ΣΕΙΡΕΣ

"The terror": Η σειρά τρόμου της χρονιάς

Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2018, 21:58
Συντάκτης:

Σας τα είχαμε προαναγγείλει μήνες πριν από το Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και παρακολουθήσαμε σε παγκόσμια πρεμιέρα, τα δύο πρώτα επεισόδια: το "The Terror" του AMC σε παραγωγή Ρίντλεϊ Σκοτ έμοιαζε σκοτεινό, τρομακτικό, ανησυχητικό. 

Μόλις το ολοκληρώσαμε και δεν απογοητευτήκαμε. Είναι ακριβώς έτσι. Η μεταφορά στην μικρή οθόνη της αληθινής ιστορίας για τον Πλοίαρχο (και Κυβερνήτη της Τασμανίας) Τζον Φράνκλιν και το πλήρωμά των 135 ανδρών του, όταν με τα πλοία Τρόμος και Έρεβος ξεκίνησαν το 1845 να ανακαλύψουν το βορειοδυτικό θαλάσσιο πέρασμα προς τον Ειρηνικό μέσω του Αρκτικού Κύκλου για λογαριασμό της Αγγλίας, είναι εκπληκτική.

Μια ιστορία πολικού τρόμου που σε καθηλώνει, που ποτέ δεν εγκαταλείπει το feeling της ανησυχίας, τα εφιαλτικά κάδρα μιας πανέμορφης αλλά ανατριχιαστικά αφιλόξενης αχανούς μάζας παγωμένης γης, αλλά και ορισμένες στοιχειωτικές ερμηνείες από τους Τζάρεντ Χάρις, Κίαραν Χιντς, Τομπάιας Μένζις (Outlander, The Crown), Ίαν Χαρτ (The last kingdom, The bridge), ενώ  σημειώστε και το όνομα έκπληξη, Άνταμ Ναγκάιτις. Και θα μας θυμηθείτε.

Προσθέστε και ορισμένα εξαιρετικά cgi και ειδικά εφέ, με αποτέλεσμα όλα να κουμπώνουν σε ένα μίγμα γκοθικής ανατριχίλας και ναυτικής περιπέτειας που πολύ γρήγορα καταλήγει σε θρίλερ επιβίωσης.

Με γενναίες δόσεις μεταφυσικού και ένα πλάσμα – Νέμεση στο κάδρο της πλοκής να τιμωρεί τους αλαζόνες, ο Σκοτ (που προφανώς έχει την γενική προσταγή), δεν χάνει ποτέ τον βηματισμό του προς τα έγκατα της εκδικητικής φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας που εξελίσσεται σε απελπισία στην μάχη για την αυτοσυντήρηση και την γρήγορη λησμονή για την δόξα.

Ανατριχιαστικές κυριολεκτικά σκηνές που ίσως κάποιες από αυτές δεν αντέξετε να δείτε, συφιλικές αρρώστιες της εποχής, τρέλα, παράνοια, κανιβαλισμός, ένα καταραμένο πλήρωμα, τα κουφάρια των οποίων βρέθηκαν περίπου 10 χρόνια αργότερα. Όλων; Αυτό σας αφήνουμε να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Όλα αυτά, λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη και των δύο πλοίων (για την ακρίβεια των σκελετών τους) σε ένα κόλπο του νησιού του Βασιλιά Γουλιέλμου, άψογα διατηρημένων εξ’αιτίας φυσικά των παγωμένων νερών. Τiming, ε;

Ο τρόμος γεννά τρέλα, παράνοια. Ο τρόμος όμως πολλές φορές είναι μέσα μας.

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos