ΣΕΙΡΕΣ

Eίδαμε το ξεκίνημα του "Twin Peaks": Τρόμος και παράνοια

Δημοσίευση: 22 Μαΐου 2017, 15:45
Συντάκτης:

Αφήνουμε στην άκρη περιττές εισαγωγές, καθώς ότι έπρεπε να ξέρετε σίγουρα το έχετε μάθει με τον «βομβαρδισμό» πληροφοριών τους τελευταίους μήνες. Είδαμε το ξεκίνημα της 3ης περιόδου, ένα διπλό επεισόδιο με τίτλο "The Return, Parts 1 & 2", διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών. Kαι ήταν όπως είναι κάθε δουλειά του Ντέιβιντ Λιντς. Αλλόκοτη, αφηγηματικά παρανοϊκή και βέβαια δεν μοιάζει με τίποτε άλλο εκεί έξω.
Για μένα το "Twin Peaks" ήταν περισσότερο μια σειρά που σου άφηνε μια μόνιμη αίσθηση πάνω σου. Εικοσιπέντε χρόνια νεώτερος τότε, βλέποντάς το ξανά πρόσφατα, θυμήθηκα την αίσθηση ανησυχίας που πάντα μου δημιουργούσε. Ο θάνατος ήταν το βασικό θέμα, και μαζί κάθε WTF στιγμή, που στις αρχές των 90s λέγαμε απλά «έμεινα μαλάκας»  έφτιαξαν μια σειρά που σύστηνες στους πάντες τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν μπορούσες να περιγράψεις ακριβώς. Ασε, που ήσουν σίγουρος, πως η νέα γενιά της τηλεόρασης, δεν θα καταλάβαινε Χριστό...
Η αλήθεια είναι πως ούτε και εμείς παριστάνουμε πως καταλαβαίνουμε και εξηγούμε τα πάντα. Δεν χρειάζεται. Από το "Eraserhead" μέχρι τα "Lost Highway" και "Mullholland dr." ο Λιντς έγινε αγαπημένος σκηνοθέτης, γιατί ποτέ δεν σηκώνεσαι να φύγω από ταινία του. Γιατί καρφώνεις το βλέμμα σε κάθε πλάνο, μπας και χάσεις κάποια λεπτομέρεια. Γιατί χιούμορ σαν αυτόν και μουσικό γούστο δεν έχει κανείς και πάνω απ' όλα, οι παρανοϊκες στιγμές χωρίς καμία λογική που όταν τις βλέπεις, μοιάζουν απόλυτα φυσικές.

Το νέο "Twin Peaks" προδιαθέτει για περισσότερο τρόμο και θάνατο. Ξεκινά από το παρελθόν, εκεί που τελείωσε τον Ιούνιο του 1991. Η Λώρα Πάλμερ λέει στον πράκτορα Κούπερ πως θα τον δει σε 25 χρόνια. Ο κοστουμαρισμένος Κούπερ είναι στο δωμάτιο με την κόκκινη κουρτίνα και το ζιγκ-ζαγκ πάτωμα, ένα παράλληλο σύμπαν, μια «κόλαση». Ενα δέντρο με μια... καρδιά που χτυπά, συστήνεται ως το το «χέρι» (the arm).
Ο doppelgänger του Κούπερ, με τον killer Bob μέσα του, ουσιαστικά πρωταγωνιστεί σε αυτό το ξεκίνημα, μαζί με παλιούς γνώριμους να επιστρέφουν. Η Log Lady με το κούτσουρο λένε στον Tommy “Hawk” Hill, πως η ινδιάνικη κληρονομιά του, κρύβει ένα μυστικό. Αναμένουμε...

Τι άλλο συμβαίνει; Ενα σωρό ανεξήγητα -ακόμα- όπως το συμβάν στη Ν. Υόρκη, εκεί όπου σε έναν ουρανοξύστη, ένας νεαρός φυλάει ένα γυάλινο κουτί το οποίο κινηματογραφούν ταυτόχρονα πολλές κάμερες. Εχει εντολή να μην μπει κανείς μέσα αλλά αυτό τελικά που συμβαίνει (σε δύο μάλιστα σκηνές) είναι από μακράν από τις πιο WTF στιγμές του λιντσικού σύμπαντος. Από τα δεκάδες νέα πρόσωπα που περιμένουμε να δούμε, ο Μάθιου Λίλαρντ ως διευθυντής σχολείου, μπλέκει σε μια άλλη gore υπόθεση δολοφονίας στη Ν. Ντακότα.

Ο Λιντς σκηνοθετεί θέλοντας οι ήρωές του να ζουν ένα προαίσθημα ή σε ένα όνειρο, να μην προσπαθεί καν να λύσει τα αινίγματα που αυτός θέτει αλλά να τα κάνει ακόμα μια "θολά". Το τι θα συμβεί τελικά στα επόμενα 16 επεισόδια, θα απομείνει στον καθένα από εμάς να αποφασίσει αν 71χρονος δημιουργός είναι ξανά μια κατηγορία μόνος του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos