Όταν ο Ουίλλιαμ Φρίντκιν βίωσε έναν αληθινό εξορκισμό...

Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2016, 01:05
Συντάκτης:

Αν δοκιμάσετε να γκουγκλάρετε «αληθινός καθολικός εξορκισμός σε φιλμ ή φωτογραφία», θα βρείτε ελάχιστα πράγματα. Και υπάρχει λόγος: η Καθολική Εκκλησία πολύ σπάνια επιτρέπει σε μη ιερείς να παρακολουθήσουν ζωντανά εξορκισμούς, ενώ απαγορεύει ρητά βιντεοσκόπηση ή φωτογράφηση.

Όπως ας πούμε αυτό το κακής ποιότητας σχεδόν 90 δευτερολέπτων video από μία κλειδαρότρυπα σε μια Τσέχικη καθολική εκκλησία όπου υποτίθεται ότι παρακολουθούμε έναν εξορκισμό σε μια γυναίκα που ουρλιάζει.

Ένας από αυτούς τους ελάχιστους που βίωσαν από κοντά έναν εξορκισμό ήταν και ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή», Ουίλλιαμ Φρίντκιν, όπως παραδέχθηκε σε ένα πρόσφατο masterclass που έδωσε με αφορμή το πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών.

«Προσκλήθηκα από το Βατικανό να κινηματογραφήσω έναν αληθινό εξορκισμό που συνέβαινε εκείνη την στιγμή. Δεν κατάφερα να κρύψω την έκπληξή μου για την τεράστια ομοιότητα των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν με τις αντίστοιχες στο φιλμ μου...».

Το «The exorcist» του 1973 βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του 1971, γραμμένο από τον Ουίλλιαμ Πίτερ Μπλάτι. Αφορούσε στην υπόθεση του 14χρονου Ρόλαντ και την υπόθεση εξορκισμού του το 1949, βασισμένο σε ημερολόγια και εξομολογήσεις του ιερέα, γιατρών, νοσοκόμων αλλά και άλλων ασθενών στο νοσοκομείο.

Όλα αυτά έπεισαν τον 80χρονο σκηνοθέτη ότι δεν επρόκειτο για απάτη: «Δεν είμαι Καθολικός, δεν πάω στην εκκλησία, αλλά πιστεύω στην διδασκαλία του Ιησού. Μετά και την επίσκεψή μου στο Βατικανό, πιστεύω  και στο ότι η δαιμονική κατοχή υφίσταται.

Δοκιμάστηκε πανω σε έναν νεαρό άνδρα οτιδήποτε σχετικό με ιατρική ή ψυχιατρική και τα συμπτώματα οδύνης που αντιμετώπιζε ήταν σχεδόν ίδια με τα αντίστοιχα στο φιλμ, όσο και αν είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος κάτι τέτοιο...».

Update 4/9/17: Όλη η ιστορία έγινε για να γυρίσει ο Φρίντκιν το ντοκιμαντέρ "The devil and the Father Amorth", το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο θρυλικός σκηνοθέτης κατέγραψε συνολικά οκτώ εξορκισμούς με μια φωτογραφική μηχανή Sony και δήλωσε "κατατρομαγμένος".

Μάλιστα έδειξε το υλικό σε εξειδικευμένους νευρολόγους, χειρούργους εγκεφάλου, ψυχίατρους και "δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους". Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο "καυτά" ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Update 21/3/18: Το φιλμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, έκτοτε άργησε να βρει διανομή: αυτό θα συμβεί στις 20 Απριλίου και το πρώτο επίσημο τρέιλερ είναι online:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos