ΣΕΙΡΕΣ

"Mosaic": Είδαμε την πρωτοποριακή σειρά του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Δημοσίευση: 3 Μαρτίου 2018, 21:05

Σύνοψη: Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Olivia Lake (Sharon Stone) ζει μία πλούσια ζωή σε μία μικρή πόλη στην Utah. Εκεί θα γνωρίσει δύο άνδρες, τον νεαρό φέρελπι καλλιτέχνη Joel Hurley (Garrett Hedlund), τον οποίον θα φιλοξενήσει, εκείνος έχοντας την ελπίδα να γίνει γνωστός καλλιτέχνης, εκείνη ελπίζοντας σε μία ερωτική σχέση μαζί του, ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με τον Eric Neil (Frederick Weller), ο οποίος θα προσπαθήσει να την εξαπατήσει πείθοντάς την να πουλήσει την περιουσία της. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Eric είναι πλέον φυλακή για την δολοφονία της Olivia, με την αδερφή του, την Petra (Jennifer Ferrin), να προσπαθεί να βρει στοιχεία για την αθωότητά του.

Άποψη: Ο καλλιτεχνικά ανήσυχος σκηνοθέτης Steven Soderbergh πάντα προσπαθεί να πειραματίζεται και να αναζητά νέες αφηγηματικές μεθόδους και τεχνικές διεξόδους. Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, «Sex, lies and videotape» που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα, τα πειραματικά «The girlfriend experience» και το επερχόμενο και γυρισμένο με iphone «Unsane», μέχρι τα ακαδημαϊκά «Erin Brockovich» και «The Good German», τις ιδιαίτερες βιογραφίες («Kafka», «Che») και τα blockbusters (τριλογία «Ocean», «Magic Mike»), ο Αμερικανός δημιουργός δεν παύει να ελίσσεται και να εξελίσσεται.

Το ίδιο επιχειρεί πλέον και στην τηλεόραση, από το πρωτότυπο για την εποχή του K street (2003), στο εξαιρετικό «The Knick», και τώρα στο «Mosaic».

Το «Mosaic» ξεκίνησε τον Νοέμβριο ως ένα app για iOS και Android, για να μετατραπεί τον Ιανουάριο σε μίνι σειρά του HBO. Η διαφορά του app από την σειρά είναι ότι οι χρήστες του πρώτου έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν την οπτική γωνία του ήρωα που εκείνοι επιθυμούν. Ξεκινάει δηλαδή από την Olivia Lake και μετά την δολοφονία της, διαλέγουν ανάμεσα στην οπτική γωνία του  Joel και του Eric, και σταδιακά προστίθενται και άλλοι ήρωες, οπότε γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο. Επίσης, μία ακόμα διαφορά είναι ότι η τηλεοπτική εκδοχή έχει μικρότερη διάρκεια.

Η τηλεοπτική σειρά είναι αρκετά πρωτότυπη, από άποψη στησίματος και αφήγησης, αφού προσπαθεί να συμπεριλάβει αυτές τις διαφορετικές εκδοχές. Όπως αναφέρει ο σεναριογράφος της σειράς Ed Solomon (Men in Black, Now you see me) «κάθε κακός είναι ο ήρωας της δικής του ιστορίας».

Ωστόσο, ενώ στο app η αντίληψη αυτή, του πώς προσλαμβάνει ο καθένας τα γεγονότα και πώς βλέπει τον εαυτό του μέσα σε αυτά, γίνεται σίγουρα πιο εμφανής, στη σειρά είναι όλα λίγο συγκεχυμένα. Αν και από άποψη φόρμας είναι αξιοπρόσεκτη, σεναριακά δεν διακρίνεται από κάποια πρωτοτυπία, αφού έχουμε δει και άλλα παραδείγματα σειρών με θέμα την δολοφονία γυναίκας και την εξιχνίασή της, από το «The Killing» και το «The Bridge» ως το «The Fall», με πολύ διεξοδικότερο τρόπο. Έτσι και εδώ η αστυνομία με την Petra και τον Joel προσπαθούν να ανακαλύψουν τον πραγματικό δολοφόνο με μία essence «Memento».

Ο Soderbergh καταφέρνει πάντως να βγάλει τον καλύτερο εαυτό τόσο από την καλύτερη Sharon Stone που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, από εποχή «Basic Instinct» και «Casino», όσο και από τους Hedlund (ο Πάτροκλος του Troy, Mudbound) και Weller (Law and Order, The Knick). Το τέλος της σειράς ίσως αφήσει πολλούς με μία αίσθηση ανολοκλήρωτου, λόγω του πόσο ανοιχτό μένει, δεδομένου του ότι ίσως δεν γίνει 2η σεζόν. Ίσως ο σκηνοθέτης, προωθώντας μια πιο «δημοκρατική τηλεόραση», όπως στο app άφησε τους χρήστες να διαλέξουν εκείνοι τον αφηγηματικό δρόμο που θα ακολουθήσουν, στη σειρά αφήνει τους θεατές να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos