Κάννες 15: Γιώργος Λάνθιμος - Το photo story της επιτυχίας

Δημοσίευση: 25 Μαΐου 2015, 12:14
Συντάκτης:

Ο Γιώργος Λάνθιμος γίνεται ο τέταρτος Έλληνας που παίρνει βραβείο στο Επίσημο Διαγωνιστικό του μεγαλύτερου φεστιβάλ του κόσμου μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Κώστα Γαβρά.

Tο 1962 ο Μιχάλης Κακογιάννης κέρδισε το βραβείο επιτροπής για την ΗΛΕΚΤΡΑ, το 1969 ο Κώστας Γαβράς το ίδιο βραβείο για το Ζ, το 1975 το βραβείο σκηνοθεσίας για το ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και το 1982 τον Χρυσό Φοίνικα για τον ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟ, το 1984 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος φεύγει νικητής με το βραβείο σεναρίου για το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, το 1995 με το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής για το ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ και το 1998 με τον Χρυσό Φοίνικα για το ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ενώ το 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος εμφανίζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο βλέμμα και κερδίζει το πρώτο βραβείο με τον ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ. Xθες ο Γιώργος Λάνθιμος κέρδισε το Ειδικό βραβείο της επιτροπής με τον ΑΣΤΑΚΟ.

Ο ίδιος ανεβαίνοντας για να παράλαβει το βραβείο ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φετιβάλ, Τιερί Φρεμό, αλλά κυρίως τον συνσεναριογράφο του «Αστακού», Ευθύμη Φιλίππου χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την ταινία, τους συμπαραγωγούς απ' όλον τον κόσμο και τους ηθοποιούς του που του έδωσαν την ευκαιρία να αποδώσει στην ιστορία του το όραμά του. Μαζί τους στις αναμνηστικές φωτό, ο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας του, Τζον Σι Ράιλι.

Την συνέντευξη τύπου του Έλληνα δημιουργού μετά την βράβευσή του μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε ποιοι κατέκτησαν τα βραβεία για το Φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μετά τη βράβευση του «Αστακού» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο. Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos