Πως η Αντρέα Άρνολντ απεικονίζει την μοναξιά:

Δημοσίευση: 29 Απριλίου 2018, 13:45

Υπάρχουν μονάχα λίγοι σκηνοθέτες των οποίων η δουλειά είναι τόσο ενστικτώδης όσο αυτή της Andrea Arnold. Η δουλειά της ποικίλει ανάμεσα στην κινηματογράφηση των μουντών κτιρίων στα Red Roads και Fish Tank, των δυσοίωνων λόφων στο Wuthering Heights και των ηλιόλουστων λεωφόρων στο American Honey.

Στο video essay της με τίτλο Andrea Arnold’s Women in Landscapes, για λογαριασμό της Fandor, η  Jessica McGoff εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η παρουσιάζει την μοναξιά που βιώνουν οι πρωταγωνίστριες της με τρόπο διαφορετικό αλλά πάντα οικείο. Αρχικά η απομόνωση που αποτυπώνεται στο Red Road, όπου η ηρωίδα μια security guard που παρακολουθεί τις κάμερες ασφαλείας, είναι απομακρυσμένη από τους ανθρώπους και τον κόσμο που παρακολουθεί. Στο Fish Tank, η έφηβη ηρωίδα παρουσιάζεται διαρκώς σαν να βρίσκεται φυλακισμένη σε κλουβί, μια εύστοχη οπτική αναλογία για μια ταινία που πραγματεύεται το πως οι νέοι συχνά αυτοκαταστρέφονται στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το περίγυρο τους. Στο Wuthering Heights, η Cathy δεν είναι αποκομμένη από το περιβάλλον της, είναι όμως θαμμένη μέσα σε αυτό, όπως φανερώνουν τα πλάνα στα οποία μαλώνει με το Heathcliff στη λάσπη ή αυτά στα οποία χάνεται μέσα στην πυκνή ομίχλη.

Προτιμώντας τη χρήση κειμένου αντί της αφήγησης, η McGoff παραθέτει την άποψη της με σύντομα κείμενα, όπου οι λέξεις-κλειδιά είναι υπογραμμισμένες, σε ένα video που αποτελεί μια εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο η Arnold εξερευνεί την ερώτηση: « πως μοιάζει η μοναξιά;».

Αυτό το οποίο, δυστυχώς, λείπει από το video είναι η αναφορά στο American Honey. Αν και η πιο πρόσφατη ταινία της Arnold χαρακτηρίζεται περισσότερο από την συγκινητική χρήση της μουσικής παρά από την κινηματογράφηση της, η τοποθέτηση της βασικής ηρωίδας σε ένα μοναχικό ταξίδι στην Αμερικάνικη ύπαιθρο κάνει το θέμα της μοναξιάς εξίσου παρών στην πλοκή της ταινίας όσο και στις προηγούμενες. 

CLIP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Δε θες να χάνεις κλιπ;
Εγγράψου στο youtube κανάλι μας!
Πρώτη δημοσίευση: 29 Απριλίου 2018, 13:45
Ενημέρωση: 29 Απριλίου 2018, 13:45
Συντάκτης: 
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos