/ Πήγες Θερινό Σινεμά;

Θα μετρήσουμε πολλά αστέρια μέχρι να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα στα θερινά!

Δες που πήγαμε μέχρι τώρα

Τα «μαγικά» του Alfred Hitchcock!

Ο ένας και μοναδικός Alfred Hitchcock θα είναι για πάντα πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης για όσους αγαπούν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα φιλμικά αριστουργήματά του δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και ο απαράμιλλος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσε ή εισήγαγε νέες κινηματογραφικές τεχνικές έχει μείνει στην ιστορία.

Ένα από τα μεγάλα ατού του θρυλικού σκηνοθέτη ήταν ο τρόπος με τον δομεί τις σκηνές των ταινιών του με σκοπό να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και να αναδείξει στοιχεία του θεματικού υλικού του.

Στο video essay “How Alfred Hitchcock Blocks A Scene” του Nerdwriter1 μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε τα μυστικά του μετρ της αγωνίας μέσω της ανάλυσης μιας πεντάλεπτης σκηνής από τον αξεπέραστο «Δεσμώτη του Ιλίγγου» («Vertigo»). Παρότι η συγκεκριμένη σκηνή δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιομνημόνευτες της ταινίας, είναι γεμάτη από χιτσκοκικά «μαγικά»! Από τις κινήσεις των ηθοποιών και της κάμερας μέχρι τα σκηνικά και τη διακόσμηση, όλα είναι δουλεμένα μέχρι τελικής λεπτομέρειας από τον μάστερ της σκηνοθεσίας, ώστε να βάλει τον θεατή στο κλίμα και να προϊδεάσει για όσα θα ακολουθήσουν.

Ετοιμαστείτε για ένα 9λεπτο μάθημα σκηνοθετικής μαεστρίας!

Δημοσίευση: 11 Οκτ. 2017, 12:12
Συντάκτης: