Κάννες 18 – Κέιτ Μπλάνσετ: «Το MeToo δεν θα επηρεάσει τον Χρυσό Φοίνικα»

Δημοσίευση: 8 Μαΐου 2018, 23:29
Συντάκτης:

Ξεκάθαρη παρουσιάστηκε η Κέιτ Μπλάνσετ στις δηλώσεις της κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Κριτικής Επιτροπής για το φετινό Φεστιβάλ Καννών, όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσουν που θα απονεμηθεί φέτος ο Χρυσός Φοίνικας:

«Η εκστρατεία #MeToo που καταγγέλλει τη σεξουαλική παρενόχληση και αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων δεν θα έχει καμία άμεση επίπτωση στο ποιος θα κερδίσει φέτος στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Διαγωνίζονται αρκετές γυναίκες, αλλά δεν βρίσκονται εδώ εξαιτίας του φύλου τους, είναι εδώ χάρη στην ποιότητα της δουλειάς τους», σχολίασε η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής που αποτελούν επίσης οι Ντενί Βιλνέβ, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Άβα Ντιβερνέ, Λέα Σεϊντού, Κρίστεν Στιούαρτ, Τσανγκ Τσεν, Κάτζα Νιν.

Από τις 21 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, μόνο οι τρεις έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες, όσες ακριβώς και πέρυσι, προτού να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και παρενοχλήσεων: «Αν θα ήθελα να δω περισσότερες γυναίκες στο διαγωνιστικό τμήμα; Φυσικά. Αν ελπίζω και εύχομαι να γίνει αυτό στο μέλλον; Το ελπίζω», πρόσθεσε η Μπλάνσετ.

Στο φετινό Φεστιβάλ, δύο από τους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες δεν θα δώσουν το παρόν. Ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί δεν θα παραστεί αφού επισήμως του έχει απαγορευτεί από τις αρχές της χώρας του να σκηνοθετεί ταινίες. Απών θα είναι και ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπένικοφ ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Ρωσία με κατηγορίες που οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.

Η Μπλάνσετ, που χαρακτήρισε «τρομερή» την κατάσταση αυτή, ρωτήθηκε αν αυτό θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κριθούν οι ταινίες τους. «Δεν πρόκειται για Φεστιβάλ πολιτικών ταινιών», απάντησε, επιμένοντας ότι όλες οι ταινίες θα κριθούν αποκλειστικά για την καλλιτεχνική ποιότητά τους. «Εδώ δεν δίνουμε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τον Χρυσό Φοίνικα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos