ΣΕΙΡΕΣ

"Room 104": Είδαμε την σειρά ανθολογίας τρόμου του ΗΒΟ

Δημοσίευση: 29 Ιαν. 2018, 14:46

Υπόθεση: Η νέα σειρά ανθολογίας του HBO παρακολουθεί τα περίεργα γεγονότα στα οποία εμπλέκονται οι ένοικοι του δωματίου 104 σε ένα αμερικάνικο μοτέλ. Από δαιμονισμένους και φαντάσματα μέχρι call girl, pizza boy και μορμόνοι επισκέπτονται για λίγο ή περισσότερο καιρό το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Άποψη: Πώς θα ήταν το Κόκκινο Δωμάτιο των Ρήγα-Αποστόλου αν έβγαινε σε θρίλερ μυστηρίου? Αυτό φαίνεται να σκέφτηκαν οι αδερφοί Jay και Mark Duplass (#ΝΟΤ) και δημιούργησαν για λογαριασμό του HBO τη σειρά Room 104, με 12 25λεπτα περίπου επεισόδια,  τα περισσότερα γραμμένα από τους ίδιους και σκηνοθετημένα από φίλους τους σκηνοθέτες. Κοινή βάση όλων των επεισοδίων είναι βέβαια το δωμάτιο 104 ενός μοτέλ κάπου στην Αμερική, άγνωστο ακριβώς πού αλλά και πότε διαδραματίζονται όσα παρακολουθούμε, εκτός από δύο επεισόδια που προσδιορίζονται χρονολογικά στο 1969 και 1997.

Τα αδέρφια Duplass –δημιουργοί της σειράς Togetherness και indie κωμωδιών για τον κινηματογράφο, όπως τα Jeff, Who Lives At Home & Cyrus- αποφασίζουν στη νέα τους τηλεοπτική δουλειά να μας δείξουν όλα τα ιδιαίτερα, πολλές φορές ανεξήγητα, που μπορούν να συμβούν σε ένα τόσο συνηθισμένο χώρο όπως ένα ξενοδοχείο. Άλλωστε, όπως δήλωσαν οι ίδιοι (με αξιοπρόσεκτη καριέρα επίσης σαν ηθοποιοί: τον Τζέι τον έχουμε δει στο Californication, ενώ τον σαφώς πιο αναγνωρίσιμο Μαρκ, στα Your sister’s sister, Safety not guaranteed, Lazarus effect και στο φετινό τηλεοπτικό Manhunt Unabomber), επισκεπτόμενοι τόσα χρόνια ξενοδοχεία και μοτέλ, τους γεννήθηκε η ιδέα να γράψουν μία σειρά για τις περίεργες καταστάσεις που μπορούν να συμβούν. Πέραν του χώρου που είναι κοινός και για τα 12 επεισόδια, κατά τα άλλα δεν  υπάρχει κάποια συνοχή ανάμεσά τους. Όχι μόνο θεματική, αφού κάθε επεισόδιο έχει διαφορετική υπόθεση και άλλους ήρωες, αλλά ούτε καν υφολογική.

Ένα επεισόδιο θα είναι σαν μεταφυσικό θρίλερ δωματίου αλά Polanski, άλλο θα είναι ένα ερωτικό θρίλερ αλά de Palma, άλλο θα συνδυάζει τον τρόμο με την κωμωδία, όπως έκανε το μεγαλύτερο ίσως hype της χρονιάς, το Get out, άλλο επεισόδιο θα μιμηθεί τα neon παιχνιδίσματα του Nicolas Winding Refn, ενώ άλλο τα close up στα μάτια του Aronofksy. Δεν σημαίνει ότι πάντα γίνεται επιτυχημένα ή ότι όλα τα επεισόδια είναι εξίσου καλά. Όπως σε κάθε σειρά ανθολογίας υπάρχουν τα αδύναμα επεισόδια, με ιδέες που λίγο πολύ έχεις ξαναδεί, κάτι σου θυμίζουν, ενώ υπάρχουν και επεισόδια πρωτότυπα, που παρά τις όποιες επιρροές, δεν προσπαθούν να τις καλύψουν αλλά να τις αξιοποιήσουν προς όφελος της υπόθεσης.

Το ατού της σειράς άλλωστε είναι αυτό, ότι ανοίγοντας η πόρτα του δωματίου σε κάθε επεισόδιο δεν ξέρεις τι ακριβώς να περιμένεις και πώς αυτό θα εξελιχθεί. Βασικό στοιχείο της σειράς είναι το mindfucking σαν ένα black mirror σε συσκευασία indie κλειστοφοβικού θρίλερ και τα WTF φινάλε, αφού η αλήθεια είναι υπάρχει μία εμμονή για μία αναπάντεχη ανατροπή στα περισσότερα επεισόδια αλλά αφού ούτε στον M. Night Shyamalan βγαίνει πάντα, έτσι και εδώ δεν έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα.

Το βασικό μειονέκτημα της σειράς είναι η πολύ μικρή διάρκεια (20 με 30 λεπτά το επεισόδιο). Ενώ οι περισσότερες σειρές κοντεύουν να φτάσουν την διάρκεια ταινίας για κάθε επεισόδιο, οι Duplass δίνουν σφηνάκια απόλαυσης, αφού μόλις έχεις προλάβει να μπεις στο κλίμα, ξεσπά η ανατροπή και εκεί που το απολαμβάνεις ή το επεξεργάζεσαι –αν δεν έχεις καταλάβει ότι πάει προς τα εκεί- πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Είναι μία αξιοπρόσεκτη σειρά που ανανεώθηκε για 2η σεζόν και παρά το εμφανώς low budget καταφέρνει να κτίσει ένα πολύ ωραίο, μικρό και ιδιόμορφο σύμπαν.

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos