ΣΕΙΡΕΣ

"Better things" s02: Ποιοτική τηλεόραση

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2018, 17:15
Συντάκτης:

Το Better Things συνεχίζει να μας προσφέρει και φέτος “television gold” με την επιστροφή της δεύτερης σεζόν του. Βέβαια, η σειρά αυτή δεν θα μπορούσε να είναι εξίσου επιτυχημένη αν δεν συνεργαζόντουσαν ο Louis C.K. και η Pamela Adlon (Californication, Louie), οι οποίοι είναι φίλοι είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν στη σειρά Louie. Πιο συγκεκριμένα, τα επεισόδια και των δύο σεζόν γράφτηκαν από κοινού και ενίοτε σκηνοθετήθηκαν από τους ίδιους. Παρ’όλα αυτά, τα επεισόδια της δεύτερης σεζόν έχουν σκηνοθετηθεί εξ’ολοκλήρου απο την ίδια την Adlon, η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια της σειράς. Αφού παρακολουθήσαμε και την δεύτερη σεζόν, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το Better Things επικύρωσε το στάτους της σαν μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας πενταετίας, αν και δεν έχει «ακουστεί» πολύ στην Ελλάδα. Μπορεί να μην φτάνει το επίπεδο τελειότητας του Twin Peaks, αλλά η ποιότητά της ξεπερνά τις περισσότερες από τις δημοφιλείς σειρές των τελευταίων ετών. Γιατί το Better Things δεν χρειάζεται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ή μυστηρίου για να είναι επιτυχημένο, καθώς έχει καταφέρει να μιμηθεί με κάθε λεπτομέρια την πραγματικότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Παρακολουθούμε τη ζωή της Sam Fox (Pamela Adlon), μια χωρισμένης μητέρας που εργάζεται σαν ηθοποιός και μεγαλώνει τις τρείς κόρες της, έχοντας την μαμά της, Phyllis (Celia Imrie), για γειτόνισσα. Η μεγαλύτερη κόρη της, Max (Mikey Madison), είναι μια εκρηκτική έφηβη και μονίμως εξοργισμένη με την Sam, η οποία όταν μιλάει, ο τόνος της είναι ένα βήμα μακριά από τον λυγμό. Η μεσαία κόρη της, Frankie (Hannah Alligood) είναι μια ριζοσπαστική έφηβη, η οποία υπενθυμίζει στη μαμά της το πόσο γερνάει, ενώ την ξυπνά εισβάλοντας στο δωμάτιό της απαιτώντας να υϊοθετήσουν ένα παιδί από τη Συρία καθώς εκατοντάδες πεθαίνουν καθημερινά. Τέλος, η Duke (Olivia Edward), είναι η πιο μικρή και ακόμα η πιο χαριτωμένη και γλυκιά. Ουσιαστικά, η σειρά αναπαριστά τη γυναικεία και κοριτσίστικη ζωή, μέσα από τα μάτια της Adlon, η οποία στην πραγματικότητα έχει τρεις κόρες (στις οποίες αφιερώνει και τη σειρά). Παρ’όλα αυτά το Better Things δεν είναι «κοριτσίστικο.» Η Adlon δεν αναπαριστά το χολλυγουντιανό μοντέλο της χωρισμένης μαμάς και οι κόρες της, αντίστοιχα, δεν αναπαριστούν το μοντέλο της teenager. Ίσως συμβαίνει το αντίθετο κιόλας, και για αυτό η σειρά να είναι τόσο ειλικρινής και αληθινή.

Στο έβδομο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τίτλο “Eulogy,” το οποίο χαρακτήριστηκε από αρκετούς ως ένα από τα καλύτερα επεισόδια τηλεοπτικής σειράς, η Adlon «σπάει» ολοκληρωτικά το καλούπι της «καλής» μαμάς που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στην τηλεόραση και μας προσφέρει ένα νέο μοντέλο: μια μαμά που απαιτεί από τα παιδιά της να την αναγνωρίσουν σαν ίσο, σαν άνθρωπο. Για αυτό, αισθανόμαστε πως το Better Things δεν είναι αφιερωμένο μόνο σε όλες τις κόρες του κόσμου, αλλά κυρίως σε όλες τις μαμάδες του κόσμου, οι οποίες συνήθως είναι εξοργισμένες και πάντα εξαντλημένες, όπως και η Sam. Πολλές φορές το Better Things είναι αστείο και καυστικό (η Adlon έχει τρομερό χιούμορ, όπως είχε αποδείξει και στο Californication) αλλά είναι συνάμα και θλιβερό. Σε αντίθεση με την πρώτη σεζόν, η δεύτερη ενσωματώνει αρκετά σκηνοθετικά ρίσκα, τα οποία τελικά την καθιστούν ακόμα πιο επιτυχημένη: πολλές φορές στο Better Things είναι πιο σημαντικά τα ανείπωτα, παρά οι συζητήσεις των χαρακτήρων.

Δεν υπάρχουν plot twists, χολλυγουντιανό δράμα, ή υπερβολικές συναισθηματικές χειρονομίες. Και οι δύο σεζόν αντιμετωπίζουν τη ζωή όπως συμβαίνει, ενώ και οι δύο τελειώνουν με ένα αίσθημα αποδοχής (το τέλος της δεύτερης σεζόν είναι τόσο γλυκό όσο και περίεργο).

Το Better Things ανανεώθηκε και για τρίτη σεζόν, και εμείς ήδη ανυπομονούμε να γυρίσουμε στο σπίτι της Sam, η οποία το χαρακτήρισε “full of tiny assholes with vaginas.” Να ενημερώσουμε πως ύστερα το σκάνδαλο με τον Louis C.K., το δίκτυο FX, που είναι υπεύθυνο για το Better Things, αποφάσισε να τερματίσει οποιαδήποτε ανάμιξη του Louis C.K. στις παραγωγές του. Παρ’όλα αυτά, εμείς δεν πτοούμαστε, καθώς μπορεί ο ίδιος να συνεργαζόταν με την Adlon για το Better Things, η Adlon όμως απέδειξε πως είναι και με το παραπάνω εξοπλισμένη για να συνεχίσει αυτή την τόσο επιτυχημένη σειρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos