Ο "Δεκάλογος' του Ντάρεν Αρονόφσκι

Δημοσίευση: 13 Μαρτίου 2018, 16:49
Συντάκτης:

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι βρέθηκε για πρώτη φορά (επίσημος προσκεκλημένος) στο πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ SXSW  στο Τέξας των ΗΠΑ και προφανώς ρωτήθηκε για το «Mother!» που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις και ατελείωτες συζητήσεις.

Θέλησα να στήσω μια παραβολή σχετικά με το πως κακομεταχειρισόμαστε την Μητέρα Γη: την λεηλατούμε, την βιάζουμε. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη. Για παράδειγμα, όταν δεν προσεύχεσαι στον Θεό, ατυός σε σκοτώνει. Τι είδους χαρακτήρας είναι ικανός για τέτοιες πράξεις. Προσπάθησα να ερμηνεύσω τα ανθρώπινα συναισθήματα σαν μορφή αντίδρασης σε αυτόν τον εκβιασμό. Την ίδια στιγμή, σιχαίνομαι κυριολεκτικά οι θεατές να παρακολουθούν την δουλειά μου σε οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων ή και κινητών. Πρόκειται για διαστρέβλωση του κινηματογραφικού οράματος που έχει ο κάθε δημιουργός. Στο «Μother!» για παράδειγμα απουσιάζει εντελώς το soundtrack και όλη η ταινία είναι δομημένη πάνω στον σχεδιασμό ήχου. Πως θα καταλάβει κάποιος την σπουδαιότητά του από το κινητό;

Συνέχισε παραδίδοντας τον «Δεκάλογο» του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή:

Κάνε το φιλμ που μόνο εσύ μπορείς να κάνεις

Η επιμονή είναι το 90% της επιτυχίας

Δούλεψε με οικογένεια και στενούς φίλους

Κάνε σωστή προεργασία πριν πας στα γυρίσματα

Προσαρμόσου στην ρεαλιστική πραγματικότητα

Μην φοβάσαι τους ηθοποιούς σου

Μην ξεχνάς το κοινό σου

Να μένεις πιστός στο όραμά σου

Άσε το δημιούργημά σου ελεύθερο, χωρίς περιορισμούς

Να νοιάζεσαι

«Βέβαια όσον αφορά στο Νο 8, είχα έντονα προβλήματα με το «Νώε» και τους Ευαγγελιστές Χριστιανούς, αλλά όποια ταινία έκανα είναι πραγματικά δική μου ταινία. Κάθε τελικό cut, το έχω αποφασίσει εγώ. Είμαι περήφανος που δεν έχω χάσει τον έλεγχό από κανένα φιλμ μέχρι στιγμής»

Τέλος, αναφερόμενος στην τελευταία εντολή, σχολίασε: «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ειδικά με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στον κόσμο που ζούμε, για να κάνει κάποιος “άδειες ταινίες”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos