ΣΕΙΡΕΣ

Feud - Season 1 - Κριτική

Δημοσίευση: 4 Ιουλίου 2017, 23:05

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τους μεγαλύτερους έρωτες και τα μεγαλύτερα μίση που γεννήθηκαν και πέθαναν κάτω από τα σκληρά φώτα του Χόλιγουντ, από την αρχή του ακόμα. Ένας πόλεμος όμως που έχει αφήσει ιστορία είναι αυτός μεταξύ δύο από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του κλασσικού Χόλιγουντ: της Τζόαν Κρόφορντ και της Μπέτι Ντέιβις. Γεννημένες και οι δύο στην αρχή του 20ου αιώνα, γνώρισαν γρήγορα τη δόξα και την αναγνώριση. Διεκδικώντας και οι δύο σκληρά την θέση της μοναδικής βασίλισσας του Χόλιγουντ, η έχθρα μεταξύ τους σιγόκαιγε. Η δεκαετία του '60 όμως τις βρήκε γερασμένες για τα δεδομένα της εποχής και στον πάτο της λίστας με τα χρυσά ονόματα. Σε αυτό το σημείο ανοίγει την κάμερα ο Ryan Murphy (συγγραφέας και παραγωγός των Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, The People v. O.J. Simpson και Scream Queens) στη νέα του παραγωγή Feud, διάρκειας 8 επεισοδίων για το δίκτυο Fox.

Η πλοκή λοιπόν ξεκινά, εγκιβωτισμένα, μέσω ενός ντοκιμαντέρ που γυρίζεται για τις δύο πρωταγωνίστριες και τις συλλαμβάνει στο ναδίρ να προσπαθούν να κρατηθούν από κάτι. Αυτό το κάτι έρχεται όταν η Τζόαν Κρόφορντ (Jessica Lange) αδυνατώντας να συμβιβαστεί με τους άθλιους ρόλους που της προσφέρει η βιομηχανία, ανακαλύπτει το μυθιστόρημα Whatever Happened to Baby Jane? και το προτείνει ως σενάριο στον σκηνοθέτη Μπομπ Όλντριτζ (Alfred Molina). Αυτός μαζί με τον παραγωγό της Warner Bros, Τζακ Γουόρνερ (Stanley Tucci) βρίσκουν ως πιο ταιριαστή συμπρωταγωνίστρια την νέμεση της Κρόφορντ, Μπέτι Ντέιβις (Susan Sarandon) και ζευγαρώνουν τα μεγαθήρια στο ίδιο πλατό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Μετά από μερικά εφιαλτικά- για αμφότερες τις ιέρειες- γυρίσματα, μια επεισοδιακή τελετή των βραβείων Όσκαρ το '63 και μία οδυνηρή (παραλίγο) επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος, η σχέση των δύο παραμένει ανέπαφη με την μόνη διαφορά ότι στο τέλος καταλαβαίνουν, και εμείς μαζί τους, ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν. Η έχθρα πηγάζει από τον θαυμασμό, η ειρωνεία από τον φόβο και η περιφρόνηση από τον πόνο. Όπως τονίζει και η σειρά, οι δύο αυτές γυναίκες ήταν τόσο ίδιες μεταξύ τους που ήταν οι μόνες που θα μπορούσαν να καταλάβουν η μία την άλλη. Και πράγματι στο τέλος, μετά από ένα ψυχογράφημα εκ βαθέων, κατανοείς απολύτα την δυναμική της σχέσης τους και τους λόγους για τους οποίους αυτή ήταν τόσο εύφλεκτη.

Η Lange και η Sarandon δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Είναι πράγματι μεγαλειώδες να βλέπεις τις συγκεκριμένες δύο ηθοποιούς να υποδύονται δύο τόσο σημαντικές προσωπικότητες και να μπαίνουν στον ρόλο, να τον κάνουν απόλυτα δικό τους με τον πρέποντα σεβασμό και να είναι τόσο πειστικές στην απεικόνιση της “έχθρας”. Βλέμματα που στάζουν αίμα, ατάκες που κόβουν διαμάντι και αλληλεπιδράσεις που σε αφήνουν παγωμένο. Το δίδυμο πλαισιώνει ένα καταπληκτικό καστ (βλ. Alfred Molina, Stanley Tucci, Catherine Zeta-Jones, Kathy Bates κ.α.) που συμβάλει στα πολλαπλά αστεράκια για τις ερμηνείες.

Ο Ryan Murphy διαχειρίζεται άριστα το υλικό του και μαζί με τους δύο συνδημιουργούς του μας ξεναγούν ταχέως και περιεκτικά μέσα από τις πολυτάραχες ζωές των δύο πρωταγωνιστριών και του περίγυρού τους, προσθέτοντας πάντα κάποιες καίριες, μικρές πινελιές. Μάλιστα φαίνεται να λαμβάνουν και οι ίδιοι ιδιαίτερη ευχαρίστηση από την αναβίωση της εποχής, καθώς δεν διστάζουν να αναπαραστήσουν σκηνές από ταινίες των Κρόφορντ και Ντέιβις, καρέ καρέ, με τις πρωταγωνίστριες της σειράς στην θέση τους. Όσο κι αν αυτό αποσπά την προσοχή, προσθέτει έναν απολαυστικά αυτοσαρκαστικό τόνο που είναι πάντα σωστά δεμένος με το δράμα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε, φυσικά, το έναυσμα που δίνει στους νεότερους θεατές η τόσο πιστή απεικόνιση της εποχής και των καταστάσεων, στο να αναζητήσουν τα αληθινά γεγονότα, τις κλασσικές ταινίες και τις βιογραφίες των τόσο ενδιαφερόντων προσωπικοτήτων.

Πέραν όμως αυτού, το σημαντικότερο επίτευγμα της σειράς είναι άλλο. Με αφορμή μία ταραχώδη αληθινή ιστορία του παρελθόντος, το Feud μιλάει για μεγαλύτερα πράγματα πολύ πιο σύγχρονα. Μιλάει για την τυποποίηση των γυναικών στο Χόλιγουντ ανάλογα με την ηλικία τους, για το αδηφάγο σύστημα του θεάματος, για καριέρες με ημερομηνία λήξης και για το σκοτάδι πίσω από τα φώτα. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες του Χόλιγουντ να γερνούν πιο αργά (η Susan Sarandon είναι 71 ετών όταν υποδύεται την 54χρονη Μπέτι Ντέιβις) αλλά αυτά τα θέματα, και άλλα του ίδιου φάσματος, ακόμα επηρεάζουν τις καριέρες τους. Είναι σπουδαίο λοιπόν να υπάρχουν και αυτές οι σειρές, οι πιο ήρεμες με δυνατότερη φωνή.

Τα καλά νέα είναι ότι το Feud ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ενώ υπαινιγμοί υπάρχουν και για τρίτη σεζόν. Ας ελπίσουμε ότι το επίπεδο θα παραμείνει υψηλό.

4 αστεράκια!

Mαρία Μιχαλάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos