Oscars 18: Πως οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν το Ξενόγλωσσο

Δημοσίευση: 21 Ιαν. 2018, 17:21
Συντάκτης:

Στις 27 Ιανουαρίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή την εντολή υπ’αριθμό 13769 η οποία απογόρευε ταξίδια χωρίς βίζα στην Αμερική από χώρες που είναι κατά κόρον Μουσουλμανικές, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν. Ο Asghar Farhadi αντιτέθηκε στην κίνηση αυτή αλλά και στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών καλώντας για μποϊκοτάζ των Όσκαρ. Όμως, η ταινία του “The Salesman”, ένα δράμα που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη, κέρδισε το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, αν και το φαβορί ήταν το Γερμανικό «Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε.

Για τα Όσκαρ του 2018 τα γεγονότα μπορεί και πάλι να παρέμβουν και να γείρει η ζυγαριά.Το φαβορί για ξενογλώσση ταινία φέτος είναι το Σουηδικό “The Square,” μια σάτιρα για τον κόσμο της τέχνης, σε σκηνοθεσία Ruben Ostlund. Παρ’όλα αυτά η ταινία του Samuel Maoz “Foxtrot” είναι και αυτή αγαπημένη καθώς αναπαριστά τη σύγχρονη πραγματικότητα της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στρατιωτών που επανδρώνουν τα σημεία ελέγχου. Μετά από 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, μήπως ήρθς η ώρα για το Ισραήλ να βραβευτεί; Αξίζει όμως να αναφερθεί πως η ταινία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στο Ισραήλ, τόσο που ο ο Υπουργός Πολιτισμού, Miri Regev, δήλωσε πως η ταινία βλάπτει την φήμη του στρατού και υπονομεύει την ίδια τη χώρα. Επίσης, η κίνηση του Τράμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προσδίδει μια παραπάνω διάσταση στην κατάσταση: μήπως η υποστήριξη του “Foxtrot”  θα ερμηνευθεί ως σιωπηρή υποστήριξη της πολιτικής του Τράμπ για τη Μέση Ανατολή;

Αντίστοιχα συναισθήματα επικρατούν και για το “Loveless” του Andrey Zvyagintsev. Κανένας στην Ακαδημία δεν θα ήθελε να φανεί να υποστηρίζει τον Πούτιν ή την Μόσχα. Η ειρωνία όμως βρίσκεται στο ότι ο Zvyagintsev είναι κατάφωρα κατά του Πούτιν. Η ταινία του “Leviathan,” που προτάθηκε για Όσκαρ το 2014, καταδικάστηκε από το Κρεμλίνο με πολλούς πολιτικούς να θέλουν να το απαγορεύσουν. Προφανώς και δεν ενθουσιάστηκαν με την ταινία αφού πραγματευόταν την διαφθορά της κυβέρνησης.

Σε τοπικό επίπεδο το “The Insult” είναι η υποψηφιότητα του Λίβανου στα Όσκαρ και το “In the Fade” η Γερμανική υποψηφίοτητα. Το πρώτο είναι ένα νομικό δράμα που εστιάζει στη σχέση ενός Χριστιανού μηχανικού αυτοκινήτων και ενός Μουσουλμάνου εργάτη. Κοινώς εξετάζει τις σχέσεις ανθρώπων ανάμεσα σε δύο διαφορετικά δόγματα. Το δεύτερο, πραγματεύεται την άνοδο της ρατσιστικής βίας στη Γερμανία μέσα από την ιστορία ενός νέο-Ναζί που δολοφονεί τον Κούρδο άνδρα και παιδί μιας Γερμανίδας γυναίκας.

Η ψηφοφόροι των Όσκαρ που δεν θέλουν να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στα παγκόσμια πολιτικά γεγονότα όμως, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα και από άλλες ταινίες. Η ταινία του Sebastian Lelio “A Fantastic Woman” για μια Χιλιανή τρανς γυναίκα που πενθεί την απώλεια του πρώην της, είναι μια ισχυρή ιστορία για την LGBTQ ταυτότητα και για την συναισθηματική αποδοχή. Η ταινία του John Trengove “The Wound” εξετάζει την κουλτούρα ωμοφοβίας και ανδροπρέπειας της Νότιας Αφρικής μέσα από την ιστορία ενός γκέι άνδρα που του ανατέθηκε το καθήκον να μυήσει έναν έφηβο στην ενηλικίωση. Οι ταινίες προκάλεσαν αντιδράσεις στη Χιλή και στην Νότια Αφρική, αλλά αναφορικά με τα Όσκαρ είναι και οι δυο σίγουρα στοιχήματα.

Αλλά, μπορεί οι ψηφοφόροι να έχουν εξαντληθεί από αυτό το πρώτο έτος της προεδρίας του Τράμπ και μπορεί να έχουν τάσεις φυγής. Σε αυτή την περίπτωση τα Όσκαρ δείχνουν προς το “On Body and Soul” του Ούγγρου Ildiko Enyedi. Μια ταινία που πραγματεύεται τον σουρεάλ έρωτα μεταξύ μιας γυναίκας με αυτιστικές τάσεις και ενός συναισθηματικά αλλά και σωματικά σακαταμένου άνδρα, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που αναζητά η Ακαδημία φέτος για να ικανοποιήσει τη λαχτάρα της να ξεφύγει από την πολιτική.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιαν. 2018, 17:21
Ενημέρωση: 21 Ιαν. 2018, 17:21
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos