Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου γιορτάζει τα 25 του χρόνια

Δημοσίευση: 15 Νοε. 2012, 19:04

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει με την 25η διοργάνωσή του και από τις 15 ως τις 25 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό περισσότερες από 90 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο Τιτάνια Cinemax.

Στο καθιερωμένο Διαγωνιστικό Τμήμα, θα δούμε πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα. Ανάμεσα σε άλλες το «La Noche d' Enfrente» του Ραούλ Ρουίζ, το επιβλητικό κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη, το «Death of a Μan in the Balkans» του Μίροσλαβ Μομσίλοβιτς, μία μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, και το «Either Way» του Χαφστάιν Γκούναρ Σιγκουροσον, μια βραβευμένη κωμωδία στην αχανή φύση της Ισλανδίας των 80s (για το οποίο ήδη ετοιμάζεται το αμερικανικό ριμέικ). Φέτος θα συμμετάσχουν και δύο ελληνικές ταινίες, η «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης, και «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, μία ταινία για τα διλήμματα του παρελθόντος και τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Τα αφιερώματα

- Fright Night: From Dusk Till Dawn: Μια επιλογή ταινιών για ένα υποτιμημένο και παρεξηγημένο είδος με χιλιάδες -ωστόσο- φίλους ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος τα «Audition» του Τακάσι Μιικέ, «Dawn of the Dead» του Τζορτζ Ρομέρο και «Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως» του Λούτσιο Φούλκι.

- Τα Westerns του Budd Boetticher: Ένας μοναχικός, παραγνωρισμένος στην εποχή του σκηνοθέτης, ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο γνωστός, με αποτέλεσμα το έργο του να θαυμάζουν σήμερα σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κλιντ Ίστγουντ. Ανάμεσα στα έξι συναρπαστικά γουέστερν που γύρισε στα 50s, και που προβάλλονται στο αφιέρωμα, είναι το «The Tall T» και το «Η Συμμορία των Επτά Δολοφόνων» (Seven Men From Now), το πιο διάσημο γουέστερν του Μπαντ Μπέτικερ και κατά πολλούς, το αποκορύφωμα της τέχνης του. 

- O Νεοναζισμός στο Σινεμά: Ένα επίκαιρο αφιέρωμα πάνω σε ένα κοινωνικό φαινόμενο καταγεγραμμένο στην κινηματογραφική τέχνη με –συχνά- αριστουργηματικά αποτελέσματα, και με ταινίες όπως το πασίγνωστο «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας» (American History X) του Τόνι Κέι, το «Αυτή είναι η Αγγλία» (This is England) του Σέιν Μέντοους και το «Romper Stomper» του Τζέφρι Ράιτ (το οποίο και ανέδειξε τον σημερινό σταρ και βραβευμένο με Όσκαρ, Russell Crow).

- Νέο Τουρκικό Σινεμά – Από το Γιλμάζ Γκιουνέι στον Μπιλγκέ Τσειλάν: Μια από τις πιο δημιουργικές, σύγχρονες κινηματογραφίες των Βαλκανίων αποτυπώνεται στο παρόν αφιέρωμα με ταινίες όπως τα «Κλίματα Αγάπης» (Iklimler) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, «Έκπτωτος Άγγελος» (Melegin düsüsü) του Σεμί Καπλάνογλου και «Τα Σύννεφα του Μάη» (Mayis sikintisi) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)

- Έλληνες Σκηνοθέτες της Διασποράς: Η αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής που κυρίως λόγοι πολιτικοί και οικονομικοί, τους εξανάγκασαν στην μετανάστευση, παραπέμπει στη σύγχρονη πραγματικότητα, που οδηγεί τους νέους μας σκηνοθέτες στον ίδιο δρόμο. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τόσο ταινίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Ελία Καζάν, Νίκος Παπατάκης, Τζον Κασσαβέτης, Ροβήρος Μανθούλης), όσο και εκείνες του Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Κυπριακός Κινηματογράφος: Επικεντρωμένο στους δημιουργούς κυπριακής καταγωγής που, στην περίοδο του 1970-2012, έχουν δώσει ξεχωριστά δείγματα κινηματογραφικής γραφής, το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ταινίες όπως το «Το Νησί που Μοιραζόμαστε» της Δανάης Στυλιανού, το «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη, και το «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη.

- Μικρού Μήκους: 15 ταινίες φιναλίστ των βραβείων (2011) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ και οι παράλληλες εκδηλώσεις βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos