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2017, 15:08
Συντάκτης:

Κορυφαίες και αλλόκοτες στιγμές γράφουμε στον τίτλο κάτι που σημαίνει πως θα μας έπαιρνε πολύ ώρα και χώρο για να βάλουμε τουλάχιστον 5 από κάθε επεισόδιο. Σύνολο 18, κάντε τον υπολογισμό.  Το "Twin Peaks: The Return" είναι η κορυφαία σειρά του 2017. Αν και ο χαρακτηρισμός «κορυφαία» αδικεί πολλές σειρές, πιθανότατα είναι και λάθος, καθώς το "Twin Peaks: The Return" είναι αδύνατο να συγκριθεί με οτιδήποτε.
Είτε το βλέπεις έως το τέλος είτε δεν το αντέχεις με τίποτα. Για τους 40+ fan που πάθαμε το αρχικό σοκ πριν δυόμισι δεκαετίες, η επιστροφή ήταν δώρο θεού (του Λιντς δηλαδή...). Όλοι οι υπόλοιποι, που δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ το σύμπαν του αμερικανού δημιουργού, χρειάζονταν ανοιχτό μυαλό, μάτια και αυτιά.
Και να μην σας άρεσε και να αναφωνήσατε «τι διάολο συμβαίνει», πάλι δίκιο (;) θα έχετε.
To "Twin Peaks: The Return" ήρθε για να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένα όριο ακόμα και στην τηλεόραση. Παράλληλοι κόσμοι, όνειρο, εφιάλτης, η αιώνια μάχη καλού και κακού, ο χρόνος. Θα διχάσει όπως κάθε δημιουργία που τολμά νέα πράγματα.



Ο Ντέιβιντ Λιντς μαζί με τον Μαρκ Φροστ, δεν έβαλαν κανένα όριο στην τέχνη τους. Ο Λιντς βέβαια ουδέποτε το έκανε. Στα 18 επεισόδια, όποτε τα πράγματα τραβάνε μια λογική χρονική τροχιά, o 71χρονος δημιουργός αμέσως τα εκτροχίαζε.
Η σκηνή, που θα δείτε παρακάτω, με τον χαρακτήρα του Λιντς να διηγείται το όνειρο με την Μόνικα Μπελούτσι, ήταν η εξήγηση για πολλούς. «Είμαστε σαν τον ονειροπόλο που ονειρεύεται και ζει μέσα στο όνειρο. Από ποιος από εμάς είναι ο ονειροπόλος;»
Ένα σωρό διαφορετικές αφηγήσεις, η πρόκληση κάθε λογικής σκέψης και εξήγησης, σκηνές τόσο σκοτεινές που δεν τολμάς να κοιτάξεις την οθόνη, το ήδη κλασικό 8ο επεισόδιο. Όπως διαβάζετε παντού, οι θεωρίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, προσπαθώντας να δώσουν εξήγηση σε κάθε λεπτομέρεια και κυρίως στην τελευταία σκηνή. Αν το έχετε δει, θα συμφωνήσετε πως ειναι χαμένος κόπος. Δεν έχει καν σημασία. Αν έδωσες τις δικές σου εξηγήσεις με βάση το συναίσθημα, τότε όλα ίσως εξηγηθούν. Το χάος δεν έχει λογική και μάλλον αυτός ήταν ο σκοπός. Μάλλον.
Παρακάτω δείτε μερικές αντιπροσωπευτικές σκηνές. Υπάρχαν ένα σωρό ακόμα, πολλές δεν έχουν οπτικό υλικό, αλλά δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και βυθιστείτε σε έναν κόσμο μοναδικό που κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με λόγια. Δεκαοκτώ ώρες δεν είναι πολλές...
Υπάρχουν και spoilers, άρα όσοι ετοιμάζεστε να το δείτε, μας διαβάζετε μετά!
 

Η ονειρική σκηνή του Κούπερ με την γυναίκα χωρίς μάτια είναι ταυτόχρονα πανέμορφη και τρομαχτική.

Μια απλή σκηνή, εκτός πλοκής, με τον Λιντς να βγαίνει να καπνίσει με την Nταϊάν και την πράκτορα Τάμι. Αβολη σιωπή για πάνω από ένα λεπτό. Ο Λιντς το κάνει απλά γιατί μπορεί!

Ακόμα μια σκηνή με τον υπαστυνόμο Μπόμπι Μπριγκς, μια υπέρβαση που ουρλιάζει για την κίνηση και δίπλα ένα παιδί που ξερνάει κάτι μαύρο. Ομορφα!

Μέρος του 8ου επεισοδίου, με τον βρωμιάρη τύπο να επαναλαμβάνει προτάσεις στο ραδιόφωνο, κόσμος να πέφτει ξερός, μια κοπέλα να κοιμάται με ανοιχτό στόμα (κλείστο κορίτσι μου) και ένα διαλυμένο κρανίο.
"This is the water and this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within".

Στις 28/9/2015, η ηθοποιός Κάθριν Κόλσον, φεύγει από τη ζωή. Ο Λιντς της αφιερώνει το 1ο επεισόδιο, ενώ στο 15ο, της χαρίζει μια συγκλονιστική αποχαιρετιστήρια σκηνή στον χαρακτήρα της, Margaret Lanterman ή αλλιώς Log Lady αλλά και η ίδια στη ζωή της. Καμία υποκριτική, μια αλήθεια που μόνο ο Λιντς μπορούσε να τοποθετήσει σε μια σειρά.



Ο έρωτας του Ed και της Norma επιτέλους φτάνει στο σημείο που θέλουμε. Ο Λιντς αγαπά κάθε χαρακτήρα του και το δείχνει.

Τα αδέλφια Mitchum br., o Ρόμπερτ Νέπερ και ο Τζιν Μπελούσι είναι δύο καλοκάγαθοι -μάλλον- γκάνγκστερς που έχουν μόνιμα μαζί τις Sandie, Mandie και Candie να φτιάχνουν κοκτέιλ και σαντουϊτς. Εδώ μπαίνουν στο γραφείο του Ντάγκι χορεύοντας κόνγκα.

The Monica Bellucci dream. Αυτό που σας λέγαμε παραπάνω.

Ο χαρακτήρας του David Bοwie από το "Fire walk with me" επιστρέφει. Στο τέλος ο Phillip Jeffries γίνεται χύτρα και πολλοί ήδη το σύνδεσαν με το στίχο "… For here Am I sitting in a tin can" από το κλασικό "Space Oddity"

Η τελική σκηνή με την κραυγή της Λώρα Πάλμερ αφού ο Κούπερ ρωτά «σε ποιο έτος βρισκόμαστε» κλείνει ιδανικά ένα τηλεοπτικό αριστούργημα.

Και στο τέλος, η κορυφαία -ξεκάθαρα για τους πιστούς fan- σκηνή. Ο πράκτορας Ντέιλ Κούπερ, επιτέλους, θα κάνει την εμφάνισή του αμέσως μετά το ξύπνημα του Ντάγκι από το κώμα. Για πρώτη φορά θα ακουστεί, εν μέσω ενός επεισοδίου, το βασικό θέμα του Μπανταλαμέντι και όταν το αφεντικό του λεει "και τι να πω στο FBI" ο Κούπερ γυρνάει και του λέει «Ι am the FBI».


Για το τέλος, μέρος του καστ προσπαθεί να εξηγήσει μερικές σκηνές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos