ΣΕΙΡΕΣ

"Gunpowder": Στην σκιά του Τζον Σνόου

Δημοσίευση: 16 Μαρτίου 2018, 14:27

Σύνοψη: Στην νέα μίνι σειρά του BBC γυρνάμε στον 17ο αιώνα, όταν ο Ιάκωβος  Α΄ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας το 1603 μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α΄.  Όντας προτεστάντης, παίρνει πολύ σκληρά μέτρα και διωγμούς εναντίον των άγγλων καθολικών. Η δυσαρέσκεια μίας ομάδας καθολικών, της οποίας ηγείται ο Robert Catesby, θα τους οδηγήσει στο να προσπαθήσουν να ανατινάξουν το βρετανικό Κοινοβούλιο με 36 βαρέλια πυρίτιδας στις 5 Νοέμβρη 1605, όταν ο βασιλιάς Ιάκωβος και μέλη της αριστοκρατίας θα είναι μέσα. Ωστόσο, την ίδια μέρα η «Συνωμοσία της Πυρίτιδας», όπως έμεινε στην ιστορία, θα ξεσκεπαστεί.

Άποψη: Ο Ronan Bennett, ο Daniel West και ο Kit Harington δημιούργησαν για το BBC One ένα δράμα εποχής, σχετικά με την αποτυχημένη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» («Gunpowder Plot»). Η απόφαση για αυτήν την σειρά σίγουρα οφείλεται στο ότι μιλάει για μία θρησκευτική τρομοκρατική επίθεση (θέμα επίκαιρο), καθώς στόχος των συνωμοτών ήταν η ανατροπή του προτεστάντη βασιλιά, με σκοπό να ανέβει στο θρόνο κάποιος καθολικός, αλλά και στην προσωπική επιθυμία του Kit Harington (λέγε με και Jon Snow), διότι ηγετική μορφή στην εν λόγω απόπειρα ήταν ο Robert Catesby, τον οποίον υποδύεται στην σειρά, και ο οποίος είναι πρόγονος του ηθοποιού από την πλευρά της μητέρας του. Η μίνι σειρά 3 ωριαίων επεισοδίων σκηνοθετημένη από τον J. Blakeson («The 5th Wave») και σε σενάριο του  Ronan Bennett («Public Enemies») παρακολουθεί την πορεία της ομάδας των καθολικών από το 1603 μέχρι το 1605, από τα γεγονότα που τους ώθησαν σε αυτήν την απόφαση μέχρι την εκτέλεσή της και τις συνέπειές της.

Είναι μία καλοστημένη παραγωγή, ένα «Game of Thrones» στην Αγγλία της εποχής του Σαίξπηρ, από τον οποίον άλλωστε εμπνέεται ο G.R.R.Martin. Κοινό στοιχείο με την σειρά του HBO δεν είναι μόνο ο Jon Snow, αλλά γενικότερα  η προσπάθεια μίας ομάδας να ανατρέψει την ισχύουσα εξουσία, με στόχο την αντικατάσταση από άλλην. Και δεν γίνεται να μην θυμηθεί κανείς την σκηνή στην 6η σεζόν του GOT, όταν ανατινάζονται τα Σπουργίτια, σαν μία ανατροπή των ρόλων της «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», όπου η πολιτική εξουσία (Cersei) λαμπαδιάζει την θρησκευτική. Το μοτίβο «sex and violence», που αξιοποίησε στο έπακρο το GOT, εδώ το συναντάμε κατά το ήμισυ, μπορεί σκηνές σεξ να μην υπάρχουν, αλλά η βία είναι έντονη, σχεδόν αποκρουστική. Ο Kit Harington προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκιά του Jon Snow, και ως ένα βαθμό τα καταφέρνει, ωστόσο πολλές φορές ο ήρωας του είναι τόσο άνευρος και τόσο επίπεδος που δεν θυμίζει ένα πραγματικό, ιστορικό πρόσωπο αλλά ένα πέρασμα από την σειρά του HBO. Αντιθέτως, ο Peter Mullan ως ιερέας, η Liv Tyler ως Anne Vaux και ο Tom Cullen (Downton Abbey) ως Guy Fawkes δίνουν πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι ο ρόλος του Guy Fawkes είναι δευτερεύων και δεν αξιοποιείται όσο θα μπορούσε, δεδομένου του ότι είναι η πιο γνωστή μορφή της συνωμοσίας, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχει η «Guy Fawkes Night ή Day» στις 5 Νοέμβρη κάθε χρόνου, όπου καίγεται ένα ομοίωμά του, ενώ σε πολλούς έγινε γνωστός μέσα από το κόμικ «V for Vendetta» και την ταινία που ακολούθησε. Επιπλέον, η σειρά στέκεται πιο πολύ στους ήρωες, χωρίς όμως να τους αναλύει ιδιαίτερα, και λιγότερο στα ιστορικοκοινωνικά γεγονότα, όπως στις μάχες προτεσταντών-καθολικών, που αποτελούν και την αιτία της όλης δυσαρέσκειας. Ένα αργό, αιματοβαμμένο ιστορικό δράμα, με μεγαλύτερη φροντίδα για το στήσιμο και λιγότερο για το περιεχόμενο των χαρακτήρων.

Παύλος Γκουγιάννος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos