Αφιέρωμα στον Αμπάς Κιαροστάμι από την Ταινιοθήκη

Δημοσίευση: 24 Aug 2016, 06:02

Με την προβολή δύο χαρακτηριστικών του ταινιών, το «Ο άνεμος θα μας πάρει» του 1999 και το «Γνήσιο αντίγραφο» του 2010, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας τιμά τον Ιρανό δημιουργό Αμπάς Κιαροστάμι, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου.
Στην θερινή «Λαΐδα» θα προβάλλονται από τις 25 Αυγούστου και για μία εβδομάδα οι δύο ταινίες του Ιρανού σκηνοθέτη που γύρισε περισσότερες από 40 ταινίες, βραβεύτηκε πολλές φορές, ενώ κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με τη «Γεύση του Κερασιού». 

Το 1999 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία «Ο Άνεμος Θα μας Πάρει», στην οποία παρακολουθούμε τρεις κατοίκους της Τεχεράνης να φτάνουν σ' ένα χωριό του ιρανικού Κουρδιστάν. Κανείς δεν γνωρίζει το σκοπό της επίσκεψής τους, ούτε τι θέλουν στο παλιό νεκροταφείο. Ο Κιαροστάμι ασχολείται με τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, τη ζωή, αλλά και τον θάνατο.

Το «Γνήσιο Αντίγραφο» - η δεύτερη ταινία του σύντομου αφιερώματος της Ταινιοθήκης - είναι μία από τις τελευταίες του ταινίες, με πρωταγωνιστές τους Ζιλιέτ Μπινός και Ουίλιαμ Σίμελ. Μία ιδιοκτήτρια γκαλερί κι ένας Αγγλος συγγραφέας, ξεκινούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στη νότια Τοσκάνη, έχοντας μόλις γνωριστεί σε ένα τοπικό συνέδριο. Μέσα από συζητήσεις και συγκρούσεις, αλλά και μέσω της σχέσης τους με την τέχνη, οι δύο χαρακτήρες προσπαθούν να μάθουν ο ένας τον άλλον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos