Φεστιβάλ Λονδίνου 2017: Το MOVE IT θα βρεθεί εκεί!

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2017, 13:43
Συντάκτης:

Το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας μόλις ολοκληρώθηκε και το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου σε λίγο ξεκινά. Το MOVE IT μόλις τελείωσε την κάλυψη του ενός και παίρνει κατευθείαν πτήση για την κάλυψη του δεύτερου, για 2η συνεχή χρονιά με διαπιστευμένο συντάκτη. 

Μπόλικες είναι οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το φετινό φεστιβάλ της Βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά δεν χρειάζεται να ζηλεύετε πολύ, αφού στο πρόγραμμα υπάρχουν και πολλές ταινίες που ήδη είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας, όπως τα εξαιρετικά ‘120BPM’ του Ρομπέν Καμπιγιό, ‘Loveless’ του Andrey Zvyagintsev, που αποτελούν μέρος του διαγωνιστικού τμήματος, ή το Call Me By Your Name του Luca Guadagnino, που είδαμε στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο editorial του φετινού προγράμματος, η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Clare Stewart, καλωσορίζει το φετινό φεστιβάλ και υπόσχεται πλούσιες κινηματογραφικές ημέρες.

«Σε μια εποχή παγκόσμιας ταραχής, όπως αυτή που διανύουμε, οι κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο έχουν να πουν επείγουσες ιστορίες και χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν την πραγματικότητα. Το φετινό πρόγραμμα του BFI London Film Festival έχει οργανωθεί έτσι, ώστε ο θεατής να μπορεί να πληροφορηθεί, να δοκιμαστεί, αλλά και να νιώσει την ευχαρίστηση του να ξεφεύγεις σε άλλους κόσμους και να επιστρέφεις κοιτώντας τον δικό σου κόσμο με άλλη ματιά».

Κι ενώ η γενικότερη τάση φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως εξωστρεφής προς όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, δεν αμελείται και η Βρετανική κινηματογραφική σκηνή, με πρεμιέρες όπως το Breathe (του Andy Serkis, με το οποίο κάνει πρεμιέρα το φεστιβάλ), Film Starts Don’t Die In Liverpool (Paul McGuigan), Journey’s End (Saul Dibb). Η φετινή χρονιά αποτελεί και μία ιδιαίτερα δυναμική χρονιά με πολλές διεθνείς δουλειές ποικίλων Βρετανών σκηνοθετών, όπως οι Martin McDonagh, Lynne Ramsay και Andrew Haigh. Πρεμιέρα θα κάνει και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου The Killing of the Sacred Deer, και αναμένουμε να δούμε τόσο τον ίδιο, όσο και τους πρωταγωνιστές του Colin Farrell και Nicole Kidman να περπατούν στο κόκκινο χαλί.

Οι φετινοί πρόεδροι των διαφόρων τμημάτων που θα αποφασίσουν για τις καλύτερες ταινίες στο τέλος του φεστιβάλ είναι οι Andrea Arnold στο Επίσημο Διαγωνιστικό, η Melissa Parmenter στο First Feature, ο John Battsek στον τομέα του Ντοκιμαντέρ και ο Michael Dukok de Wit για τις μικρού μήκους ταινίες.

Πέραν των ταινιών όμως το φεστιβάλ εμπεριέχει και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις με τον ηθοποιό Jake Gyllenhaal, τους Julian Rosefeldt και Cate Blancett, το σκηνοθέτη David Fincher και τον συγγραφέα και σεναριογράφο Ian McEwan.

Οι LGBT επιλογές του φεστιβάλ είναι επίσης πολύ δυνατές, σε συνδυασμό κιόλας με το γεγονός πως το LGBT Film Festival γιορτάζει τα 50 χρόνια από την μερική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Αγγλία και την Ουαλία, με ταινίες όπως το Battle of the Sexes και Call Me By Your Name.

Συντονιστείτε στο www.moveitmag.gr για να σας μεταφέρουμε ατόφιο λονδρέζικο σινεφιλικό κλίμα! 

*Το 61ο BFI London Film Festival διεξάγεται 4-15 Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos