Πέθανε ο Φίλιπ Ροθ

Δημοσίευση: 23 Μαΐου 2018, 11:27

Ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Μίλτον Ροθ, ο οποίος είχε εξυμνηθεί αλλά και επικριθεί διότι απογύμνωνε τις νευρώσεις και τις εμμονές των αμερικανών εβραίων και περιέγραφε με διεισδυτική ματιά τόσο την εμπειρία αυτής της κοινότητας όσο και την αμερικανική κοινωνία, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του.

Ο Ροθ, που είχε γράψει πάνω από τριάντα λογοτεχνικά έργα -ανάμεσά τους το αυτοβιογραφικό βιβλίο Patrimony(1991· στα ελληνικά Πατρική κληρονομιά, μτφ. Τάκη Κιρκή, εκδόσεις Χατζηνικολή, 1995) -πέθανε στις 22:3ο τοπική ώρα από καρδιακή ανεπάρκεια, όπως διευκρίνισε ο Άντριου Γουάιλι.

Διεισδυτικός και διαυγής παρατηρητής της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και των νευρώσεων και των εμμονών της κοινότητας των αμερικανών εβραίων, ο Ροθ ήταν ένας από τους συγγραφείς το όνομα του οποίου ακουγόταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά δεν του απονεμήθηκε ποτέ. Είχε λάβει πάντως το λογοτεχνικό Πούλιτζερ, για το βιβλίο του American Pastoral (1998· στα ελληνικά Αμερικανικό ειδύλλιο, μτφ. Τρισεύγενης Παπαϊωάννου, εκδόσεις Πόλις, 2010).

Τα τελευταία χρόνια ο Ροθ στράφηκε στην εξέταση των υπαρξιακών και σεξουαλικών κρίσεων της μέσης ηλικίας, χωρίς όμως να πάψει ποτέ να εξερευνά τη ντροπή και τα ένοχα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης, πάντα με μια γερή δόση χιούμορ.

Ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία του είναι οι ακόλουθες: «Βattle of blood island»/1960 του Τζόελ Ραπ, «Goodbye Columbus»/1969 του Λάρι Πιρς, «Portnoy’s complaint»/1972 του Έρνεστ Λέμαν, «The human stain»/2003 του Ρόμπερτ Μπέντον με Άντονι Χόπκινς, Νικόλ Κίντμαν, «Elegy»/2008 της Ιζαμπέλ Κοϊξέτ με Μπεν Κίνγκσλεϊ, Ντένις Χόπερ, Πενέλοπε Κρουζ, «The humbling»/2014 του Μπάρι Λέβινσον με Αλ Πατσίνο, Γκρέτα Γκέργουικ, «Indignation»/2016 του Τζέιμς Σέιμους με Σάρα Γκαντόν, Λόγκαν Λέρμαν και «American Pastoral»/2016 του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ με τον ίδιο και την Τζένιφερ Κόνελι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos