/ Πήγες Θερινό Σινεμά;

Θα μετρήσουμε πολλά αστέρια μέχρι να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα στα θερινά!

Δες που πήγαμε μέχρι τώρα
News

Comrade Detective s01 - Tηλεοπτικό αξιοπερίεργο!Σύνοψη: Στην Ρουμανία της δεκαετίας του 1980 ο αστυνομικός Gregor Anghel χάνει τον συνάδελφο/φίλο του πάνω στο καθήκον από έναν μασκοφόρο άντρα. Πλέον, ο Gregor  με τον  καινούργιο συνεργάτη (και παλιό φίλο του δολοφονημένου) προσπαθούν να βρουν τον αυτουργό. Μέσα από την έρευνα τους όμως, ξετυλίγουν το κουβάρι ενός μεγαλύτερου προβλήματος που όχι μόνο βλάπτει τις Αστυνομικές Αρχές αλλά και όλη την Ρουμανία: τον Δυτικό Καπιταλισμό.

Άποψη:  Το παράτολμο εγχείρημα του Amazon και της Α24, μία κωμική αστυνομική παραγωγή στην κομμουνιστική Ρουμανία του Ψυχρού Πολέμου, φαίνεται ότι τελικά έδεσε πολύ δίνοντας μια ρεαλιστική άποψη της προπαγάνδας που επικρατούσε στα 80s στην χώρα. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η σκηνοθεσία, από την πλευρά των πλάνων που θυμίζουν καλτ ταινία ανατολικού μπλοκ (με ο,τι αυτό συνεπάγεται) αλλά και τα κοστούμια που είναι σε άριστη αρμονία με την δεκαετία.

Η παραγωγή, με executive producer τον Τσάνινγκ Τέιτουμ, ταξίδεψε στην Ρουμανία όπου και γύρισε και τα έξι συνολικά επεισόδια της σειράς με Ρουμάνους ηθοποιούς και τεχνικούς. Στη συνέχεια, έγινε το ντουμπλάρισμα από Αμερικάνους ηθοποιούς: ο ίδιος ο Τέιτουμ και ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και οι Ντάνιελ Κρεγκ, Νικ Όφερμαν, Κιμ Μπέισιγκερ, Μαχέρσαλα Αλί, Kλόε Σεβινί σε δεύτερους. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από αστείο!

Το "Comrade Detective" σκιαγραφεί πολύ εύστοχα την πίστη στα κομμουνιστικά ιδεώδη και την πεποίθηση ότι η Αμερική είναι κάτι βλαβερό που προσπαθεί να διασπάσει την Ρουμανία και εν τέλει να την κατατροπώσει. Η τηλεοπτική προπαγάνδα δίνει και παίρνει, όπως άλλωστε όντως συνέβαινε τα χρόνια εκείνα, προβάλλοντας τους Αμερικάνους είτε ως χοντρούς αγκαλιά με μπέργκερς και κόκα-κόλα, είτε ως λαό που είναι στην πλειοψηφία του προσβεβλημένος από AIDS. Και όλα αυτά γυρισμένα μέσα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Οι δύο αστυνομικοί, ο Gregor (φωνή Τέιτουμ) πιο ματσό και ο Iosif Baciu (Λέβιτ) αρκετά πιο ψύχραιμος, δείχνουν ότι είναι έτοιμοι για όλα ακόμα και αν αυτό σημαίνει να καταδώσουν τους γονείς τους για καπιταλιστική συμπεριφορά ή να φέρουν σε κίνδυνο την οικογένειά τους.

Αν και αρχικά το ντουμπλάρισμα δείχνει να ενοχλεί και να θυμίζει παλιά βραζιλιάνικα σίριαλ, γρήγορα η πλοκή σε παρασύρει και μπαίνεις στο τριπάκι του ποιος-είναι-ο-δολοφόνος, έχοντας πάντα υπ’όψην ότι το σενάριο είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς η σειρά αποτελεί μια ουσιαστική σάτιρα της Ανατολικής προπαγάνδας έναντι της Δυτικής . Πράγμα που διαφαίνεται π.χ. από τα απαγορευμένα δυτικά αγαθά μέχρι την υπέρμετρη αλληλεγγύη της Αστυνομίας. Αλλά και πάλι, λειτουργεί μια χαρά!

7 / 10

Mαρία Γκιούλη

Δημοσίευση: 18 Οκτ. 2017, 14:55

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα ταινία του Σπάικ Λι έχει γνωρίσει την...
1ώρα
expanse season 3
Με την τρίτη σεζόν του The Expanse να ολοκληρώθηκε...
21 ώρες
Σύνοψη: Το 1938 Γερμανοί επιστήμονες διασπούν το άτομο, και...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο