Μάρτιν Σκορσέζε για τη "μητέρα!": «Ταινία παθιασμένου σκηνοθέτη»

Δημοσίευση: 12 Οκτ. 2017, 16:52

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, με άρθρο του στο Hollywood Reporter επιτίθεται στην αρνητική και άνευ λογικής βαθμολογίες σε site όπως το Rotten Tomatoes, οι οποίες υπάρχουν απλά για να διαλύουν ταινίες και σκηνοθέτης και επιπλέον τις επιδόσεις τους στο box office.
Αφορμή στάθηκαν οι κριτικές για τη "μητέρα!" του Ντάρεν Αρονόφσκι, την οποία ο μεγάλος δημιουργός αποθέωσε. Δεν στάθηκε στις όποιες κακές κριτικές, αλλά από το γεγονός ότι δεν είναι γραμμένες από ανθρώπους που ασχολούνταν με πάθος και έχουν πραγματική γνώση της ιστορίας του κινηματογράφου, αλλά από φωνές εκεί έξω αφοσιωμένες στην καθαρή επίκριση, άνθρωποι που φαίνεται πως αντλούν ικανοποίηση όταν βλέπουν ταινίες και σκηνοθέτες να απορρίπτονται, να ακυρώνονται και μερικές φορές να γίνονται κομμάτια!
Ο Σκορσέζε αναφέρει μεταξύ άλλων για τη "μητέρα!":  «Είναι ταινία φρίκης, ή σκοτεινή κωμωδία; Bιβλική αλληγορία, στοχασμός για την ηθική και την περιβαλλοντική καταστροφή; Ίσως όλα τα παραπάνω, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να μπει σε μια και μόνο κατηγορία. Είναι μια ταινία που πρέπει να εξηγήσουμε; Μια ταινία τόσο όμορφη και γεμάτη ενέργεια. Ο ήχος, η εξέλιξη της ιστορίας, που σε αναστατώνει κάθε λεπτό που περνά. Μόνο ένας αληθινός, παθιασμένος σκηνοθέτης θα μπορούσε να έχει κάνει αυτή την ταινία, την οποία κουβαλώ μέσα μου, εβδομάδες μετά την προβολή».

«Οι καλές ταινίες από πραγματικούς δημιουργούς δεν γυρίζονται για να είναι αρεστές από την πρώτη στιγμή. "Ο Μάγος του Οζ", "Vertigo", "Point Blank" απορρίφθηκαν στην πρώτη προβολή τους και στη συνέχεια έγιναν κλασικές! Οι βαθμολογίες του Tomatometer και του Cinemascore θα φύγουν σύντομα αλλά παθιασμένες δημιουργίες όπως η «μητέρα!» θα συνεχίσουν να απασχολούν το μυαλό μας».

«Όταν ήμουν νέος, οι αναφορές για το box office περιορίζονταν σε περιοδικά της βιομηχανίας. Τώρα, ότι είναι... παντού. Οι σκληρές κριτικές έχουν μετατρέψει τα ανοίγματα του weekend σε ένα αιματηρό αθλητικό θέαμα που φαίνεται να ενθαρρύνει μία εξίσου αιματηρή προσέγγιση και στην κριτική. Μιλώ για εταιρείες έρευνας αγοράς όπως το Cinemascore και το Rotten Tomatoes, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματική κινηματογραφική κριτική. Αξιολογούν μια ταινία με τον τρόπο που θα βαθμολογούσατε ένα άλογο στην πίστα, ένα εστιατόριο στον οδηγό του Zagat ή μια συσκευή οικιακής χρήσης στις αναφορές καταναλωτών».

Η "μητέρα" ξεκινά την προβολή της, από την επόμενη Πέμπτη 19 Οκτωβρίου.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos