Cinema Therapy στο Μεταίχμιο

Δημοσίευση: 24 Ιαν. 2015, 15:50

Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται το πετυχημένο βιωματικό εργαστήριο στον Πολυχώρο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), οι συντονίστριες/ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά & Ελίνα Πανταλέων, συζητούν, μοιράζονται συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουν τα… ξίφη τους και τα διασταυρώνουν σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. 

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου:

Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους. 

Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας. Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχει τουλάχιστον ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που μας μοιάζει ή φαίνεται να περνά στο σινεμά όσα κι εμείς στην αληθινή ζωή, και σίγουρα κάποια πτυχή της ζωής μας την έχουμε δει να ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μαγική στιγμή που, ενώ παρακολουθούμε μια ταινία βιώνουμε τόσο έντονα συναισθήματα που μπορούμε να μιλάμε για μια μορφή κάθαρσης.  
Υπάρχουν πάλι κάποιες ταινίες που, γνωρίζοντας τι συμβαίνει,  αρνούμαστε να τις παρακολουθήσουμε ή το έχουμε κάνει με μεγάλη δυσκολία. Αυτός είναι ο αναπάντεχα υπέροχος τρόπος που το σινεμά έχει βρει για να τρυπώνει στη ζωή μας: φτάνει σε ελάχιστα φωτισμένα βάθη στο μυαλό και την ψυχή μας και ανακαλύπτει πράγματα που έχουμε κρύψει εκεί!
Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο. 
Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων
• Αντιμετωπίζοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος  Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Πόσο εύκολο είναι να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να προχωρήσετε; Θα θέλατε να γνωρίζετε το παρελθόν του/της συντρόφου σας; Θα θέλατε να γνωρίζει το δικό σας; Είστε συμφιλιωμένοι με όσα έχετε ζήσει; Μια καινούργια cinema therapy θεματική που θα μας κάνει να αναλογιστούμε παλαιότερες γνωριμίες και εμπειρίες.

• Το παιχνίδι των ρόλων: Εσύ τι ρόλο έχεις στην ταινία της ζωής σου; Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
Για όλους μας υπάρχουν ρόλοι που μας είναι περισσότερο ή λιγότερο οικείοι. Όλοι μπορεί να έχουμε υπάρξει κατά καιρούς «το θύμα», «ο θύτης» ή «ο σωτήρας», για παράδειγμα. Με αφορμή ένα κινηματογραφικό απόσπασμα, θα αναρωτηθούμε για τους βασικούς ρόλους που υιοθετούμε, κατά πόσο μπορεί να εγκλωβιστούμε σε έναν ρόλο και πώς μπορούμε να κατακτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και ευελιξία συμπεριφορών.

• Διαχρονικό debate: Αλλάζει ο άνθρωπος;  Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, ενώ άλλοι έχουν βαθιά πίστη στις δυνατότητες εξέλιξης, αλλαγής και βελτίωσής του. Κι αν αλλάζει, τι είναι αυτό που αλλάζει; Οι αξίες, η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας, οι αντιδράσεις μας, οι ρόλοι που υποδυόμαστε; Πρέπει να αποδεχτούμε τη φύση μας και να προχωρήσουμε με βάση αυτή την παραδοχή ή υπάρχουν τρόποι και διαδικασίες που προωθούν την αλλαγή μας; Μια θεματική που προέκυπτε κατά καιρούς στις cinema therapy συναντήσεις μας και πάντα προκαλούσε έντονες συζητήσεις. Αποφασίσαμε να της αφιερώσουμε το χρόνο που της αξίζει!

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Scoop

Scoop

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, αυτό το δράμα παρουσιάζει εκ των έσω πώς οι...
12 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos