ΣΕΙΡΕΣ

Γιατί να δείτε οπωσδήποτε την 1η σεζόν του "Big Little Lies"

Δημοσίευση: 20 Οκτ. 2017, 15:39

Σύνοψη: Η βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Liane Moriarty και πολυβραβευμένη σειρά του HBO, παρακολουθεί τις ζωές τριών γυναικών, τριών μητέρων, της Celeste, της Madeline και της Jane, μέσα σε μια κοινωνία που τρέφεται από μυστικά, ίντριγκες και την ανάγκη των ανθρώπων να παρουσιάζουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους.

Άποψη: Ο αφηγηματικός χρόνος της σειράς κινείται σε δύο κύριους άξονες. Ο προγενέστερος, ξεκινάει με την άφιξη της Jane (Σεϊλίν Γούντλεϊ) και του γιού της στην πόλη του Monterey, ενώ ο άλλος ακολουθεί τις έρευνες της αστυνομίας γύρω από το φόνο που διαπράττεται στο φιλανθρωπικό πάρτυ του σχολείου. Μέσα από τις ανακρίσεις των κατοίκων μαθαίνουμε για τις βασικές ηρωίδες. Για την Jane, που ο γιός της κατηγορήθηκε πως χτύπησε μια συμμαθήτρια του την πρώτη μέρα του σχολείου. Για την Celeste (Νικόλ Κίντμαν) και τον φαινομενικά τέλειο γάμο της με τον Perry (Αλεξάντερ Σκάρσγκααρντ). Για την Madeline (Ριζ Ουίδερσπουν) που ο πρώτος της σύζυγος την εγκατέλειψε για την πολύ νεότερη της Bonnie (Ζόι Κράβιτζ). Για την Renata (Λόρα Ντερν) που προσπαθεί να αποδείξει ότι συνδυάζει επιτυχώς τους ρόλους της καταξιωμένης καριερίστας και της αφοσιωμένης μητέρας.

Τα συνολικά 7 επεισόδια της σειράς, που είναι γραμμένα από τον έμπειρο Ντέιβιντ Kέλι (Ally McBeal, Boston Legal, Mr. Mercedes, Goliath)  και σκηνοθετημένα από τον Ζαν Μαρκ Βαλέ (Dallas Buyers Club, Demolition), διατηρούν τέτοια καλλιτεχνική συνοχή και εσωτερικό ρυθμό που λειτουργούν περισσότερο σαν μια επταμερής ταινία. Η εξαιρετική φωτογραφία του Yves Bélanger υπογραμμίζει την αντίθεση μεταξύ της φαινομενικά ιδανικής ζωής που αρχικά παρουσιάζεται να ζουν οι κάτοικοι της πόλης και της σκοτεινής πραγματικότητας. Η απεικόνιση πανέμορφων ηλιοβασιλεμάτων, σπιτιών με ακριβή επίπλωση και διακόσμηση και μια γκαρνταρόμπα που θα έκανε ακόμη και την Carrie Bradshaw να ζηλέψει, οδηγούν τον θεατή στο συμπέρασμα πως οι ηρωίδες ζουν σε μια ειδυλλιακή πραγματικότητα. Ωστόσο καθώς η σειρά προχωρά και το κουβάρι της πλοκής ξετυλίσεται, η φυσική αυτή ομορφιά και ο πλούτος που τις περιβάλλει, παραμερίζεται όλο και περισσοότερο στο παρασκήνιο και η μοναδική τους χρήση είναι να επισημαίνουν πως παρόλο που οι καταστάσεις έδειχναν ονειρεμένες, η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική.

Οι καταπληκτικές ερμηνείες του cast, όμως, είναι αυτές που κάνουν το Big Little Lies να ξεχωρίσει. Τόσο οι πρωταγωνίστριες όσο και το supporting cast, καταφέρνουν να αποτυπώσουν το ευρύ φαύσμα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, μεταφέροντας στην οθόνη ένα από τα καλύτερα δείγματα τηλεόρασης των τελευταίων χρόνων, τουλάχιστον όσον αφορά την απεικόνιση των γυναικών. Με καλύτερη ερμηνεία, ίσως, αυτή της Κίντμαν που σκιαγραφεί εντυπωσιακά το πορτραίτο μιας γυναίκας που ενώ επιφανειακά φαίνεται να τα έχει όλα, κρύβει μυστικά που την απομονώνουν συναισθηματικά από τον περίγυρο της.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, επίτευγμα της σειράς είναι ότι καταφέρνει, σε μεγάλο βαθμό, και ξεφεύγει από την, υπερβολικά πολλές φορές, δραματική υφή που εμπνέουν τα γεγονότα, διατηρώντας το μυστηριώδες ύφος της. Παρασύρει τον θεατή σε μια διαρκή προσπάθεια να ανακαλύψει τον δολοφόνο και το θύτη του εγκλήματος καθώς και όσα οδήγησαν σε αυτό, κάνοντας την θέαση απολαυστική.

8 / 10

Mυρτώ Νίκα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos