Το ντοκιμαντέρ ως έργο τέχνης στο Exile Room

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2017, 17:27
Συντάκτης:

Τι είναι ντοκιμαντέρ; Δύο ταινίες-πραγματικά έργα τέχνης έρχονται στο Exile Room για να δοκιμάσουν τις αντιλήψεις και τις προκαταλήψεις σας σχετικά με το είδος.

Cameraperson (2016)

Πέμπτη 13/4 στις 21:00 @ Exile Room. Σκηνοθεσία: Kirsten Johnson / Χώρα: ΗΠΑ / Διάρκεια: 102’

Ένας αγώνας πυγμαχίας στο Μπρούκλιν, η ζωή στη μεταπολεμική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η καθημερινότητα μιας Νιγηριανής μαίας, μια άκρως προσωπική οικογενειακή στιγμή: αυτές είναι μερικές μονάχα από τις σκηνές που υφαίνονται αριστοτεχνικά στο «Cameraperson», ένα μωσαϊκό από υλικό που η Kirsten Johnson αιχμαλώτισε μέσα στα 25 χρόνια καριέρας της ως διευθύντρια φωτογραφίας σε ντοκιμαντέρ άλλων σκηνοθετών, σκηνές που τη σημάδεψαν και θα την ακολουθούν για πάντα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μέσα από μια σειρά αντιπαραθέσεων, η Johnson εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στους δημιουργούς εικόνων και τους πρωταγωνιστές τους, την τεταμένη ισορροπία ανάμεσα στην πολυπόθητη αντικειμενικότητα και την αναπόφευκτη παρέμβαση της κάμερας, και τη σύνθετη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αφιλτράριστη πραγματικότητα και την επινοημένη αφήγηση. Ένα έργο που συνδυάζει ντοκιμαντέρ, αυτοβιογραφία και μια εμπνευσμένη αναζήτηση πάνω στην ακανθώδη δεοντολογία της απεικόνισης της αλήθειας, το «Cameraperson» είναι ταυτόχρονα μια συγκινητική ματιά στο προσωπικό ταξίδι μιας κινηματογραφίστριας και μια ιδιοφυής σπουδή για το τι σημαίνει να στρέφεις στον κόσμο αυτό το πανίσχυρο όπλο που λέγεται κάμερα. Έπειτα από μακρά φεστιβαλική πορεία, το Exile Room προβάλλει αυτό το βαθιά ποιητικό και στοχαστικό φιλμ για την ίδια την τέχνη του ντοκιμαντέρ σε πανελλήνια πρεμιέρα.

Σε διάφορες γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος Ελεύθερη.

The Challenge (2016) 

Πέμπτη 20/4 στις 21:00 @ Exile Room. Σκηνοθεσία: Yuri Ancarani / Χώρα: Ιταλία, Γαλλία / Διάρκεια: 69’

Το κυνήγι με γεράκια έχει μια ιστορία 40 αιώνων. Στη Δύση αποτελούσε πάθος για την αριστοκρατία του Μεσαίωνα, αλλά η αίγλη του δεν έχει ξεθωριάσει στη σύγχρονη αραβική κουλτούρα, όπου έχει μετεξελιχθεί σε πανάκριβο σπορ για ζάμπλουτους επιχειρηματίες και νεαρούς σεΐχηδες. Παρατηρώντας για τρία χρόνια το ιδιόμορφο αυτό είδος κυνηγιού, ο Ιταλός visual artist και σκηνοθέτης Yuri Ancarani κατάφερε να αιχμαλωτίσει το πνεύμα μιας παράδοσης που κρατά ακόμα και σήμερα τους οπαδούς της δεμένους με την έρημο. Καθώς τους ακολουθεί σε ένα σημαντικό τουρνουά στο Κατάρ, μπροστά μας ξετυλίγονται σχεδόν σουρεαλιστικές εικόνες, με τους διαγωνιζόμενους να συρρέουν στην καρδιά της ερήμου με Lamborghini και γατόπαρδους ως συνοδηγούς, ιδιωτικά τζετ κουβαλούν αρπακτικά πτηνά, υπερσύγχρονες γιγαντοοθόνες στήνονται κάτω από τον καυτό ήλιο και κόντρες που μοιάζουν να έχουν βγει από το «Mad Max» εκτυλίσσονται ανάμεσα στους αφιλόξενους αμμόλοφους. Εκεί που το ντοκιμαντέρ συναντά τη video art και τα εικαστικά, ο Ancarani παραδίδει μια από τις πιο τολμηρές προσεγγίσεις στο σινεμά τεκμηρίωσης που είδαμε τελευταία, ένα φιλμ υψηλής αισθητικής για τη μετέωρη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που αισθάνεται άνετα τόσο στη σκοτεινή αίθουσα όσο και στους τοίχους μιας γκαλερί.

Στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος Ελεύθερη.

Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι (έναντι ΜΕΤΡΟ), Τηλ: 210-3223395.

The Challenge - Trailer from Slingshot Films on Vimeo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos