Κινηματογραφική ποίηση στην Ταινιοθήκη

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2018, 12:58

Η σχέση μεταξύ εικόνας και κειμένου απασχολεί τους πειραματικούς κινηματογραφιστές σχεδόν από τις απαρχές του σινεμά. Διαφορετικοί τρόποι συνδυασμών κινηματογράφου και γλώσσας/ποιητικής έχουν προταθεί και εισαχθεί ως όροι σε διάφορες φάσεις του 20ου αιώνα, όπως το κινηματογραφικό ποίημα (film poem), το φιλμ ποίησης (poetry film), το κινηματογραφικό δοκίμιο (film essay), το βιντεογραφικό ποίημα (videopoem), το κειμενικό φιλμ (text film) κλπ. Σε κάθε ένα από αυτά τα είδη οι κινηματογραφιστές δοκίμαζαν άλλες μεθοδολογίες συνδυασμού λεκτικής γλώσσας και εικόνας, όπως η χρήση κειμένου στην οθόνη (παράδοση που ξεκινάει ήδη από τον βωβό κινηματογράφο και φτάνει στο απώγειό της με τις ταινίες fluxus των 60s), η χρήση ποιητικού voice over και spoken word (συχνά με τους ίδιους τους ποιητές να διαβάζουν τα έργα τους), η ιδέα της μεταφρασιμότητας της γλώσσας σε εικόνα, αλλά και η έρευνα ποιητικών μορφών στον κινηματογράφο, δηλαδή η διερεύνηση υπό μια έννοια μιας πιο ‘κάθετης’, λυρικής κινηματογραφικής φόρμας που θυμίζει την παράδοση της μοντερνιστικής ποίησης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ο οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνει τριήμερο δράσεων με αντικείμενο την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ / 16-18 Ιουνίου 2018. Στις δράσεις περιλαμβάνονται:  

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στις 21.00

Προβολή της ταινίας «ΤΟΠΟΣ» (1985) της Αντουανέττας Αγγελίδη, παρουσία της σκηνοθέτη. Προλογίζει η Ρέα Βαλντέν. Θα ακολουθήσει συζήτηση της σκηνοθέτη με το κοινό. Η ταινία είναι στα ελληνικά και θα προβληθεί με αγγλικούς υποτίτλους. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά με διερμηνεία.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-135) Είσοδος ελεύθερη

 Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στις 20:00

Συζήτηση: «Κινηματογράφος και Ποίηση». Συζητούν η Ρέα Βαλντέν, ο Φιλ Ιερόπουλος, ο Tom Konyves … και το κοινό. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.

Atopos Contemporary Visual Culture (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο) Είσοδος ελεύθερη 

Το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων, εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos