Ο Ουόλτερ Λάσαλι αγαπούσε την Ελλάδα

Δημοσίευση: 24 Οκτ. 2017, 14:26
Συντάκτης:

Σε ηλικία 91 ετών, ο Γουόλτερ Λάσαλι, έφυγε από την ζωή, στο Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο διευθυντής φωτογραφίας που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» εδώ και χρόνια ήταν μόνιμος κάτοικος του Σταυρού Ακρωτηρίου, της περιοχής η οποία έγινε πασίγνωστη από τα γυρίσματα της ταινίας με τον Άντονι Κουίν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, ο ίδιος είχε θελήσει να παραστεί στην εκδήλωση του Σαββάτου για την ονοματοθεσία του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης και ενώ είχε αποφασιστεί η μεταφορά του στον χώρο του παλιού τελωνείου με ασθενοφόρο, από το Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν, τελικά οι γιατροί έκριναν πως αυτό δεν ήταν δυνατόν λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Ο Γουόλτερ Λάσαλι γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1926. Ήταν περισσότερο γνωστός από την ταινία Αλέξης Ζορμπάς για την οποία κέρδισε Όσκαρ Φωτογραφίας το 1964.

Μεταξύ άλλων σκηνοθετών, συνεργάστηκε σε αρκετές ταινίες με τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον  Τόνι Ρίτσαρτσον και τον Τζέιμς Άιβορι.

Ο Λάσαλι αγαπούσε την Κρήτη και σε κάθε του συνέντευξη μιλούσε για το πόσο γαλήνια περνούσε τα χρόνια του εκεί. Αποφάσισε να μετακομίσει στον Σταυρό Ακρωτηρίου πριν από περίπου 15 χρόνια και το δέσιμό του με τους ντόπιους ήταν τόσο μεγάλο που είχε δώσιε το Όσκαρ του στην ταβέρνα της Χριστιάνας για να φιλοξενείται εκεί και να το βλέπουν οι πελάτες. Η ταβέρνα κάηκε το 2012 και οι φλόγες κατέστρεψαν το Όσκαρ.

«Όταν γυρίσαμε τον Ζορμπά δεν υπήρχαν δρόμοι, ηλεκτρισμός, νερό και δέντρα» είχε πει για τον τόπο αυτό ο Λάσαλι. «Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο και ποτέ δεν βρήκα ένα μέρος για να ζήσω καλύτερα από αυτό το σημείο στην Κρήτη. Είναι χαλαρό και μου αρέσει η εκρηκτική φύση των ανθρώπων του βουνού».

H πρώτη και τελευταία εμφάνιση του ως ηθοποιός έγινε το 2013, όταν έπαιξε ένα συγγραφέα σε σύνταξη στην Ελλάδα στο «Before midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos